Další díl pořadu Hrdina kuchyně bude vonět po česneku

Česnek je nezastupitelnou přísadou mnoha jídel. Svou specifickou chutí dodá pokrmu potřebný „šmak“ a navíc je známým přírodním lékem. Co všechno o něm ještě prozradí kuchař Martin Škoda a herečka Marie Doležalová? Uvidíte v desátém díle pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 4. listopadu ve 13.55 na Primě.
Hrdina kuchyně (10) - Focaccia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Není to tak dávno, kdy jsme znovu začali rozlišovat mezi česnekem českým a importovaným, zejména tím z Číny. Z boje vyšel vítězně, pokud jde o výraznou, intenzivnější chuť i velikost, česnek český.

Asijským kolegou byl pokořen jen na poli cenovém – ten náš je dražší, a zřejmě i to sehrálo roli v tom, že byl tak nějakou dobu v ústraní zájmu českých zákazníků.

Dnes už je situace jiná a zájem o česnek pěstovaný u nás vzrůstá. Jak by také ne, když má v kuchyni takového využití. 

A takto se v sobotu pustíme do přípravy jednoduchého česnekového dipu:

Hrdina kuchyně (10) - Česnekový dip
Hrdina kuchyně (10) - Česnekový dip

Česnekové menu 10. dílu Hrdiny kuchyně:

  • Hovězí steak s dipem z pečeného česneku
  • Španělská česnečka „sopa de ajo“ se ztraceným vejcem
  • Focaccia s opečeným česnekem
  • Česnekové máslo s bylinkami a olivami

Jak si česnek uchovat, aby nám vydržel celou zimu

Česnek lze uchovávat různými způsoby. Mimo jiné z něj lze udělat česnekovou pastu – smíchaný drcený česnek se solí stačí přidat do rozpuštěného sádla a uložit do sklenic. Dá se také zmrazit, stačí jej oloupaný dát do sáčku a vložit do mrazáku. Předtím je ale dobré sáčkem trochu bouchnout, aby se stroužky neslepily, po otevření pak bude skoro jako čerstvý. Nebo je možné jej naložit do vína, do soli či do oleje.

ČESNEK SE DÁ V KUCHYNI SKLADOVAT I ZDOBNĚ. PODÍVEJTE SE, JAK SE TO DĚLÁ.

Jak se už dlouho ví, česnek je i výbornou přírodní lékárnou. Umí snížit krevní tlak i cholesterol, podpořit trávení, pročistit cévy, poradí si s nadýmáním i parazity ve střevech a posílí obranyschopnost organismu.
 

Sledujte 10. premiérový díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu ve 13.55 na Primě.

Kdo je skutečným hrdinou kuchyně? Přece kvalitní surovina! A jako správný „hrdina“ má i ona svůj příběh! S herečkou Marií Doležalovou a kuchařem Martinem Škodou budeme proto nejen vařit, ale vypravíme se i za farmáři! Zjistíme, co to obnáší chovat krůty, králíky, ovce, jak vyrobit kozí sýr nebo třeba vypěstovat dýni. Nenechejte se ujít nový lifestylový magazín plný nejen skvělých receptů! Radost z jídla může být totiž o to větší, když víme, z čeho vaříme.

Reklama
Reklama