Seriály a filmy

10. listopadu 2014 16:07

Iva Kropáčková

Od ledna budou povinné měřiče spotřeby tepla. Firmy mají plno, stát zaspal

Téma Zpráv TV Prima

Tisíce domácností budou muset od příštího roku přesně měřit spotřebu tepla. Nová povinnost se týká objektů, kde se rozúčtovávají náklady na dodávku tepla. Měřiče spotřeby by měly zajistit spravedlivější vyúčtování energií a navíc prý nutí lidi, aby více šetřili. Namontovat je do bytů musejí majitelé nebo správci nemovitostí. Pokud instalaci nezajistí, hrozí jim pokuta až 50 tisíc korun. V případě podnikatelů pak až 200 tisíc korun.

Přesné informace stát dodal pozdě

To jsou fakta a podmínky, které zavedla novela zákona o hospodaření s energií, která tedy stavebníkům, majitelům domů a společenstvím vlastníků nařizuje „vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávaku tepla“. Zákon se přitom opírá o vyhlášku, kterou Ministerstvo průmyslu a obchodu vydalo až minulý týden v pátek, tedy před čtyřmi dny. To je i nejen podle výrobců těchto měřiců opravdu velmi pozdě.

TŘI možné KROKY k nejvýhodnější ceně energií pro vás. Stačí vybrat jen jeden z nich: 1. Porovnejte si nabídky všech dodavatelů elektřiny a plynu na trhu on-line v kalkulačce! 2. Napište nám, naši specialisté vám připraví nezávazný přehled cen energií na míru: info@prima-radce.cz. 3. Zavolejte, máme letité zkušenosti, poradíme: 810 811 812.

Foto: thinkstock.com

„Tvořit jeden klíčový odstavec déle než dva roky nebo dva roky, je, myslíme si, v podstatě ostuda,“ říká Jiří Zerzaň, jednatel firmy vyrábějící měřiče. Sdružení vlastníků i správci nemovitostí si stěžují, že stát jim sice uložil povinnost, ale včas jim neřekl, podle čeho se mají řídit. Neměli dosud jasno v tom, jaké měřiče a přístroje registrující dodávku energií zákon požaduje. A čas na montáž měřičů mají teď už jen do konce roku. Navíc, i když už valná většina domácností měřiče, resp. indikátory na radiátorech má, dosud o nové povinnosti spousta lidí neví a mnohé firmy, které přístroje instalují, už mají až do konce roku plno a nové objednávky prý vyřídí až po Novém roce.

„Co říká na kritiku vyhlášky, jsme se chtěli zeptat přímo jejího autora – tedy ministerstva průmyslu a obchodu. To dnes bohužel na naše dotazy neodpovědělo – prý připravuje na téma povinných měřičů tepla na zítra tiskovou konferenci,“ Zbyněk Zykmund, reportér ZPRÁV TV PRIMA.

Kdo bude mít povinnost instalovat měřič spotřeby?

Tato povinnost se od 1. ledna 2015 vztahuje na domy a stavby, kde se provádí rozúčtování nákladů na teplo mezi konečné spotřebitele. Tedy platí to pro bytové domy, paneláky apod. Třeba v rodinných domech nebo na chatách a chalupách měřiče mít nemusíte.

Vyhláška č. 237/2014 Sb. řeší i konkrétní typy měřidel. Vede-li do bytu pouze jeden přívod tepla, instaluje se takzvaný kalorimetr (měřidlo spotřeby tepla) jeden na celý byt. V domech, kde jsou instalovány takzvané stupačky (několik vertikálních rozvodů – většinou paneláky), je možné instalovat buď měřič spotřeby tepla, nebo indikátor pro přerozdělování nákladů na vytápění (indikátory pak musejí být na každém otopném tělese nebo v každé vytápěné místnosti).

Reportáž Zbyňka Zykmunda

Výhody měřičů spotřeby?

Podle Státní energetické inspekce mají měřidla a indikátory spotřeby tepla pozitivní vliv na úspory energií. Spotřeba tepla a teplé vody se prý sníží až o 25 procent.

Mnozí obyvatelé bytů vítají, že nikdo už nebude moci například přetápět svůj byt na úkor ostatních. Dost často se prý stává, že pokud nejsou instalovány měřiče tepla a rozúčtovává se například podle podlahové plochy, řada lidí tak například topí víc a třeba i s otevřenými okny, protože spotřebu „zaplatí i ostatní“...

Uspořit tisíce korun ročně za energie lze ještě dalšími způsoby. Více se dozvíte zde:

Mnoho tipů na úspory a hraný on-line seriál o energiích:

Cena pořízení

Podle informací ministerstva vyjde pořízení indikátoru na několik set korun (300–700), kalorimetr pak vyjde na několik tisíc (4000–10 000).

Mohlo by vás ještě zajímat:

Prima Rádce je také na Facebooku. Najdete nás zde.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.