Hovězí na víně, bramborový knedlík

Na Martinově hlavním chodu si hosté také většinou pochutnali.

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Martin Kunesch

Hovězí na víně, bramborový knedlík
Hovězí na víně, bramborový knedlík

reklama

Suroviny

2 ksmrkev
1 ksPetržel
kousekceler
750 ghovězí kližka
1 ksvětší cibule
0,2-0,3 lčervené víno sladší
hovězí vývar
Sůl
Pepř
Olej
Bramborové knedlíky:
1 kgbrambory uvařené ve šlupce
4-5 lžickrupice
3 lžíceSolamyl
dle potřebyhrubá mouka
2 ksVejce
1 lžičkaSůl

Postup

Na oleji osmažíme pokrájenou cibulku dozlatova, pak na ní zatáhneme ze všech stran osolené maso, které poté vyjmeme. Na cibulku dále přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, také ji osmažíme, a přilijeme dobré víno. Chvilku dusíme, pak přendáme do pekáčku, přelijeme ho dušenou směsí, můžeme přidat naběračku vývaru a zaklopíme poklicí a dusíme v troubě zapnuté na 180°, dokud kližka nezměkne (za cca 2,5 hodiny). Poté maso vyjmeme a zbytek rozmixujeme a přecedíme přes jemné sítko. Dochutíme a omáčku můžeme naředit troškou vývaru a pro lesk zjemnit lístkem másla.

Na knedlíky si ze všech uvedených surovin uhněteme bramborové těsto, z něhož vyválíme dvě až tři šišky, které vaříme asi dvacet minut v osolené vodě.

reklama