Seriály a filmy

12. prosince 2016 00:55

Iva Kropáčková

Dlouhodobá péče o blízké: První pojišťovny nabízejí připojištění, stát chystá podporu

V České republice žije více než 330 tisíc lidí, kteří jsou odkázáni na dlouhodobou péči...

Přibližně každý čtvrtý člověk do 80 let se stane závislým na péči svých blízkých nebo zdravotníků. Ne pro každého je příjemné být odkázán na druhé, ne každý má někoho, kdo se o něj ve stáří zodpovědně postará. V současné době je státní příspěvek na dlouhodobou péči přiznán přibližně každému čtvrtému. Toto číslo bude kvůli stárnutí populace narůstat. Stát ročně vydá na péči o dlouhodobě nemocné pacienty až 20 miliard korun a tyto náklady mají vzrůst za přibližně 50 let až o 200 procent.

Pojištění dlouhodobé péče na trhu, ale omezeně

Až polovina z nemohoucích lidí se kvůli nedostatku míst nedostane do specializovaných zařízení. Tito lidé tak musejí zůstat v domácím ošetřování a využívat služeb soukromých ošetřovatelů. To si pomalu začínají uvědomovat i pojišťovny a první z nich začaly nabízet připojištění právě pro tyto případy. „Toto je stále častějším jevem a s touto situací musí počítat každý ze seniorů. Někdo se může spolehnout na své blízké, jiný však takové štěstí nemá. Možností je toto řešit prostřednictvím pojištění, které prozatím u nás nabízí ale jen minimum pojišťoven,“ říká analytik pojištění Prima Rádce Zděnek Novák. A dodává: „Většina pojistek řeší pouze tu situaci, kdy člověk přijde o možnost vydělávat peníze kvůli svému vlastnímu zdraví, nikoli kvůli zdraví druhého. Jedinou šancí, jak toto řešit je pojištění seniora, kdy lze sjednat připojištění právě pro tuto situaci. Jedná se o takzvané pojištění dlouhodobé péče.“

Pro koho je pojištění určeno?

Pojištění dlouhodobé péče je většinou určeno pro generaci od 45 do 80 let. Jeho hlavním úkolem je pomoci lidem zajistit se finančně tak, aby v případě dlouhodobé nemoci ve stáří měli prostředky například k zaplacení pečovatele nebo k nákupu zdravotnických pomůcek.

Stát plánuje pomoc pro ty, kdo pečují

Domácí péči o příbuzného se pak v České republice věnuje až 255 tisíc lidí. Rodinní příslušníci se kvůli roli pečovatelů musí vzdát své práce, a to i ze dne na den. Rodina tak přichází o finanční příjem, což znamená, že nemocný i pečující jsou odkázáni na finanční pomoc od státu. Ta ale bohužel často nepokryje ani celkové náklady na potřeby nemocného, natož aby z této podpory mohl žít i pečovatel. I ze strany státu se v tomto ohledu možná blýská na lepší časy. Lidé pečující o nemohoucího blízkého by mohli dostávat novou dávku - něco jako mateřskou. "Ta osoba by v podstatě byla legálně uvolněna ze zaměstnání. V návrhu se uvažuje o tom, že po tu dobu péče by vlastně měla pracovní místo chráněno a po tu dobu, kdy by byla takto uvolněni ze zaměstnání, by pobírala dávku z nemocenského pojištění," řekla už v dubnu Jana Hanzlíková, náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí.

Účelem této nové dávky je podle mluvčího ministerstva Petra Sulka poskytnout v prvních třech měsících po propuštění ošetřované osoby do domácí péče čas rodinným příslušníkům na posouzení a zajištění dalšího způsobu péče o ošetřovanou osobu (požádat o příspěvek na péči, zařídit umístění v příslušném zařízení apod.). I když návrh pečujícím lidem původně sliboval 70 procent vyměřovacího základu z příjmu po dobu nutné péče, teď je ve hře o něco nižší částka. "Výše dlouhodobého ošetřovného se stanoví stejně jako u nemocenského nebo ošetřovného. Do výše průměrného měsíčního příjmu činí tyto dávky 54 procent z dosaženého hrubého příjmu, poté se podíl výše dávek na příjmu snižuje," upřesňuje mluvčí ministerstva Petr Sulek. Ministerstvo očekává, že by nová praxe mohla začít fungovat v roce 2018.

DOPORUČUJEME:>>> Chcete poradit, jak nastavit životní pojištění nebo uvažujete o pojištění dlouhodobé péče? Finanční odborníci Prima Rádce vám pomohou nejvýhodnější pojištění najít. Kontaktovat je můžete na info@prima-radce.cz nebo na čísle 810 811 812.

Prima Rádce je také na Facebooku. Najdete nás zde.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.