Seriály a filmy

3. prosince 2014 01:00

Iva Kropáčková

Zpřísnění smluv životního pojištění: 6 scénářů, jak situaci řešit

Máte sjednané životní pojištění s možností výběrů finančních prostředků? Pak vám už pravděpodobně přišel dopis od pojišťovny, na základě kterého se musíte rozhodnout, v jakém režimu bude smlouva od 1. ledna 2015 účinná.

Na výběr máte dvě možnosti: Buď si necháte výhodu daňových odpočtů ze základu daně, ale ztratíte šanci mimořádně vybírat finance, nebo dáte přednost možnosti mimořádných výběrů, ale smlouva přestane být daňově zvýhodněná.

6 modelových situací. Najdete se?

Váháte teď, jaký krok zvolit, co je pro vás nejvýhodnější? Sestavili jsme několik možných scénářů a pokusili se najít odpověď a správné řešení pro danou situaci. Ptali jsme se finančního analytika Lukáše Škopka.

1) Životní pojištění mám, splňuje možnost odpočtu daně a přispívá mi na něj zaměstnavatel. Spořím si na důchod... Musím něco měnit nebo smlouva bude splňovat vše podle novely i od ledna? Jsou v tomto řešení nějaké nevýhody?

V tomto případě bude klient osloven pojišťovnou s informacemi o změnách daňových předpisů a o nutnosti volby mezi režimem s daňových zvýhodněním a bez daňového zvýhodnění. Pokud na smlouvu přispívá zaměstnavatel, je nezbytné, aby smlouva přešla do uvedeného režimu s daňovým zvýhodněním. (V opačném případě by platby zaměstnavatele nebyly osvobozeny od odvodů na sociální a zdravotní pojištění.) Nevýhodou režimu s daňovým zvýhodněním je fakt, že klient přijde o možnost mimořádných výběrů ze smlouvy. Dle našich informací většina pojišťoven klientům nabídne automatický převod do takzvaného režimu s daňovým zvýhodněním, tedy že klient nemusí nic dělat. Pokud ale klient nebude souhlasit s automatickým převodem, musí se pojišťovně ozvat v termínu, který mu pojišťovna sdělí.

2) Životní pojištění mám, splňuje možnost odpočtu daně a přispívá mi na něj zaměstnavatel. Chci ale v budoucnu například určité částky vybrat. Lze to, nebo je to naprosto nevýhodné? Proč je to/případně bude nevýhodné, kdybych si chtěl/a peníze ze stávající smlouvy pak vybrat? Mám smlouvu změnit a řešit „spoření“ jinak?

V případě, že na smlouvu přispívá zaměstnavatel, je nezbytné, aby smlouva přešla do režimu s daňovým zvýhodněním. (V opačném případě by platby zaměstnavatele nebyly osvobozeny od odvodů na sociální a zdravotní pojištění.) Nevýhodou režimu s daňovým zvýhodněním je, že klient přijde o možnost mimořádných výběrů ze smlouvy. Pokud bude klient chtít realizovat výběr peněz před řádným koncem sjednané doby pojištění, bude muset prvně pojišťovnu požádat o předčasné ukončení smlouvy, nebo o převod do tzv. nedaňového režimu a provedení mimořádného výběru. Poté přes takzvané odkupné (finální ukončení smlouvy), nebo jen částečný odkup (mimořádný výběr, ale smlouva běží dál) obdrží peníze z pojišťovny. V tomto bodě převažuje příspěvek zaměstnavatele a ten je podmíněn tím, že smlouva bude v režimu s daňovým zvýhodněním (= režim bez možnosti mimořádných výběrů). Musím připomenout i daňovou povinnost klienta.

3) Životní pojištění mám, zaměstnavatel mi na něj nepřispívá, smlouva splňuje možnost odčitatelnosti z daně, ale chci mít možnost mimořádných výběrů...

