Seriály a filmy

23. listopadu 2016 01:00

Iva Kropáčková

Povinné ručení asi zdraží. Kvůli novinkám v zákoně, které ale přinesou i zajímavé nabídky

Pojišťovny teď nabízejí velmi výhodné ceny povinného ručení, které si mohou řidiči stlačit dolů ještě víc pomocí nejrůznějších slev a bonusů. Od začátku příštího roku ale zřejmě zdraží kvůli novinkám v legislativě...

Češi aktuálně poptávají nejvíce nových i ojetých aut v historii naší země. To se promítá i do dění na trhu s povinným ručením. Pojišťovny snižují ceny a vylepšují podmínky smluv, které už běžně můžou zahrnovat i asistenční služby dříve spojené výhradně s havarijním pojištěním. „Nutné je ale počítat s tím, že ceny za povinné ručení v příštím roce kvůli nové legislativě nejspíš stoupnou,“ tvrdí analytik Prima Rádce Zdeněk Novák.

Další zdražování kvůli zákonům?

Podle něj zdražení nebude skokové, ale pozvolné. A dotknout by se mělo starých i nových klientů pojišťoven. Do cen zasáhne změna související s novelou zákona číslo 168 z roku 1999, která bude od začátku příštího roku upravovat rozsah a podmínky pro pojištění povinného ručení. Novela s sebou přinese nové povinnosti jak pro klienty, tak pro pojišťovny, kterým nařizuje kalkulovat pojistné tak, aby zabezpečily trvalou splnitelnost svých závazků. „Toto není nic jiného než zdražení. Trh bude bezpečný, protože pojišťovny ve chvíli, když by v jednu chvíli nabourala všechna auta světa, budou s to zaplatit všem pojistné, ale tento státem nařízený luxus bude něco stát. A s největší pravděpodobností si za něj připlatí i motoristé,“ říká s trochou nadsázky Zdeněk Novák.

Ceny jsou teď díky konkurenci nízké

Průměrné ceny povinného ručení klesaly hlavně mezi roky 2008 až 2013. Spadly až o 28 procent. Podle Nováka mnohé pojišťovny přitom tak už nyní vyplácejí za škody způsobené motorovými vozidly víc, než na pojištění vyberou. K nízkým cenám je tlačí konkurenční trh, ale i náročnost klientů, kteří chtějí za co nejnižší ceny pestrou nabídku produktů s přidanou hodnotou vyššími limity do svého povinného ručení. „Trh s povinným ručením je velmi dynamický. Kdo ho sleduje, na tom může řádně vydělat, protože to, co třeba pojišťovny nabízely dříve výhradně v rámci havarijního pojištění, dnes běžně, sice za příplatek, nabízejí u povinného ručení,“ vysvětluje Novák.

Nový zákon přinese i zajímavé nabídky pro řidiče

On sám do budoucnosti očekává nejenom mírný nárůst ceny u povinného ručení, ale na druhou stranu i nově nabízená povinná ručení ve velmi jednoduché a transparentní formě. První vlaštovkou v tomto ohledu je aktuální nabídka jedné z českých pojišťoven na trhu, která pro výpočet výše pojistného nezohledňuje objem motoru, ale počet ujetých kilometrů. To, že k významným změnám na trhu dojde jak v nabídce, tak v ceně, je jisté. Jakmile vstoupí v platnost změna vyplývající z novely, pojišťovny toho využijí. A podle mého názoru docela po právu, protože vlivem narůstajících bonusů je již nyní celý segment na hranici své rentability,“ vysvětluje pojistný odborník. Podle něj je ale dobré i to, že ze současné situace stále ještě mohou profitovat ti klienti pojišťoven, kteří se už teď rozhodnou sjednat si výhodnější povinné ručení, vybrat si mezi stovkami typů i cen povinného ručení.

DOPORUČUJEME: Online pororovnávač POVINNÉHO RUČENÍ: Srovnejte ceny a podmínky během několika minut z pohodlí domova...

NENECHTE SI UJÍT: Pro všechny řidiče...

SPECIÁL Prima Rádce

– vše o pojistkách na auto, správné nastavení smlouvy, úspory

– hraný on-line seriál (vážně i s nadsázkou)

– tipy a rady na cestu...

Finanční poradna: ENERGIE, HYPOTÉKA, POJIŠTĚNÍ, PŮJČKY, MOBILNÍ TARIFY, PENZE, SPOŘENÍ... Máte dotaz z jakékoliv finanční oblasti? Chcete ušetřit? Chcete vědět, jak efektivně nastavit smlouvu nebo najít výhodnější finanční produkt? Ptát se můžete našich odborníků na info@prima-radce.cz nebo na čísle 810 811 812.

Prima Rádce je také na Facebooku. Najdete nás zde.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.