Hrdinou kuchyně a naší show bude VEJCE

Neexistuje potravina, která by měla více symbolických výkladů – vejce symbolizuje původní chaos, ze kterého vznikl svět, je to zárodek života, je v něm obsaženo zrození, ale i zmrtvýchvstání a nesmrtelnost. Vejce, život uzavřený v pevné, ale velmi křehké schránce. Martin Škoda a Marie Doležalová představí dalšího hrdinu kuchyně ve třetím díle stejnojmenného pořadu už v sobotu 16. září ve 14.10 na Primě.
Hrdina kuchyně: Vejce
Hrdina kuchyně: Vejce
archiv FTV Prima

reklama

Vejce bylo ještě donedávna poměrně dost šikanováno kvůli údajnému vlivu na zvyšování cholesterolu v krvi. Poslední studie ale ukazují, že to byly jen pomluvy, že pět šest vajec týdně nikomu neuškodí. Češi statisticky spadají do průměru ve spotřebě vajec – sní jich zhruba pět týdně, tedy asi 260 ročně. Navíc vejce má v kuchyni široké využití od snídaně, přes oběd či večeři až po dezert. Jde tak v mnoha ohledech o nenahraditelnou potravinu.

Záběry z natáčení 3. dílu kuchařské show Hrdina kuchyně
Autor: Prima FTV Záběry z natáčení 3. dílu kuchařské show Hrdina kuchyně

S vejci se pojí také několik známých historek. Stačí si připomenout tu s přimícháním vajec do stavby Karlova mostu, která dodnes rozděluje laiky i odborníky na dva tábory. Nebo návrat Kryštofa Kolumba z Ameriky, kdy slavný mořeplavec na závistivé reakce snižující význam jeho cesty slovy, že prý není nic na tom „plout pořád na západ a narazit na nový kontinent“ reagoval po svém. Vyzval pochybovače, aby postavili vejce na špičku. Poté, co jejich pokusy selhaly, sám naťukl špičku vejce a postavil ho na ni. Opětovnou kritiku, že to by zvládl každý, uzavřel slovy „Tak proč jste to neudělali?“ Vejce mu tak dobře posloužilo k demonstraci jedinečnosti a vítězství osvíceného ducha nad omezeností.

Záběry z natáčení 3. dílu kuchařské show Hrdina kuchyně
Autor: Prima FTV Záběry z natáčení 3. dílu kuchařské show Hrdina kuchyně

Za vejci se v dalším díle Hrdiny kuchyně vypravíme na farmu rodiny Králových do Břežan u Českého Brodu. Zdejší slepice sice nesnášejí vejce královská, ale šťastná určitě. Dozvíme se, jak lze dosáhnout toho, aby byl žloutek skutečně žlutý, kolik toho taková slepice snese, proč jsou některá vejce bílá a některá hnědá i co znamenají jednotlivá čísla na nich.

A jaké pak bude vaječné menu?

  1. Pavlova s amaretto krémem

    Hrdina kuchyně 3. díl Pavlova s amaretto krémem
    Autor: Prima FTV Hrdina kuchyně 3. díl Pavlova s amaretto krémem
  2. Bramborový salát s fazolovými lusky, čekankou a opečenou slaninou

    Hrdina kuchyně 3. díl Bramborový salát s fazolovými lusky, čekankou a opečenou slaninou
    Autor: Prima FTV Hrdina kuchyně 3. díl Bramborový salát s fazolovými lusky, čekankou a opečenou slaninou
  3. Nebeské vejce

    Hrdina kuchyně 3. díl Nebeské vejce
    Autor: Prima FTV Hrdina kuchyně 3. díl Nebeské vejce

Sledujte třetí díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 16. září ve 14.10 na Primě. Dívejte se a můžete soutěžit i o skvělé Kuchyňské roboty! Pokud stále váháte, co bylo dřív, jestli slepice, nebo vejce. Tady máte odpověď!

FOTO: Thinkstock

Co bylo dřív – slepice, nebo vejce? Záhada rozluštěna!

 

reklama

reklama