Seriály a filmy

29. prosince 2016 02:00

Iva Kropáčková

(Nejen) slevy na dani aneb 3 novinky, díky kterým si rodiny s dětmi finančně polepší

Jak se rok 2017 projeví v peněženkách rodin s dětmi? V některých případech docela pozitivně...

1. Vyšší daňové slevy na druhé a další děti

Pracující rodiny se dvěma a více dětmi se mohou těšit na vyšší daňové slevy. U prvního dítěte zůstává daňové zvýhodnění na částce 13 404 korun. U druhého dítěte už částka poroste o 2 400 korun, na 19 404 korun. Na třetí a každé další dítě se sleva na dani zvedne o 3 600 korun ročně, na 24 204 korun. Rodiče si ale musí na vyšší slevy chvíli počkat. Poslanci totiž nestačili schválit novelu do konce roku. Ve výplatě za první měsíce roku se tak vyšší sleva u zaměstnanců projeví až zpětně (v ročním zúčtování daně prostřednictvím zaměstnavatele nebo v daňovém přiznání podávaném na začátku roku 2018).

2. Zvýší se školkovné

Také za rok 2016 si mohou rodiče snížit daň o takzvané školkovné. Tedy o náklady, které vydávají za pobyt dítěte či dětí v mateřské škole nebo jiném zařízení péče o děti předškolního věku. Slevu může uplatnit jen jeden z rodičů, s nímž dítě žije ve společné domácnosti. Maximální výše této slevy na jedno dítě je ohraničena částkou měsíční minimální mzdy. Pro daně za rok 2016 se tedy roční maximální limit zvyšuje na z 9 200 na 9 900 korun. Pokud tedy za školku platíte ročně například 20 tisíc korun, můžete si odečíst slevu maximálně 9 900 korun. (Je také možné, že už od roku 2017 bude výše této slevy odpovídat reálné výši vynaložených výdajů za umístění dítěte v předškolním zařízení na dané zdaňovací období - pokud projdou legislativní změny). Zaměstnanci pak musí do 15. února 2017 doručit firemní mzdové účetní potvrzení od konkrétní mateřské školy. Pokud podáváte daňové přiznání sami, je pak nutné potvrzení ze školky dodat jako jeho povinnou přílohu.

3. Výhodnější čerpání rodičovského příspěvku

Maminky se možná budou moci také rychleji vrátit do práce, aniž by přišly o rodičovský příspěvek. Vládní návrh počítá s tím, že matkám, které splní potřebné podmínky, bude stát vyplácet přes 36 tisíc korun měsíčně - a to po dobu půl roku. Doposud to bylo maximálně 11 500 korun. Vyplácet se bude stále stejně, tedy 220 tisíc korun, ale matky si tuto částku budou moci nechat vyplatit už během půl roku. "My jsme chtěli udělat to čerpání flexibilnější pro matky, které chtějí jít opravdu brzy do práce," komentuje návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová /ČSSD/. O novince musí ještě rozhodnout poslanci a senátoři. Nicméně není ještě jasné, jestli do nového systému vyplácení rodičovského příspěvku budou moci naskočit i ty matky, které ho už pobírají.

>>> Chcete SPOŘIT na penzi? Pro rychlou orientaci doporučujeme srovnat nabídky v online kalkulačce doplňkového penzijního spoření.

Jaké další změny nás pak v oblasti peněz čekají v roce 2017? To se dozvíte v našem SPECIÁLU:

Ivana Kropáčková, ve spolupráci s reportéry Zpráv FTV Prima

Novinky pro spotřebitele a spoustu tipů, jak ušetřit, najdete i na Facebooku Prima Rádce. Přidejte si nás...

Sdílejte článek
Štítky děti rodina daně

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.