Seriály a filmy

14. září 2016 03:55

Iva Kropáčková

Týden volna za 70 % platu pro čerstvé táty? Možná už příští rok

Návrh na otcovskou dovolenou prošel prvním čtením zákona v Poslanecké sněmovně.

Tohle je asi dobrá zpráva pro nastávající tatínky. Měla by být zavedena týdenní placená otcovská dovolená. Ta ve středu, zatím v prvním čtení, dostala zelenou od poslanců, kteří si od ní slibují posílení rodinných vazeb. Také by měla motivovat muže, aby se více zapojili do péče o dítě. Čerství otcové by tak mohli mít brzy možnost zůstat na pár dní oficiálně doma z práce spolu s matkou a dítětem během takzvaného šestinedělí, tedy v období měsíce a půl následujícím po porodu.

Teď? Dovolená nebo neplacené volno

Většina otců si teď po narození dítěte vezme klasickou dovolenou nebo neplacené volno. Stejně na tom byli i Tereza s Nikolasem po narození svého teď už osmiměsíčního syna Kristiána. "Je to důležité. Můj partner dělá provozního v restauraci, takže do práce jde ráno a vrací se v noci. Bylo to hodně znát, co se týče malého, tak i mě, pomoc byla hodně velká. Nakrmil v noci, vykoupal, přebalil...," pochvaluje si mladá maminka Tereza Vodicová období, kdy s ní a novorozeným miminkem byl i otec. Stejně tak to vidí i on sám. "Ta vazba se tam určitě utvoří. Když je dítě malé, tak je důležité, aby si zvyklo, jak na mámu, tak i na tátu," myslí si Kristiánův táta Nikolas Szabo.

DOPORUČUJEME: >>> Jak si udělat nezávisle přehled na trhu doplňkového penzijního spoření? Pro rychlou orientaci doporučujeme srovnat nabídky v online kalkulačce doplňkového penzijního spoření.

7 dnů v prvních 6 týdnech

Jenže tím, že si Nikolas vzal neplacené volno, se rodinný rozpočet zmenšil. Brzy by to ale mohlo být jinak. Za volno strávené s dítětem mají otcové dostat od státu zaplaceno. Otcovská dovolená má trvat sedm dnů a muži si ji budou moci vybrat v prvních šesti týdnech po narození dítěte. "Otcovská dovolená by měla být placena pro tatínky, kteří si ji vyberou, z nemocenského pojištění," říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marsková /ČSSD/. Ta novinku navrhla. „V Evropské unii jde o standardní opatření, protože již 23 zemí z celkového počtu 28 členských států obdobnou dávku přiznává,“ upozorňila už dříve ministryně.

Jako mateřská...

Otec, který si platí nemocenské pojištění, dostane od státu 70 procent vyměřovacího základu svého běžného výdělku. Pokud má tedy tatínek například průměrnou mzdu ve výši 26 tisíc korun, za týden otcovské by dostal zhruba 4 200 korun. Při hrubé mzdě 15 tisíc korun by mírně přesáhla 2 400 korun a naopak při nadprůměrném výdělku 40 tisíc hrubého by otec dostal od státu kolem 5 600 korun. Požadavek na otcovskou dovolenou by pak měl čerstvý otec jednoduše nahlásit zaměstnavateli, stejně jako když hlásí dovolenou nebo je nemocný. Využít ji budou moci i podnikatelé, kteří si platí dobrovolné nemocenské pojištění. 7-denní otcovskou dovolenou pak nebude možné přerušit.

Opozice má výhrady

Výhrady k otcovské má ale opozice. Novela prý zbytečně dubluje podporu při ošetřování člena rodiny. Údajně také není v zákoně stanoven způsob kontroly. "Nemáte jistotu, že otec bude opravdu vypomáhat u dítěte, může odjet třeba s rodinou na dovolenou a pak mu ještě zbyde normální dovolená," říká poslankyně Radka Maxová /ANO/. Už dnes mohou zaměstnanci využít čtyři týdny placené dovolené, protože narození dítěte je velmi očekávatelná zásadní událost. Nicméně, navzdory opozici, návrh počítá s tím, že by otcové mohli využívat otcovskou dovolenou už v průběhu příštího roku. Záleží ale, v jaké podobě zákon vůbec projde...

Tátové doma být chtějí...

Otcovskou dovolenou, která je v Evropské unii běžným standardem a průměrně trvá dva týdny, podporuje podle průzkumu pro Ligu otevřených mužů 93 procent lidí u nás. Jak potvrzuje ze své zkušenosti i mladý otec Nikolas, tátové prý chtějí být bezprostředně po porodu se svojí partnerkou a svým dítětem doma. “Institucionální podpora otcovství v této podobě je víc než symbolické gesto. Je také praktickým krokem s pozitivními dopady na rodiny i na společnost. Časné zapojení mužů do péče o děti zvyšuje šanci, že se rodiče budou i později o tuto péči dělit a podporuje spravedlivé rozložení domácích prací mezi partnery. Je také zdrojem kvality života dnešních mužů,” říká psycholog a ředitel Ligy Martin Jára.

Ve spolupráci s redakcí Zpráv FTV Prima

Novinky pro spotřebitele a spoustu tipů, jak ušetřit, najdete i na Facebooku Prima Rádce. Přidejte si nás...

Sledujte Zprávy FTV Prima každý den v 18.55 hodin, nebo kdykoliv po odvysílání online na Prima PLAY - Zprávy.

Sdílejte článek
Štítky děti rodiče vláda

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.