Marie Doležalová: Nejsem žádný extra milovník jídla

Herečka, bloggerka, tanečnice a nově také „pomocná“ kuchařka. To je Marie Doležalová. Na televizních obrazovkách ji mohou diváci aktuálně vidět v pořadu Hrdina kuchyně, kterým provází společně s kuchařem Martinem Škodou.
Marie Doležalová z pořadu Hrdina kuchyně
Marie Doležalová z pořadu Hrdina kuchyně
archiv pořadu

reklama

V rozhovoru nám mimo jiné prozradila nejen to, jaký má vztah k jídlu a vaření, ale i kdo je jejím hrdinou kuchyně nebo co při natáčení odkoukala od Martina.

Jednou jste prozradila, že vaše nejoblíbenější jídlo jsou špagety aglio olio s feferonkami. Kterou kuchyni máte vůbec nejraději? A co nejíte, případně nemáte ráda?

Mám ráda lehčí kuchyně, takže italskou, indickou, vietnamskou. Sama si ráda vařím zeleninová jídla, třeba z cukety, lilku, brambor, brokolice. Prozradím na sebe, že nejsem žádný extra milovník jídla. Ráda jím zdravě, občas si dám nějakou kalorickou bombu, ale dlouhé hovory o jídle mě nebaví. Jídlo mě baví tak, jak je v našem pořadu: vařit z našich domácích surovin, zajímat se, odkud pochází, pochutnat si, být zdravý. To jo, ale žít jenom jídlem, to už je moc.

  • Vzpomenete si na první jídlo, které jste uvařila sama?

Marie Doležalová: Nejsem žádný extra milovník jídla primary 3 Foto:

Stoprocentně. Byl to jablečný salát. Nastrouhala jsem jablka, osladila a přidala skořici. Nebo počkejte, možná, že první byla limonáda z černého rybízu. Vařečkou jsem rozdrtila rybíz a zalila vodou. Prodávala jsem to rodičům na chalupě za pět korun.

  • Kdysi k Vánocům jste od maminky dostala sešit, kam zapsala nejoblíbenější recepty vaší rodiny. Přibyly v něm od té doby vaše vlastní recepty? Který z nich připravujete nejčastěji?

Určitě tam přibyly, zapisuju si tam recepty, které jsem zkusila a měly úspěch, ať už od Marka, nebo u přátel. Ráda peču kuře, protože to je moje další oblíbené jídlo. Rok jsem neměla troubu, takže teď miluju všechny recepty, které se nahází do trouby a je hotovo!

  • Od podzimu jste spolu s kuchařem Martinem Škodou protagonistkou pořadu Hrdina kuchyně, kde nejenže v roli zvídavé reportérky pátráte po zajímavých příbězích a informacích o surovinách, které při vaření s Martinem následně použijete, ale také sama i vaříte. Martin je držitelem kuchařských Oscarů, naučila jste se od něj něco nového? Prozradil vám nějaké kuchařské vychytávky?

Těch vychytávek bylo dost, v každém díle, co jsme natočili, jich bylo několik. Nejdůležitější věc, kterou mě naučil, byla hned ta první: řekl mi: „Nestresuj se tím, že jsem profík. Vaření nemá pravidla a na mých kurzech učím lidi, že při vaření není nic špatně. Nezáleží, jestli věci krájíš na kostičky nebo na nitky, důležitý je, že máš vaření ráda.

  • Kdo nebo co je pro vás hrdinou kuchyně?

Moje mamka a taky babička. Jako asi pro každého :)

  • V průběhu natáčení HK jste se podívala na mnoho míst, kde se pěstují různé suroviny nebo chovají různá zvířata. Změnilo to nějak váš pohled na to, co jíte?

Je velký zážitek podívat se na opravdové eko farmy. Vidíte lidi, kteří žijí farmařením a chováním zvířat. Pro mě bylo překvapením, že zvířata jsou pro všechny tam srdcová záležitost, chtějí pro ně to nejlepší a zařídit jim skvělý život, přestože je chovají pro maso. Vždycky jsem byla zastánce toho kupovat maso v bio kvalitě, a na skutečných farmách jsem si to jen potvrdila.

