Marie Doležalová: Nejsem žádný extra milovník jídla

V rozhovoru nám mimo jiné prozradila nejen to, jaký má vztah k jídlu a vaření, ale i kdo je jejím hrdinou kuchyně nebo co při natáčení odkoukala od Martina.
Jednou jste prozradila, že vaše nejoblíbenější jídlo jsou špagety aglio olio s feferonkami. Kterou kuchyni máte vůbec nejraději? A co nejíte, případně nemáte ráda?
Mám ráda lehčí kuchyně, takže italskou, indickou, vietnamskou. Sama si ráda vařím zeleninová jídla, třeba z cukety, lilku, brambor, brokolice. Prozradím na sebe, že nejsem žádný extra milovník jídla. Ráda jím zdravě, občas si dám nějakou kalorickou bombu, ale dlouhé hovory o jídle mě nebaví. Jídlo mě baví tak, jak je v našem pořadu: vařit z našich domácích surovin, zajímat se, odkud pochází, pochutnat si, být zdravý. To jo, ale žít jenom jídlem, to už je moc.
Stoprocentně. Byl to jablečný salát. Nastrouhala jsem jablka, osladila a přidala skořici. Nebo počkejte, možná, že první byla limonáda z černého rybízu. Vařečkou jsem rozdrtila rybíz a zalila vodou. Prodávala jsem to rodičům na chalupě za pět korun.
Určitě tam přibyly, zapisuju si tam recepty, které jsem zkusila a měly úspěch, ať už od Marka, nebo u přátel. Ráda peču kuře, protože to je moje další oblíbené jídlo. Rok jsem neměla troubu, takže teď miluju všechny recepty, které se nahází do trouby a je hotovo!
Těch vychytávek bylo dost, v každém díle, co jsme natočili, jich bylo několik. Nejdůležitější věc, kterou mě naučil, byla hned ta první: řekl mi: „Nestresuj se tím, že jsem profík. Vaření nemá pravidla a na mých kurzech učím lidi, že při vaření není nic špatně. Nezáleží, jestli věci krájíš na kostičky nebo na nitky, důležitý je, že máš vaření ráda.
Moje mamka a taky babička. Jako asi pro každého :)
Je velký zážitek podívat se na opravdové eko farmy. Vidíte lidi, kteří žijí farmařením a chováním zvířat. Pro mě bylo překvapením, že zvířata jsou pro všechny tam srdcová záležitost, chtějí pro ně to nejlepší a zařídit jim skvělý život, přestože je chovají pro maso. Vždycky jsem byla zastánce toho kupovat maso v bio kvalitě, a na skutečných farmách jsem si to jen potvrdila.
Společně jsme vařili kachnu na pomerančích, jablkách a švestkách. Z kachny jsem vždycky měla vítr, ale tuhle stoprocentně sama vyzkouším pro celou rodinu. Byla by to moje osobní výhra, kdyby se mi kachna podařila, zatím zůstává marným snem!
Nikdy jsem o pořadu o vaření nesnila, ale to je tím, že jsem netušila, že se u nás udělá tak zajímavý formát. Objevujeme hrdiny kuchyně, suroviny, co jsou lokální a třeba i zapomenuté, jezdíme za jejich původem, čteme si o nich ve starých kuchařských knihách... To je přesně pro mě. Co mě překvapilo? Jak se takový pořad točí. Někdy to byla legrace a byla jsem ráda za hereckou průpravu. Dám vám příklad: Martin solí jídlo a já říkám nějakou větu. Než ji ale řeknu správně, musí se to točit pořád dokola, třeba čtyřikrát, takže jídlo je čtyřikrát slanější, než by mělo být. To ale divák nevidí. Když na závěr ochutnávám, musím se tvářit, že je to výborné, ale ono je v tom třeba hrozně moc soli a taky citronu, protože když se tam dával citron, měl zase přeřeky Martin :)
Lidé vás znají jako herečku, bloggerku, tanečnici, v HK teď přidáte reportérku a kuchařku. Co z toho je Marii Doležalové nejbližší, pokud to lze říct? A kde se cítíte nejlépe?
Nejlépe se cítím, když nemám žádné nálepky. Baví mě dělat nové a nové věci, aby lidé byli zmatení, kdo vlastně jsem a místo nálepek mě vnímali prostě jako Marii. Považuju se za herečku, všechno ostatní jsou jenom výlety. Herečka, co zrovna hraje bloggerku, tanečnici, reportérku...
Točili jsme v krásném prostředí staré fary, žádné studio. Měli jsme tam úžasného ovčáckého psa, který je v dílech k vidění. Myslím, že by se měl dívat každý, kdo si chce na podzim připomenout pravou letní idylku. Sbírání švestek, mytí třešní, loupání brambor na zahradě, večeře s přáteli pod pergolou. Tohle všechno v našem pořadu bude. Jak jsem říkala, nebude to nic, na co jsou lidé v kuchařských pořadech zvyklí. Nechtěla jsem, aby Martin Škoda v pořadu tančil, ale nakonec to tam protlačil. Tak na to se taky podívejte, ale na vlastní nebezpečí. :)
Na podzim vyjde druhá kniha, sesbíraná z mých nových blogů. Připravuju ji společně s Eliškou Podzimkovou a bude to takové nostalgické čtení, vhodné jako dárek. Na to se moc těším.
Kuchař s naprosto netypickým slovníkem. Jídlo pro něj není kariéra, ale rock and roll, jak sám říká. Před kamerou moderoval prvně, takže jsem mu dávala rady, jak na to. Na výsledek mých rad se můžete podívat na podzim na Primě. Martin je kluk, co toho ve svém věku dokázal už hodně, je milý, pokorný a chtěl by všechny nadchnout láskou k vaření.