Česká a slovenská část štábu se při práci pořád škádlila, vypráví hvězda seriálu 1890 Koleník

1890 (1) - upoutávka

Nový historický seriál 1890 objevuje první kroky moderní kriminalistiky. Detektiv Jánoš Marton, kterého zahrála slovenská hvězda známá i v Česku, Ján Koleník, přijíždí na zámek Betliar řešit tajemnou brutální vraždu služky. V řešení případu mu pomáhá český herec Stanislav Mayer v roli místního strážmistra, s kterým si pro jeho lidovost v seriálu příliš do oka nepadnou. Jak to vypadalo v zákulisí? Přečtěte si rozhovor s hlavní hvězdou seriálu.

Už v pátek ve 20.16 uvidíte premiéru seriálu 1890, kde uvidíte krok po kroku využívání nových technologií moderní kriminalistiky. Maďarský detektiv Jánoš Marton odjíždí do zapomenutého kraje (Uhry) vyšetřovat případ zabité služky. Skromnost nepatří do jeho slovníku, miluje ženy a nové technologické objevy, což se se zemitými lidmi v Uhrách nedá příliš sloučit. V rámci vyšetřování je mu poskytnuta pomoc místního strážmistra Viléma Černého, kterého herecky ztvárnil charismatický Stanislav Mayer. V důležité roli majordoma uvidíte i Filipa Kaňkovského, v roli manželky Viléma Černého se objeví v Česku známá Vica Kerekes.

VÍCE O SERIÁLU 1890 SE DOZVÍTE TADY

Přečtěte si rozhovor s Jánem Koleníkem, jehož seriálový charakter je nezapomenutelný.

Bavil vás dobový vzhled vaší postavy (kostým, účes, vousy)?

Herectví je o napodobování. Je úžasné, že jsme mohli napodobit tu dobu. A výrazně nám pomohly i masky. Taková výrazná proměna pak mění člověka i zevnitř – pochopili jsme nejen každodenní zvyky lidí v té době, ale jejich smýšlení.

Inspiroval vás někdo pro svéráznou postavu detektiva?

Ne, ačkoli mnoho reakcí se shodlo v přirovnání této postavy ke známým televizním detektivům. Ale záměrně jsem tyto notoricky oblíbené postavy nestudoval. Náš detektiv má slabost pro něžné pohlaví, a hlavně je Maďar, což je jedinečný rys pouze pro tuto postavu.

JSOU PŘÍBĚHY Z 1890 POUZE FIKCE? BUDETE PŘEKVAPENI!

Dozvěděl jste se během filmování nějakou novou nebo překvapující věc spojenou s policejní prací v historii?

Každý vědecký nebo technický vynález byl v té době výrazným krokem vpřed. Oblast Uhera byla tehdy velmi pokroková. Dozvěděli jsme se, kdy vznikl fotoaparát, daktyloskopie, ale i spousta věcí denní potřeby, které jsme v té době vůbec nečekali. Například tropické ovoce na stolech, ústřední topení s radiátory, rychlovarné konvice, elektrické pece a podobně.

POZNEJTE ZÁSADNÍ POSTAVY SERIÁLU 1890

Znali jste se už před natáčením se Stanislavem Mayerem? Jak se vám spolu hrálo? A co vaše společná rvačka? Použili filmaři kaskadéry, nebo jste to dali sami?

Se Standou jsem se setkal poprvé při 1890, nyní ale společně hrajeme i v První republice. Standa i další čeští herci jsou skvělí. Obě party – česká i slovenská – se vzájemně při natáčení škádlily. V seriálu 1890 jsme neměli kaskadéry ani na koni ani při rvačce. Páni kaskadéři nám jen ukázali hmaty, pak to ale už nechali na nás.

Vzpomenete si na nejtěžší moment při natáčení?

Zima v zámečku. Je tam zakázáno topit kvůli vzácným sbírkám předmětů, kvůli exponátům. Bylo těžké tam dvanáct hodin vydržet a dosáhnout toho, aby nám od úst nešla pára – byl listopad, prosinec. Každopádně ale krásná zkušenost.

Sledujte seriál 1890 v pátek ve 20.15 na Primě!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.