Hovězí líčka na červeném víně, bramborová kaše

Ovšem skutečným vrcholem Luciiny hostiny byl hlavní chod.

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Lucie Stržínková

Prostreno! XIV (1) 18.8. hl ch
Hovězí líčka na červeném víně, bramborová kaše

reklama

Suroviny

5 ks (cca 1,2 kg)telecí líčka
4 lžíceOlivový olej
1/2menší celer na kostky
4 ksmrkev na kostky
Sůl
Pepř
2 kspetržel na kostky
2 ksCibule
2 stroužkyČesnek
2 lžícerajský protlak
Tymián
Rozmarýn
1 ksBobkový list
5 kuličeknové koření
5 kuličekčerný pepř
1 lkvalitní červené víno
700 mlVývar
4 lžíceMáslo
15 hlavičekmenší žampiony
Bramborová kaše
1 kgbrambory
2-3 lžíceMáslo
200 mlteplé mléko
Sůl

Postup

Hovězí líčka očistíme, osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm líčka ze všech stran dohněda. Pak je vyjmeme a dáme stranou. Do hrnce nasypeme kořenovou zeleninu a osmahneme ji dozlatova. Pak přidáme nakrájenou cibuli a česnek a opékáme dočervena. Přidáme celé divoké koření, tymián, rozmarýn a rajský protlak a mícháme ještě minutu. Zalijeme vínem, přivedeme k varu a vaříme, až se objem sníží na třetinu; trvá to asi 30 minut.

Nyní vrátíme do nádoby opečená líčka a zalijeme je vývarem. Přiklopíme a dáme dusit doměkka asi na dvě hodiny do trouby předehřáté na 140°C. Měkká líčka vyndáme na talíř a omáčku přecedíme přes jemné síto. Dotáhneme solí, pepřem, případně lehounce osladíme, okyselíme, aby omáčka získala ještě lepší chuť. Těsně před podáváním zašleháme do horké omáčky dvě lžíce másla. Nakonec na dalším másle zprudka opečeme žampiony dozlatova, osolíme a opepříme a podáváme s kaší.

Bramborová kaše: Brambory oškrábeme, nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a osolíme. Vaříme doměkka. Scedíme brambory, přidáme máslo, teplé mléko a rozšťoucháme.

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!