Jsou příběhy z nového seriálu 1890 pouze fikce? Budete překvapeni!

Páteční historický seriál 1890 můžete sledovat každý pátek ve 20.15 na Primě. Seriál kromě zajímavých kriminálních případů vypráví o prvních krocích moderních kriminalistických metod. Seriál se díky historickému pozadí vytvářel dva roky. Uvidíte jen fikci, nebo i reálné kriminální případy z doby Rakouska - Uherska?

Moderními vyšetřovatelskými metodami a úspěchy proslavený detektiv Jánoš Marton (Ján Koleník) z Pešti přijíždí na zámek Betliar řešit tajemnou brutální vraždu služky. Na Gemeru jej vítá místní rázný strážmistr Vilém Černý (Stanislav Majer), kterému přítomnost až příliš sebevědomého vyšetřovatele z Pešti v jeho rajónu není vůbec po chuti. Jak se ukazuje, vražda služky není zdaleka tak jednoduchá, jak by si vyšetřovatelé přáli; navíc to není ani jediné zvláštní úmrtí mladé ženy v této oblasti. Zároveň uvidíte i jiné závažné případy, které budou mít na starosti dva podřízení četníci Viléma Černého. Ti zaručují humornou složku seriálu.

VÍCE SE O SERIÁLU 1890 DOZVÍTE TADY

Fikce, nebo odraz reálné doby?

Detektiv Jánoš Marton se v seriálu 1890 z konce domnívá, že se ve své praxi setkává vůbec s prvním masovým vrahem v Uhersku, zavražděných žen během posledních pár let totiž není pomálu. Hlavní námět seriálu vytvořil slovenský režisér Peter Begányi.

POZNEJTE ZÁSADNÍ POSTAVY SERIÁLU 1890

Ačkoliv se jedná o historický seriál z poslední dekády 19. století, televizní diváci by neměli očekávat věrné zobrazení tehdejší doby, některé dobové detaily byly přizpůsobené ve prospěch motivů zajímavých pro současného diváka, i tak se ale můžeme těšit na případy, které se v tehdejší době staly.

ROZHOVOR S HLAVNÍ HVĚZDOU SERIÁLU JÁNEM KOLENÍKEM NAJDETE TADY

"Hlavní linka seriálu je celá fikce a boční linky, kde jsou mini příběhy, jsou vyrešeršované z archivů. takže se zakládají na historické skutečnosti," vysvětluje režisér seriálu a dodává, že v dnešní moderní době by se dal těžko natočit 100% věrný seriál z 19.století. Stál by totiž několik miliónů eur a investice televize by se nikdy nevrátila.

I přesto se seriál připravoval dva roky. Jeden rok autoři dohledávali dobové rekvizity. Ty se našly klidně až ve Vídni, barandovských studiích, ale i v obyčejných starožitnictvích.

Sledujte každý pátek ve 20.15 na Primě seriál 1890.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.