Seriály a filmy

2. prosince 2014 01:00

Iva Kropáčková

Změny v životním pojištění: Poslední týdny na rozhodnutí

Od prvního ledna začne platit novela zákona o daních z příjmů, která zpřísňuje podmínky pro daňové zvýhodnění smluv soukromého životního pojištění, uzavřeného minimálně do 60 let věku klienta.

O co jde? Od začátku příštího roku bude muset každá pojistná smlouva splňovat podmínku pro možnost daňového zvýhodnění. Touto podmínkou zase bude nemožnost mimořádných výběrů před koncem platnosti smlouvy. Bude to platit pro nově uzavřené smlouvy, i pro ty stávající. Soukromé investiční nebo kapitálové životní pojištění nabízí možnost pojistit životní rizika, jako jsou úrazy, nemoci či smrt (na smlouvu rodičů lze připojistit i děti) a zároveň spořit na důchod. Určitá část z vložených peněz se zhodnocuje o pevně daný úrok (kapitálové) nebo o úrok v závislosti na vývoji finančních trhů (investiční).

Co teď...

Teď to funguje tak, že si každý majitel soukromého životního pojištění může odečíst od základu daně až 12 tisíc korun na každou uzavřenou smlouvu. Může jich mít více u více pojišťoven. Zároveň má možnost mimořádně vybrat určitou sumu peněz podle toho, jak je stanoveno ve smlouvě s pojišťovnou (například kolikrát do roka, jak vysokou částku, apod.). Na soukromé pojištění může přispívat i zaměstnavatel v rámci benefitů. Pokud pojistník poruší podmínku daňové uznatelnosti a předčasně ukončí svoji smlouvu o pojištění, musí dodatečně dodanit všechny částky, o které si v předchozích letech snížil základ daně.

Život se vším všudy... Pořiďte si vlastní bydlení. Projděte si nabídku hypoték všech bank, tady je najdete na jednom místě. Přehled o trhu během několika minut!... a co potom?

O prvního ledna pak dojde k jedné, ale zásadní změně. Pokud pojistník bude chtít ponechat možnost daňového zvýhodnění své smlouvy a příspěvků od zaměstavatele, přijde o komfort mimořádných výběrů. A naopak. Bude-li chtít mimořádně vybírat, nebude si moci odečítat nic od základu daně. „Zaměstnavatel jim na takovou smlouvu sice může dále přispívat, ale příspěvek se bude chovat jako mzda s povinností odvodu pojistného na zdravotní a sociální pojištění,“ uvádí ve své zprávě Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven.

V každém případě bude nutné všechny stávající smlouvy, které byly dosud sepsány a na které už nějakou dobu lidé posílají pravidelně dohodnutou částku, upravit.

Dopis od pojišťovny

Pojišťovny v posledních několika dnech posílaly svým klientům dopisy, ve kterých o všech změnách informují. V případě, že si klient bude přát nechat smlouvu v daňově zvýhodněném režimu, většinou ji pojišťovna upraví automaticky. Bude-li chtít pojistník nechat možnost mimořádných výběrů a tím ztratit daňové výhody, musí o tom pojišťovnu písemně do určitého termínu informovat.

Nemáte svého finančního poradce? My vám nabízíme BEZPLATNOU KONZULTACI s našimi experty.

Poradíme vám, jaké řešení bude ve vaší situaci nejlepší. ZDE jen vyplňte kontakt na Vás, naši odborníci se Vám v co nejbližším možném termínu ozvou.

„Klient má možnost si ponechat stávající smlouvu v původním režimu a zároveň si uzavřít novou pojistnou smlouvu, která bude splňovat podmínky daňové uznatelnosti a na tu čerpat i případný příspěvek zaměstnavatele,“ je uvedeno ve zprávě ČAP. Podle asociace je to nejlepší řešení pro lidi, kteří chtějí mít možnost výběru a zároveň čerpat daňové výhody.

Proč to všechno?

Stávající podmínky u těchto smluv prý zneužívali zaměstnanci i zaměstavatelé. Mimořádné výběry měli někteří zaměstnavatelé využívat jako formu odměn k platu bez povinnosti odvádět sociální a zdravotní pojištění. Podle ČAP „firmy posílaly zaměstnancům místo vyšší mzdy příspěvky na životní pojištění a zaměstnanci je poté čerpali formou mimořádného výběru, čímž docházelo k obcházení daňové povinnosti, odvodů sociálního a zdravotního pojištění a ke snižování základu zaměstnanců pro budoucí výpočet důchodů.“ Stát kvůli tomu měl jen letos přijít o půl miliardy korun. Novela tomu má zabránit.

Prima Rádce je také na Facebooku. Najdete nás zde.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.