Chuť tohoto ovoce je fantastická nejen v dezertech, ale i v kombinaci s masem nebo rybami.
Nejen za pěstováním jablek, ale i výrobou lahodného cideru či jablečného moštu se podíváme na statek rodiny Abtů v Líšnici u Prahy.
Jablečné menu 7. dílu
S Hrdinou kuchyně se tentokrát naučíte připravit kuře se salátem Waldorf, jablečnou omáčku s kousky kuřecího masa a úžasný jablečný crumble. Recept se slávkami a jablky si zamilujete. "Ochutnejte" na videu v úvodu přípravu tresky na cidru se slávkami.
Roční spotřeba jablek? 20 kilogramů na člověka
Podle statistik je u nás průměrná roční spotřeba jablek 20 kilogramů na člověka a nejvíc prý máme v oblibě odrůdu golden delicious.
Odrůdy jablek by se daly počítat na tisíce – známe třeba panenské české, malinové holovouské, granátka, sudetskou renetu, zapovězené jablko, ale i chodské, kamýcké, košíkové, nebo dokonce jablko dr. Karel Kramář či Jaroslav Němec – to první bylo pojmenované po prvním československém premiérovi, druhé po významném pomologovi, synovi Boženy Němcové.
Nepříznivé období měly jabloně v roce 1929, kdy většina ovocných stromů, včetně jabloní, pomrzla. Sady se později obnovily, ale hlavně po válce už nebyly tak pestré. Staré sady měly svou přirozenou logiku, stromy se vysazovaly tak, aby jednotlivé odrůdy dozrávaly postupně, lidé chtěli mít jablka k okamžité spotřebě, ale i odrůdy vhodné na uskladnění.
Sledujte sedmý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 14. října ve 14.20 na Primě.
Schválně, kdo je podle vás z našich průvodců světem opravdových surovin rychlejší? Sledujte jejich závod:
Hrdina kuchyně
Kdo je skutečným hrdinou kuchyně? Přece kvalitní surovina! A jako správný „hrdina“ má i ona svůj příběh! S herečkou Marií Doležalovou a kuchařem Martinem Škodou budeme proto nejen vařit, ale vypravíme se i za farmáři! Zjistíme, co to obnáší chovat krůty, králíky, ovce, jak vyrobit kozí sýr nebo třeba vypěstovat dýni. Nenechejte se ujít nový lifestylový magazín plný nejen skvělých receptů! Radost z jídla může být totiž o to větší, když víme, z čeho vaříme.





















