Hrdinou naší kuchyně bude ŠVESTKA

Máme ji rádi v tuhém i tekutém stavu, nasladko i naslano, teplou i studenou, čerstvou i sušenou. Švestka – fantasticky univerzální ovoce. Právě po jejím příběhu budou pátrat Martin Škoda a Marie Doležalová v pátém díle pořadu Hrdina kuchyně už v sobotu 30. září ve 14.15 na Primě.
Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Hrdina kuchyně 5. díl Odpalované těsto

reklama

Někdy to možná vypadá, že na švestky narazíme kolem každé silnice, ale zdání klame. Doba, kdy jsme byli švestkovou velmocí, je dávno pryč – minimálně sto let. Do té doby ale byla u nás švestka doma, přestože má kořeny někde na Kavkaze. O její expanzi do Evropy se zasloužili hlavně Římané, kteří švestky sázeli cestou, když dobývali nová území. Díky nim se tak toto ovoce dostalo na Balkán, odkud pak během migrací Slovanů doputovalo i do našich končin. Za skutečnou popularitu švestek u nás však vděčíme Karlu IV. Vedle vinné révy byly totiž švestky jednou z jeho pěstitelských priorit, i proto se jim dodnes leckde říká karlátka či kadlátka.

Hrdinou kuchyně jsou ŠVESTKY
Autor: Prima FTV Hrdinou kuchyně jsou ŠVESTKY

K přímé konzumaci je švestka ideální. Dodá rychlou energii, cukry, vitamíny, osvěží i povzbudí. Namletými sušenými švestkami se kdysi sladilo a taky se mlsaly místo čokolády. Z rozhodnutí vrchnosti se slivoně sázely i kolem cest, spolu s dalšími ovocnými stromy, aby si v jejich stínu mohli vojáci, kteří táhli krajinou, odpočinout, a hlavně rychle zahnat hlad. Rozmanité použití v mnoha receptech mají švestky dodnes.  

Na švestky se v dalším díle vypravíme do ovocných sadů v Synkově u Rychnova nad Kněžnou, kde jsou podle místního sadaře pana Šíly zdejší jižní svahy přímo předurčeny k intenzivnímu pěstování ovoce.

Švestkové menu Hrdiny kuchyně

  • Tradiční polský bigos se sušenými švestkami

Tradiční polský bigos se sušenými švestkami
Autor: Prima FTV Tradiční polský bigos se sušenými švestkami
  • Kachní stehna na švestkách s krupicovými noky

Kachní stehna na švestkách s krupicovými noky
Autor: Prima FTV Kachní stehna na švestkách s krupicovými noky

Ukázka z pořadu Jak na odpalované těsto:

Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Hrdina kuchyně 5. díl Švestkový koláč
Švestkový koláč s mákem
Autor: Prima FTV Švestkový koláč s mákem
  • Švestková zavařenina s ořechy

Švestková zavařenina s ořechy
Autor: Prima FTV Švestková zavařenina s ořechy

Sledujte pátý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 30. září ve 14.15 na Primě.

Mrkněte na  ochutnávku z dílu: Maruška loudí, Martin je neoblomný:)

Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Hrdina kuchyně 5. díl Švestkový koláč

reklama

reklama