Hrdinou kuchyně bude tuto sobotu JEHNĚČÍ

Kuchař Martin Škoda a herečka Marie Doležalová budou pátrat po příběhu dalšího hrdiny kuchyně. Tentokrát se zaměří na tak trochu outsidera mezi masy – jehněčí, kterému nevěnujeme zdaleka takovou pozornost, jakou by si zasloužilo. Jedná se totiž o maso, jehož chuť je specifická, delikátní a osobitá. Nechte se inspirovat v šestém dílu pořadu Hrdina kuchyně už v sobotu 7. října ve 14.10 na Primě.
Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Hrdina kuchyně 6. díl Salsa verde

reklama

První zvíře, které si člověk ochočil, byl pes a potom to byla nejspíš ovce. Díky skalním malbám objeveným ve Španělsku víme, že ovce žila ve společnosti lidí už v jedenáctém tisíciletí před naším letopočtem. Po dlouhá léta to muselo být soužití velmi těsné a intenzivní, ovce chovali Sumerové, staří Egypťané, Řekové i Římané. Jak velký význam pro člověka ovce měly, dokládá například bible. Jehně, nebo častěji beránek, se objevuje ve Starém i v Novém zákoně. Beránek býval symbolem čistoty a nevinnosti, a tak i častým obětním zvířetem, protože obětovat má smysl jen něco skutečně hodnotného.

Záběry z natáčení pořadu Hrdina kuchyně 6. díl JEHNĚČÍ
Autor: archiv FTV Prima Záběry z natáčení pořadu Hrdina kuchyně 6. díl JEHNĚČÍ

Jehněčí má v kuchyni obrovský potenciál. Každý jeho kousek poskytuje gastronomický zážitek. Hitem je jehněčí kolínko, jemné maso z kotlet se zase hodí na rychlé úpravy, plecko je vhodné k mletí a kýta k pečení. Klasická kombinace je s česnekem a rozmarýnem, ale hezky „hraje“ také s jemnějším tymiánem, šalvějí či naopak výraznějším římským kmínem.

Záběry z natáčení pořadu Hrdina kuchyně 6. díl JEHNĚČÍ
Autor: archiv FTV Prima Záběry z natáčení pořadu Hrdina kuchyně 6. díl JEHNĚČÍ

Jehněčí maso rozhodně nechybí na stole v Austrálii a na Novém Zélandu, kde se chová asi desetina světové produkce ovcí, ještě o něco více jich potkáme v Číně, Súdánu nebo v Indii a Íránu. V Evropě vede Velká Británie následovaná Španělskem. Česká republika sice žebříčky neláme, nicméně ekochovy ovcí se u nás rozmáhají a kvalitního jehněčího je tak už zde dost.

Na jeden z takových ekochovů v Heřmanově se také podíváme. Na farmě Zelené údolí tam ovce chová rodina Novotných.

Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Hrdina kuchyně 6. díl Marušku to baví

Jehněčí menu Hrdiny kuchyně

  • Mleté jehněčí na špízu s bulgurem a smetanovým dipem

    Byl dosažen limit pro přehrávání

    Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

    hrdina kuchyně 6. díl Jehněčí špízy
Hrdina kuchyně 6. díl Mleté jehněčí na špízu s bulgurem a smetanovým dipem
Autor: archiv FTV Prima Hrdina kuchyně 6. díl Mleté jehněčí na špízu s bulgurem a smetanovým dipem
  • Jehněčí kotletky se zeleninou, cizrnou a salsou verde

    Hrdina kuchyně 6. díl Jehněčí kotletky se zeleninou, cizrnou a salsou verde
    Autor: archiv FTV Prima Hrdina kuchyně 6. díl Jehněčí kotletky se zeleninou, cizrnou a salsou verde
  • Pečená jehněčí kýta s česnekem, rozmarýnem a opečenými bramborami

Hrdina kuchyně 6. díl Pečená jehněčí kýta s česnekem, rozmarýnem a opečenými bramborami
Autor: archiv FTV Prima Hrdina kuchyně 6. díl Pečená jehněčí kýta s česnekem, rozmarýnem a opečenými bramborami

Sledujte šestý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 7. října ve 14.10 na Primě.

reklama

reklama