Head
- hovězí maso 500 nebo více g
- sůl špetka
- cibule 1 ks
Head
Postup přípravy
Hovězí maso opláchneme a rozkrájíme na větší kusy. Vložíme do hrnce s asi dvěma litry studené vody a přivedeme k varu. Přidáme koření i zeleninu nakrájenou na hrubší kusy - můžeme ji předem ještě osmahnout. Přiklopíme pokličkou a necháme nejméně dvě a půl hodiny táhnout mírným varem. Vývar přecedíme a můžeme podávat samotný nebo s nakrájeným uvařeným masem a zeleninou. Podáváme s domácími nudlemi, které jsme si připravili ze dvou vajec, mouky a trošky vody.
Cibuli nakrájíme a osmahneme na oleji. Přidáme hrášek, zalejeme vývarem a ochutíme solí a pepřem, povaříme. Když hrášek změkne, polévku rozmixujeme dohladka a přidáme smetanu na zjemnění. Snažíme se, aby byla polévka hustá tak akorát. Podáváme s opečenými krutony.