Seriály a filmy

27. dubna 2020 08:10

Jak začínal Arnold Schwarzenegger? Mnohdy musel kývnout i obskurní nabídky

Arnold Schwarzenegger je pojem. Rakouský přistěhovalec, který dobyl Hollywood, změnil film a navíc se stal i guvernérem Kalifornie – kdo z vás by zvládl alespoň polovinu z toho! Vše má však svou odvrácenou stránku. Na Arnolda se podívejte ve filmu Sabotáž v pátek ve 21.55 na Primě!

Součástí Arnolda je totiž i bizarní atmosféra kolem řady jeho filmů i kolem jeho osoby. Divné byly však i počátky Arnoldovy kariéry, svého času ještě světově známého kulturisty.

Drakonické počátky

Arnold začal s posilováním už v patnácti letech. Jenom o pět let později zvítězil v soutěži Mr. Universe. A mělo být ještě lépe – jako Mr. Olympia později vyhrál celkem sedmkrát. Celá éra se u něho vyznačovala řadou skutečných dobrodružství. Když se soutěžilo v evropské posilovací soutěži Mr. Europe, Arnold zrovna v osmnácti letech sloužil povinnou brannou povinnost jako vojín – a protože nedostal povolenku, kvůli možnosti sám soutěžit utekl z vojenského základny…

V jedenadvaceti letech si konečně splnil vizi odchodu do USA a s elegancí sobě vlastní při tom zřejmě porušil zákonné limity a do počátku 70. let v Americe pobýval nelegálně. Neuměl přitom ani dobře anglicky ani nepřekypoval penězi. Propasoval se ale do správných kruhů přátel od wrestlerů po majitele posiloven a to mu vzhledem k fazóně zajistilo cestu ke slávě.

Není zkrátka pochyb, že tenhle vazoun si za svým snem šel s takovou cílevědomostí, že by se duševním koučům protočily panenky. Jenže jeho ambice měly i stinnou stránku – aby se zavděčil masám, mnohdy musel kývnout i na poněkud obskurní nabídky...

Se staženými kalhotami

Není vlastně překvapivé, že jakožto korba, vedle níž jsou zahanbeny i namakané antické sochy, se Arnold poměrně často svlékal. V roce 1967, po své první výhře jako Mr. Universe, tak prošel ulicemi mnoha měst pouze ve slipech. A předváděl při tom jednu roztodivnější kreaci vedle druhé...

O rok později přišla i první filmová role, tuto však většina z vás zřejmě nezná. Jakožto Herkules v New Yorku byl Arnold dokonale vyvedený pro roli starověkého reka – problém byl, že neuměl skoro vůbec mluvit (ani hrát), jeho role proto musely být předabovány. Ani film sám o sobě zrovna neuvedl kritiky do extáze.

Zřejmě nejslavnější je však jeho cesta po karnevalu v Rio de Janeiru, kde v záznamu z roku 1982 (tedy už po startu své skutečné filmové kariéry) působí v nadržené interakci se ženami zhruba stejně elegantně jako nadopovaný Howard Wolowitz. Doporučujeme se však o tom přesvědčit na vlastní oči.

Můžete pak plynule navázat sledováním jeho herectví v Sabotáží z roku 2014, kde samozřejmě působí jako nefalšovaný drsňák. Sledujte ve 21.55 na Primě!

Režie: Walter Hill Scénář:Harry Kleiner, Walter Hill, Troy Kennedy-Martin Kamera:Matthew F. Leonetti Hudba: James Horner Hrají:Arnold Schwarzenegger, Jim Belushi, Peter Boyle, Ed O'Ross, Laurence Fishburne, Gina Gershon, Richard Bright, Brent Jennings, Savelij Kramarov, Pruitt Taylor Vince

(lol)

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.