Hrdina kuchyně: Kapr

Kapr – svou velkou tradicí u nás téměř národní ryba, bez jejíž smažené podoby si jen stěží umíme představit klasické Vánoce. Přesto mnoha lidem nechutná. Pro některé je moc cítit bahnem, pro jiné má moc kostí nebo je moc tučný. Kuchař Martin Škoda a herečka Marie Doležalová vás přesvědčí, že dát šanci tomuto hrdinovi kuchyně se vyplatí.
Hrdina kuchyně (13) - Domácí majonéza
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Kaprovi se říká také rybniční prase. Je všežravý – sežere všechno, co najde na dně rybníka. Pochází nejspíš ze střední Asie, chovat jej pak začali v Číně.

VÍCE ZAJÍMAVOSTÍ I PIKANTNOSTÍ O KAPROVI NAJDETE V TOMTO ODKAZU

U nás máme přes 150 rybníků s plochou větší než 50 hektarů. Největším je Rožmberk, vybudovaný nejznámějším českým stavitelem rybníků Jakubem Krčínem. Trvalo mu to 6 let. Nejstarším dochovaným velkým rybníkem u nás je Žárský rybník, o němž se psalo už v roce 1212.

Kapr nemá konkurenci

V loňském roce se u nás vyprodukovalo 18 tisíc tun kaprů. Ve srovnání třeba se pstruhem, jehož nebylo ani 700 tun, tak jednoznačně vede a nemá konkurenci.

Využití kapra v kuchyni je různorodé. Kapr se výborně hodí nejen na smažení, pečení a vaření, ale skvěle obstojí i na grilu, kde lze využít celé filety nebo podkovy.

Patrně nejznámější úpravou této ryby u nás je ale smažený kapr. Nejde však o nijak starý recept. Nejspíš se u nás začal dělat až za Františka Josefa I., když se stal populárním smažený řízek. Opravdu ve velkém se začalo smažit v trojobalu až po druhé světové válce. Dřív se kapr hlavně vařil třeba v úpravě na modro nebo se připravoval se sladkou perníkovou omáčkou.

V závěrečné epizodě Hrdiny kuchyně se Martin s Marií vypraví také na výlov rybníka, kde budou mít možnost předvést, jak lehký, či naopak obtížný je úkol kapra chytit.

Podívejte se, jak se kapr loví:

Hrdina kuchyně (13) - Chytání kapra
Hrdina kuchyně (13) - Chytání kapra

Kapří menu Hrdiny kuchyně

  • Polévka z kapra s krutony
  • Grilované kapří podkovy s lehkým bramborovým salátem
  • Křupavé kapří hranolky se dvěma dipy
  • Kapříci z tvarohového těsta
Kuchař Martin Škoda a herečka Marie Doležalová vás přesvědčí, že dát šanci kaprovi v kuchyni se vyplatí.
Autor: archiv FTV Prima/ Hrdina kuchyně Kuchař Martin Škoda a herečka Marie Doležalová vás přesvědčí, že dát šanci kaprovi v kuchyni se vyplatí.

Sledujte závěrečný díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu ve 14.05 na Primě.

Hrdina kuchyně (13) - Bylo nám hezky
Hrdina kuchyně (13) - Bylo nám hezky

Kdo je skutečným hrdinou kuchyně? Přece kvalitní surovina! A jako správný „hrdina“ má i ona svůj příběh! S herečkou Marií Doležalovou a kuchařem Martinem Škodou budeme proto nejen vařit, ale vypravíme se i za farmáři! Zjistíme, co to obnáší chovat krůty, králíky, ovce, jak vyrobit kozí sýr nebo třeba vypěstovat dýni. Nenechejte se ujít nový lifestylový magazín plný nejen skvělých receptů! Radost z jídla může být totiž o to větší, když víme, z čeho vaříme.

Reklama
Reklama