Seriály a filmy

5. října 2016 02:05

Iva Kropáčková

Minimální mzda se zvýší na 11 000 korun. Víc už růst nesmí, tvrdí odborníci

O navýšení minimální mzdy ze současných 9 900 korun na 11 tisíc rozhodla ve středu vláda. Podle pravicové opozice jde o předvolební uplácení voličů...

Sledujte Zprávy FTV Prima i online na: Prima PLAY - Zprávy.

Vláda argumentuje tím, že v Česku je v porovnání s jinými státy Evropské unie minimální mzda na nízké úrovni. Když se daří ekonomice, tak by z toho prý měli profitovat i ty nejnižší příjmové skupiny. Zvýšení minimální mzdy o 1 100 korun (jedná se o rekordní nárůst) znamená, že lidé budou od ledna dostávat 66 korun na hodinu. Premiér Bohuslav Sobotka /ČSSD/ řekl, že vláda bude usilovat o další růst minimální mzdy. "Naším cílem je motivovat k práci, naším cílem je dosáhnout toho, aby lidé, kteří pracují, měli vyšší životní úroveň než ti lidé, kteří se práci vyhýbají nebo žijí ze sociálních dávek," uvedl premiér.

>>> Jak si udělat nezávisle přehled na trhu penzijního spoření? Pro rychlou orientaci doporučujeme srovnat nabídky v online kalkulačce doplňkového penzijního spoření.

Politická korupce?

Naopak rozhodnutí vlády ostře kritizuje pravicová opozice. "Je to svým způsobem politická korupce, protože zvyšovat dva dny před volbami minimální mzdu není ničím jiným, než snaha koupit si voliče za cizí peníze," myslí si ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Odbory přitom žádají ještě vyšší růst minimální mzdy, a to o dalších 500 korun. Zaměstnavatelé jsou ale zásadně proti.

Je to kontraproduktivní, říkají zaměstnavatelé

Zvyšování minimální mzdy je podle ekonomů, Svazů zaměstnavatelů nebo Hospodářské komory kontraproduktivní. Podniky možná začnou propouštět, nebudou nabírat nové zaměstnance a nebo je nahradí - jako například parkovací závorou. "Pro nás to zvýšení na 11 000 vládou je vítězství socialismu a centrálně plánované ekonomiky. Příklad regiony, kde jsou mzdy velmi nízké, tam hrozí, že frimy budou krachovat, lidé budou přicházet o práci a je otázka, jestli je lepší mít špatně placenou práci, nebo žádnou práci," říká výkoný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů Vít Jásek.

Lidé minimální mzdu obchází

V Česku je na minimu podle ministerstva práce 115 tisíc lidí. Spousta pracujících ale minimální mzdu obchází. "Když se naskytne nějaká brigáda, tak jdu na smlouvu o dílo, tam mi sráží 15 procent, jako pracujícímu důchodci. Takže já si vydělám kolem 5 tisíc, v průměru mám 12 tisíc. Jeden čas jsem dělal za minimální mzdu, ale to bylo zoufalý," prozradil pan Zdeněk z Jihlavy.

Víc už raději ne?!

Podle Mezinárodního měnového fondu je současné zvýšení minimální mzdy už hraniční. Dál by se rozhodně nemělo pokračovat. "Jedna z možných reakcí na vysokou minimální mzdu může být zaměstnávání načerno nebo přes švarcsystém, jelikož se lidé budou snažit vyhnout vyplácení minimální mzdy," varuje ekonom David Marek z Deloitte. Například v pohostinství platí někteří zaměstnavatelé minimální mzdu s tím, že zaměstnanci dostanou pak na ruku zbytek.

Redakce Zpráv FTV Prima

Novinky pro spotřebitele a spoustu tipů, jak ušetřit, najdete i na Facebooku Prima Rádce. Přidejte si nás...

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.