Šok pro švýcarskou gastronomii: Tamní vláda zakázala vaření živých humrů. Restaurace se bouří

Zákon, který nařizuje, že humr musí být před uvařením nejprve omráčen, než zemře ve vařící vodě, vstoupí ve Švýcarsku v platnost 1. března. Větší ochrany se dočkají také jiní živočichové.
ilustrační foto
ilustrační foto
Pixabay

„Živí korýši, včetně humra, již nemohou být přepravováni v ledové vodě ani na ledě. Vodní druhy musí být vždy uchovávány v jejich přirozeném prostředí. Korýši musí být nyní před zabitím ve vařící vodě nejprve omráčeni,“ cituje nový zákon agentura Reuters.

Nová pravidla se pochopitelně nejvíce dotknou provozovatelů restaurací. Ti se proti zákonu ohrazují s tím, že budou muset modernizovat své kuchyně.

Předkové nosorožců se po travnatých pláních Asie a Afriky proháněli už před nějakými 30 miliony lety

Pytláci i bílí lovci vybíjejí velká africká zvířata, je to začarovaný kruh

Nařízení se netýká jen korýšů, nová pravidla na ochranu zvířat se v dobrém dotknou například psů. U nich je zakázáno jejich potrestání za štěkání. Další novinkou je dodržování parametrů ohledně velikosti klecí pro zvířata a také vyhláška, která říká, že morčata, králíci a kuřata již nemohou být v zoologických zahradách.

Švýcarsko zřejmě čerpalo inspiraci u sousední Itálie, kde se změnami předpisů ohledně skladování humrů přišli už v červnu tohoto roku. Zákaz v Itálii se vztahuje na skladování humrů na ledě, což má mořským živočichům působit nepřiměřené utrpení. 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama