Jablko nejvděčnějším Hrdinou kuchyně už v sobotu

Jablko je symbolický plod, který nás doprovází odnepaměti. Bereme ho jako samozřejmost, možná nám připadá banální, ale to je chyba. Jablko má totiž velký potenciál. Uvidíte v sedmém díle pořadu Hrdina kuchyně už v sobotu 14. října ve 14.20 na Primě. V kuchyni je jablko vděčnou surovinou. Každé je dobré na něco jiného a dá se z něj připravit mnoho jídel.
Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Hrdina kuchyně: Slávky a treska

reklama

Chuť tohoto ovoce je fantastická nejen v dezertech, ale i v kombinaci s masem nebo rybami.

Nejen za pěstováním jablek, ale i výrobou lahodného cideru či jablečného moštu se podíváme na statek rodiny Abtů v Líšnici u Prahy.

Jablečné menu 7. dílu

S Hrdinou kuchyně se tentokrát naučíte připravit kuře se salátem Waldorf, jablečnou omáčku s kousky kuřecího masa a úžasný jablečný crumble. Recept se slávkami a jablky si zamilujete. "Ochutnejte" na videu v úvodu přípravu tresky na cidru se slávkami.

Treska na cideru se slávkami
Treska na cideru se slávkami

Roční spotřeba jablek? 20 kilogramů na člověka

Podle statistik je u nás průměrná roční spotřeba jablek 20 kilogramů na člověka a nejvíc prý máme v oblibě odrůdu golden delicious.

Odrůdy jablek by se daly počítat na tisíce – známe třeba panenské české, malinové holovouské, granátka, sudetskou renetu, zapovězené jablko, ale i chodské, kamýcké, košíkové, nebo dokonce jablko dr. Karel Kramář či Jaroslav Němec – to první bylo pojmenované po prvním československém premiérovi, druhé po významném pomologovi, synovi Boženy Němcové.

Nepříznivé období měly jabloně v roce 1929, kdy většina ovocných stromů, včetně jabloní, pomrzla. Sady se později obnovily, ale hlavně po válce už nebyly tak pestré. Staré sady měly svou přirozenou logiku, stromy se vysazovaly tak, aby jednotlivé odrůdy dozrávaly postupně, lidé chtěli mít jablka k okamžité spotřebě, ale i odrůdy vhodné na uskladnění.
 

Sledujte sedmý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 14. října ve 14.20 na Primě.

Schválně, kdo je podle vás z našich průvodců světem opravdových surovin rychlejší? Sledujte jejich závod:

Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Hrdina kuchyně (7) - Závod

Hrdina kuchyně

Kdo je skutečným hrdinou kuchyně? Přece kvalitní surovina! A jako správný „hrdina“ má i ona svůj příběh! S herečkou Marií Doležalovou a kuchařem Martinem Škodou budeme proto nejen vařit, ale vypravíme se i za farmáři! Zjistíme, co to obnáší chovat krůty, králíky, ovce, jak vyrobit kozí sýr nebo třeba vypěstovat dýni. Nenechejte se ujít nový lifestylový magazín plný nejen skvělých receptů! Radost z jídla může být totiž o to větší, když víme, z čeho vaříme.

reklama

reklama