Dýně máme kromě jejich využití v kuchyni stále více spojené také s podzimní tradicí jejich vydlabávání a dekoračního využití, zejména v čase Dušiček a Halloweenu. A nejde pouze o americkou tradici, jak si mnozí myslí.
Dlabání dýní v předvečer svátku Všech svatých přivezli do Ameriky imigranti z Irska. Ve své domovině si dušičkové lucerny dlabali z tuřínů, řepy nebo brambor a v Americe měli k dispozici dýně. Navíc mnohem větší, na výrobu luceren vhodnější, a zejména hezčí.
Dýní známe několik druhů
Jednou z u nás nejoblíbenějších, a rozhodně nejčastěji používanou je dýně Hokkaido, která se nemusí loupat, má skvělou chuť, může se péct nebo vařit i se slupkou, která dokonale změkne. Její chuť pak můžeme ještě zvýraznit bylinkami.
Dýně si skvěle rozumí s rozmarýnem nebo třeba šalvějí.
Za poznáváním dýní se Martin Škoda a Marie Doležalová vypravili do barevného Dýňového světa – na statek rodiny Pipkových v Nové Vsi u Leštiny. A pěkně si tam zaposilovali:
Dýňové menu Hrdiny kuchyně
- Dýňová polévka se slaninovými chipsy
- Těstoviny s restovanou dýní a parmazánem
- Špikované kuřecí supreme s pečenou dýní
- Dýňový koláč
Sledujte dvanáctý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 18. listopadu ve 13.40 na Primě.
Kdo je skutečným hrdinou kuchyně? Přece kvalitní surovina! A jako správný „hrdina“ má i ona svůj příběh! S herečkou Marií Doležalovou a kuchařem Martinem Škodou budeme proto nejen vařit, ale vypravíme se i za farmáři!
Zjistíme, co to obnáší chovat krůty, králíky, ovce, jak vyrobit kozí sýr nebo třeba vypěstovat dýni. Nenechejte si ujít nový lifestylový magazín plný nejen skvělých receptů! Radost z jídla může být totiž o to větší, když víme, z čeho vaříme.
VŠECHNY VIDEORECEPTY Z POŘADU HRDINA KUCHYNĚ

















