Seriály a filmy

1. ledna 2015 01:00

Iva Kropáčková

Změny pro vaši peněženku od ledna 2015: Tady je PŘEHLED

Co přinese rok 2015 díky změnám, které schválili politici? Líp na tom budou rodiny s dětmi, důchodci a všichni zaměstnanci, kteří pobírají minimální mzdu. Majitelé smluv životního pojištění budou muset udělat zásadní rozhodnutí...

Rodiny s dětmi si od nového roku značně polepší. Například slevu na dani si budou moci rodiče uplatnit i na druhé dítě. Také nově dostanou porodné. Zaměstnancům se zvýší minimální mzda, seniorům důchody... Co ještě schválili politici? Podstatné změny jsme shrnuli do následujícího přehledu...

DAŇOVÉ ZMĚNY

Sleva na druhé a další dítě

Změny, které přináší novela o daních z příjmů a začnou platit od začátku roku 2015, se dotknou příjmů počínaje 1. lednem 2015. Nebudou se tedy týkat daňového přiznání za rok 2014, ale až daňového přiznání, které budou lidé podávat v roce 2016.

Rodiče určitě potěší, že si budou moci odečíst z daní i slevu na druhé a další dítě. Na první dítě zůstane stejná v částce 1 117 korun měsíčně (13 404 ročně), na druhého potomka se navíc zvýší o dvě stě (tedy 1 317 korun) a na třetí a případně další dítě pak o tři sta korun (tedy 1 417 korun). Slevu může uplatnit jen jeden z rodičů, navíc musí žít s dítětem/dětmi ve společné domácnosti a živit ho/je.

Slevu na děti (ani manželku/manžela) nebudou moci, stejně, jako je tomu dosud, využívat podnikatelé a živnostníci, kteří uplatňují výdaje paušálem.

Školkovné

Rodiče dostanou daňovou úlevu i za umístění dítěte ve školce. Odečíst si ale budou moci pouze školné, ne výdaje za dopravu nebo stravu. Nová sleva až do výše 8 500 korun ročně na každé dítě má platit už pro příjmy za letošní rok.

Výdaje za školku nebo jiné předškolní zařízení budete muset prokázat, potvrzení by vám měli vydat v konkrétní školce. Úlevu bude moci čerpat pouze jeden z rodičů.

SUPER TIP: Nakupujde extra výhodně. Akční ceny za elektroniku, módní oblečení, hračky, kosmetiku, drogerii, masáže i dovolenou. SLEVY AŽ 90 %. ZDETřetí sazba DPH

Rodinám od ledna zlevní i provoz domácností. Začne totiž platit třetí sazba DPH ve výši 10 procent. Do ní se přesune nenahraditelná dětská výživa, knihy nebo léky, kde se snížená daň projeví asi nejvíc. Dosavadní snížená sazba ve výši 15 procent a základní sazba 21 procent zůstávají i nadále.

Omezení daňových výhod u životního pojištění

Od nového roku také přijdou změny pro majitele smluv soukromého životního pojištění s možností uplatňovat daňové výhody. Pokud budou chtít lidé výhody i nadále čerpat, musí se vzdát šance na mimořádné výběry. A naopak. Pokud budou chtít ponechat možnost mimořádných výběrů, přijdou šanci na odpočet z daně, který může být až 12 tisíc korun ročně. Během prosince pojišťovny rozesílaly dopisy všem klientům s tím, že se měli ozvat pouze ti, kteří chtěli zrušit možnost výběrů. To se nelíbí ČNB a navrhuje jinou cestu k vyřešení situace. A to, že pokud se klientovi, který chce mít stále daňové výhody, pojišťovna znovu neozve, měl by ji kontaktovat sám. Na konečné rozhodnutí mají klienti čas do března, režim smluv se ale změní na základě nové legislativy již v lednu. Více zde:

Na Prima Rádci jsme se tématu změn životního pojištění věnovali, měli jste možnost se ptát také našich odborníků na vše, co vás zajímá. Co bude pro vás lepší, jak byste měli smlouvu nastavit či jestli má vůbec smysl spořit s pojištěním. Všechny otázky i odpovědi a spoustu dalších informací najdete v následujícím článku. Máte-li stále otázky, na které potřebujete znát odpověď, pište na info@prima-radce.cz nebo využijte formulář, kde zanecháte své kontaktní údaje a naši odborníci se vám ozvou.

Změny pro OSVČ

Omezí se také takzvané výdajové paušály živnostníků. Jedná se o paušály ve výši 60 i 80 procent. Osoby samostatně výdělečně činné si budou moci i po Novém roce uplatňovat slevu na poplatníka, nevrátí se jim ale možnost uplatnit slevu na dítě či manželku/a.

Sleva pro pracující důchodce

Důchodci, kteří pracují, si budou moci požádat o slevu na dani ve výši 24 840 korun. Ročně si tak přilepší až o téměř pětadvacet tisíc. Politici také obnovili zdanění důchodů těm seniorům, kteří si přivydělají za rok více než 840 tisíc korun díky práci, podnikání, nebo pronájmu.

ZVÝŠENÍ PENZÍ

Důchodci si od ledna polepší hned dvakrát. Těšit se mohou i na zvýšení penzí. Dostanou zhruba o 200 korun měsíčně navíc. Důchody se penzistům navíc budou valorizovat podle starých pravidel. Tedy zas o celou inflaci.

PORODNÉ

Od nového roku začnou dostávat maminky porodné i na druhé dítě. A to 10 tisíc korun. Na první dítě zůstane částka 13 tisíc. Navíc na porodné dosáhne mnohem víc rodin. Přihlásit se mohou ti, jejichž příjem nepřekročí devět tisíc dvě stě korun. Příspěvek do rodinného rozpočtu tak ale zůstane dostupný pouze pro rodiče s nejnižšími příjmy.

MINIMÁLNÍ MZDA

S prvním lednem se zvýší i minimální mzda - a to o 700 korun. Lidé tak budou brát 9 tisíc korun dvě stě za měsíc nebo 55 korun za hodinu. Původně se měla zvýšit o 500 korun, vláda ale i přes nesouhlas zaměstnavatelů a odborářů kývla na zvýšení o dalších 200 korun. Proti je i pravicová opozice. Naposledy se minimální mzda zvyšovala loni, z 8 tisíc na současných 8,5 tisíce. Zaměstnavatelé varují, že kvůli zvýšení minimální mzdy se může zvýšit nezaměstnanost. Menší podniky totiž prý nebudou mít na platy peníze. Vláda ale plánuje minimální mzdu táhnout nahoru i v příštích letech.

Co dalšího přinese rok 2015? Jaké budou mít lidé další povinnosti, co se změní, pokud jde o označování potravin, reklamace nebo co bude dražší a co levnější? Vše najdete v našem SPECIÁLU:

Nemáte svého finančního poradce? Nabízíme vám také BEZPLATNOU osobní, telefonickou či mailovou KONZULTACI s našimi experty.

Poradíme vám, jaké řešení bude ve vaší situaci nejlepší. ZDE jen vyplňte kontakt na vás, naši odborníci se vám v co nejbližším možném termínu ozvou.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Prima Rádce je také na Facebooku. Najdete nás zde.

Sdílejte článek
Štítky novinky daně legislativa

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.