  • Je nějaké jídlo, které vás Martin naučil a stane se součástí vašeho sešítku s nejoblíbenějšími recepty?

Společně jsme vařili kachnu na pomerančích, jablkách a švestkách. Z kachny jsem vždycky měla vítr, ale tuhle stoprocentně sama vyzkouším pro celou rodinu. Byla by to moje osobní výhra, kdyby se mi kachna podařila, zatím zůstává marným snem!

  • Byla nabídka stát se součástí kulinárního pořadu z těch, které jste chtěla zkusit? Překvapilo vás na natáčení HK něco?

Marie Doležalová: Nejsem žádný extra milovník jídla primary 2 Foto:

Nikdy jsem o pořadu o vaření nesnila, ale to je tím, že jsem netušila, že se u nás udělá tak zajímavý formát. Objevujeme hrdiny kuchyně, suroviny, co jsou lokální a třeba i zapomenuté, jezdíme za jejich původem, čteme si o nich ve starých kuchařských knihách... To je přesně pro mě. Co mě překvapilo? Jak se takový pořad točí. Někdy to byla legrace a byla jsem ráda za hereckou průpravu. Dám vám příklad: Martin solí jídlo a já říkám nějakou větu. Než ji ale řeknu správně, musí se to točit pořád dokola, třeba čtyřikrát, takže jídlo je čtyřikrát slanější, než by mělo být. To ale divák nevidí. Když na závěr ochutnávám, musím se tvářit, že je to výborné, ale ono je v tom třeba hrozně moc soli a taky citronu, protože když se tam dával citron, měl zase přeřeky Martin :)

Lidé vás znají jako herečku, bloggerku, tanečnici, v HK teď přidáte reportérku a kuchařku. Co z toho je Marii Doležalové nejbližší, pokud to lze říct? A kde se cítíte nejlépe?

Nejlépe se cítím, když nemám žádné nálepky. Baví mě dělat nové a nové věci, aby lidé byli zmatení, kdo vlastně jsem a místo nálepek mě vnímali prostě jako Marii. Považuju se za herečku, všechno ostatní jsou jenom výlety. Herečka, co zrovna hraje bloggerku, tanečnici, reportérku...

  • Na co se diváci HK mohou těšit? Respektive, čím Maruška Doležalová naláká diváky?

Točili jsme v krásném prostředí staré fary, žádné studio. Měli jsme tam úžasného ovčáckého psa, který je v dílech k vidění. Myslím, že by se měl dívat každý, kdo si chce na podzim připomenout pravou letní idylku. Sbírání švestek, mytí třešní, loupání brambor na zahradě, večeře s přáteli pod pergolou. Tohle všechno v našem pořadu bude. Jak jsem říkala, nebude to nic, na co jsou lidé v kuchařských pořadech zvyklí. Nechtěla jsem, aby Martin Škoda v pořadu tančil, ale nakonec to tam protlačil. Tak na to se taky podívejte, ale na vlastní nebezpečí. :)

  • Co dalšího připravujete?

Na podzim vyjde druhá kniha, sesbíraná z mých nových blogů. Připravuju ji společně s Eliškou Podzimkovou a bude to takové nostalgické čtení, vhodné jako dárek. Na to se moc těším.

  • A na konec – Martin Škoda očima Marušky Doležalové…

Kuchař s naprosto netypickým slovníkem. Jídlo pro něj není kariéra, ale rock and roll, jak sám říká. Před kamerou moderoval prvně, takže jsem mu dávala rady, jak na to. Na výsledek mých rad se můžete podívat na podzim na Primě. Martin je kluk, co toho ve svém věku dokázal už hodně, je milý, pokorný a chtěl by všechny nadchnout láskou k vaření.

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu v 18.10 na Primě!

 

Přečtěte si i rozhovor s Martinem Škodou:

 

Hrdina kuchyně: Martin Škoda

Seznamte se s hrdinou kuchyně: Martin Škoda je profi fanda gastronomie

Hrdina kuchyně: Krůta

Hrdina kuchyně: Krůta – zde najdete recepty z 1. dílu

reklama

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!