Tady mohu doporučit převod do takzvaného nedaňového režimu. Reagujte tedy na výzvu pojišťovny a pojišťovně oznamte, že chcete převést do "režimu bez daňového zvýhodnění". Tato smlouva již nebude splňovat podmínky daňové odčitatelnosti.

Základní pravidlo: Chcete daňové výhody, nebo možnost mimořádných výběrů ze smlouvy? Pokud smlouvu využíváte k vlastnímu daňovému zvýhodnění, tak při převodu do režimu bez daňového zvýhodnění nebudete muset dodaňovat. Tato povinnost by nastala až při případném předčasném ukončení smlouvy.

4) Životní pojištění mám, zaměstnavatel mi nepřispívá, ale odečítám si ze základu daně, peníze si tam ukládám na důchod... Je výhodné nechat stávající smlouvu?

Zde bych otevřel diskuzi, jestli spořit s pojišťovnou na důchod je nejlepší formou spoření si na důchod. Pokud ano, tak v tomto případě doporučuji smlouvu převést do takzvaného daňového režimu a přijít tak o možnost mimořádných výběrů – což asi nebude vadit, protože si chcete spořit na důchod, ne na okamžitou spotřebu. Výhodou bude, že klient bude moci čerpat daňové úlevy (čistá úspora až 1800 korun za rok).

5) Mám uzavřené životní pojištění a přispívá mi na něj zaměstnavatel. Není ale výhodnější, aby mi zaměstnavatel přispíval například na penzijní připojištění a životní pojištění bych si nechal/a jen na „spoření“ s možností mimořádných výběrů?

Po 1. lednu 2015 nebude diametrální rozdíl mezi likviditou finančních prostředků na penzijních produktech nebo na životním pojištění. Stát dává jasně najevo – budu daňově zvýhodňovat ty zaměstnavatele, kteří budou přispívat přes penzijní připojištění nebo životní pojištění svým zaměstnancům na stáří. Toto je otázka, která vyžaduje diskuzi a spíše záleží na osobním pohledu na věc. Osobně bych doporučil spořit přes finanční nástroje, které jsou k tomu přímo určené – například pravidelné investice, investiční nemovitost a tak dále, a příspěvek si nechat i nadále posílat do životního pojištění. Toto je ale opravdu spíše o osobním názoru než o faktech.

6) Může být výhodné aktuální smlouvu zrušit, vybrat peníze a nechat sepsat novou smlouvu po Novém roce? Nebo smlouvu zrušit, založit jinou a spořit jinak? Proč ano, proč ne?

Rozhodně doporučuji provést revizi nastavení konkrétní smlouvy životního pojištění. Je potřeba odpovědět na otázky, k čemu smlouvu mám: K čerpání příspěvku zaměstnavatele, pojistné ochraně, ke „spoření“? A také, pokud mám na smlouvě již naspořené nějaké prostředky, kdy je budu potřebovat? Mám je tam až na důchod a nebo plánuji například za 5 let s penězi pracovat (školné pro děti, doplacení hypotéky aj.). Tato otázka vyžaduje individuální posouzení každého klienta a jeho potřeb. Rozhodně se nevyplatí smlouvu „jen tak“ ukončit a „jen tak“ sjednat smlouvu novou. Vždy k tomu musí být pádný argument. V obecné rovině doporučuji finanční prostředky ze smlouvy vybrat a platit pojišťovně jen to, co potřebuje – nic navíc, nic na spoření (neplatí u příspěvku zaměstnavatele) a spořit jinak, jak už bylo řečeno. Kvalifikovaný finanční poradce s klientem vše prodiskutuje a společně vyberou ideální řešení.

Nemáte svého finančního poradce? My vám nabízíme BEZPLATNOU KONZULTACI s našimi experty.

Poradíme vám, jaké řešení bude ve vaší situaci nejlepší. ZDE jen vyplňte kontakt na Vás, naši odborníci se Vám v co nejbližším možném termínu ozvou.

Lukáš Škopek je analytik ve společnosti Partners.

Prima Rádce je také na Facebooku. Najdete nás zde.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.