Seriály a filmy

23. prosince 2016 00:01

Iva Kropáčková

Úředníci budou moci od ledna zkontrolovat, čím topíte. Hrozí pokuty

Někteří lidé v zimě pálí i odpadky, čímž ohrožují sebe i okolí. Pomůže nový zákon, který začne platit už za pár dnů?

Sledujte aktuální dění i online. Na Primě PLAY - Zprávy

Jednání, které si ani nemusí lidé uvědomovat. Hodí do kotle barevné letáky nebo kus starého nábytku - v podstatě papír nebo dřevo, myslí si. Přitom ohrožují zdraví nejen své, ale i sousedů. Látky, které z pálení odpadu unikají do ovzduší, jsou toxické a můžou způsobit nejen nepříjemné dýchací či srdeční potíže, ale i rakovinu. Pálení komunálního odpadu je navíc zákázáno zákonem. Podobný problém se sousedy řeší pravidelně i naše čtenářka."Bydlíme ve větší vesnici, a mám docela problematické sousedy, kteří pálí komunální odpad a PET lahve," napsala nám do redakce. To je ale zakázáno. "Každý vlastník je povinen zdržet se všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek souseda v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku. Pokud tedy sousedi pálí odpad a kouř vás do značné míry obtěžuje, počínají si sousedi protiprávně," říká akvokát Viktor Fojt.

DOPORUČUJEME>>> Chcete ušetřit za energie? Najděte si nejvýhodnějšího dodavatele elektřiny a/nebo plynu. Srovnání cen energií s možností sjednání online na Prima Rádci

"Dobrý den, čím topíte?"

Jenže bojovat s takovými sousedy je v tuto chvíli běh na dlouhou trať s nejasným výsledkem. Už brzy ale úředníci získají mnohem větší pravomoc ke kontrole domácností a způsobu jejich vytápění. 1. ledna totiž vstupuje v platnost novela zákona o ochraně ovzduší, která dává úřadům možnost kontrolovat, čím doma topíte a také dávat tučné pokuty. Lidem, kteří by kontrolory domů nepustili, bude hrozit postih až 50 tisíc korun, stejně jako za topení zakázaným materiálem. Úředníci ale budou muset majitele nejdříve písemně vyzvat, aby vše napravil, a informovat ho, co v opačném případě může nastat. Podle ministerstva životního prostředí to bude až krajní možnost. "Pokud bude existovat důvodné podezření, že někdo porušuje zákonné povinnosti, to znamená, že topí odpadem nebo nepovolenými palivy", říká ředitel ochrany ovzduší Ministerstva životního prostředí Kurt Dědič.

Úředníci už se chystají

Obecní úředníci budou reagovat na podněty, které dostanou od obyvatel. Některé obce už plánují, že po Novém roce svoje úředníky pošlou do terénu. "Vyrazíme na kontroly hned v lednu samozřejmě. Pochopitelně nemáme tým 20 lidí, který by ty kontroly prováděl. V lednu to bude spíše o tom, že budeme kontrolovat místa, která známe, že jsou problematická," naznačuje mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová. V první fázi prý budou úředníci lidem domlouvat, až v další fázi pak pokutovat. Přitom už během vzniku novely ji kritizovala pravicová opozice. Vadilo jí hlavně prolomení domovní svobody. "Umožňuje úředníkům, aby vstupovali do domů a bytů bez rozhodnutí soudu", upozornil už dříve předseda ODS Petr Fiala.

Přehledně: Co do kotle nepatří?

Vytápění tuhými palivy je u nás nejrozšířenější variantou vytápění rodinného domu. V domácích kotelnách je snadné spálit v podstatě cokoliv, nicméně možnost pálit odpad neznamená, že to je v pořádku. Domácí kotle na takové spalování nejsou konstruovány. Leckde na venkově je čistota ovzduší v zimě stejná nebo i horší než v průmyslových oblastech. Na jedy v ovzduší jsou citlivější především děti, těhotné ženy, senioři a lidé trpící astmatickým či jiným respiračním onemocněním. Do kotle ani do kamen rozhodně nepatří následující odpady:

Plasty

Pálením plastů vzniká velké množství dioxinů. Z hořícího polystyrenu uniká také mimo jiné jedovatý styren. Spalováním polypropylenu, polyetylenu či PET láhví podporujete vznik polyaromatických uhlovodíků.

Vlhké dřevo, starý nábytek

Není dřevo jako dřevo. Nespalujte chemicky ošetřené (impregnované) ani průmyslové dřevo, staré palety či dřevotřískový nebo lakovaný nábytek. Jeho pálením vyprodukujete asi 50–500krát více dioxinů než při topení suchým palivovým dřívím.

Zbytky z kuchyně

Místo do kotle patří zbytky z kuchyně, listí či tráva do kompostu, případně bioodpadu nebo do směsného odpadu.

Letáky a časopisy

Při spalování barevných letáků a časopisů se do ovzduší můžou uvolnit těžké kovy z barev. Ty způsobují vrozené vady a rakovinu. Pokud pro ně nenajdete jiné využití (například časopisy odnést do čekárny lékaře nebo domova důchodců či zkusit moderní pletení z papíru, kde jsou základní surovinou právě třeba reklamní letáky), odnášejte je do kontejnerů na papír.

Tetrapak

Není to jen papír, ale jedná se o šestivrstvý obal z papíru, hliníku a plastu. Pálením v ohni se můžou uvolňovat těžké kovy a chlororganické látky.

Nebezpečné odpady

Staré baterie, barvy a léky jsou opravdu velmi nebezpečné odpady. Místo do kotle se musí vyhazovat do sběru nebezpečného odpadu, který zajišťuje každá obec či město.

Pneumatiky

I kousky nařezaných pneumatik jsou lidé schopni hodit do kotle. Jenže jejich spalováním se do ovzduší dostávají hodně jedovaté látky.

Čím a jak topit?

Při topení byste měli používat pouze předepsané palivo. Tím je hlavně uhlí nebo čisté suché dřevo (v nejrůznějším zpracování), případně suché rostlinné materiály. Pálíte-li vlastní dřevo, dbejte na to, aby bylo pořádně vyschlé. S jeho vlhkostí klesá výhřevnost a rostou emise škodlivin. Dřevo dostatečně vyschne během dvou let.

Nutná kontrola kotle do konce roku...

Čím můžete a nemůžete topit, byste se také měli dozvědět z dokumentace ke kotli. Pokud ji nemáte, zeptejte se revizního technika. Ten by se u vás měl tak jako tak zastavit. Doklad o provedené kontrole totiž musí mít do konce roku každý, kdo má doma kotel na pevná paliva. Kontrola stojí mezi 500 a 1500 korunami. A firmy, které kontroly provádějí, mají většinou do konce roku plnou kapacitu. Pak si nechte aspoň vystavit doklad, že jste o kontrolu žádali. "Nejlépe tak, že na tom dokladu bude uvedeno, že z kapacitních důvodů ta odborně způsobilá osoba tu kontrolu nebyla schopna provést striktně do 31.12.," radí výkonný ředitel Asociace topenářské techniky Mojmír Krátký. Jinak opět hrozí, že můžete dostat pokutu.

Ivana Kropáčková, ve spolupráci se Zbyňkem Zykmundem, reportérem Zpráv FTV Prima

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.