Grilované jarní kuřátko se zeleninou

Kuře patří mezi lehčí a dietní masa, proto je tak vhodné právě do teplého počasí, jakým léto bezesporu je.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Jaroslav Sapík

Česko na talíři II (15) Zelenková, grilované kuře
Grilované jarní kuřátko se zeleninou

Suroviny

2 kusyjarní kuřátka, rozříznutá a zploštělá
na marinádu:
2 lžíceplnotučná hořčice
2 stroužkyčesnek, pokrájený na plátky
1 dávkarajský protlak a med po jedné lžičce
150 mlOlivový olej
250 gMáslo
1 dávkasměs grilovacího koření
1 dávkasůl, špetka cukru a pálivé papriky
na přílohu:
4 kusystředně velké brambory
1 kusLilek
1 kusCuketa
1 kusCibule
1 dávkačerstvé bylinky (např. tymián)
na ochucený tvaroh:
200 gtvaroh nebo smetanový sýr
2 stroužkyčesnek, rozetřený
1 špetkasůl a pepř na dochucení
Reklama

Postup

  1. Kuře v břišní části proříznětě a zploštětě. Potřete ho marinádou smíchanou z uvedených surovin a zakryté nechte odpočívat aspoň půl hodiny (nejlépe přes noc)  v ledničce. Před grilováním jej nechte dojít pokojové teploty a poté pozvolna grilujte
  2. (nejlépe na příklopném grilu) tak, aby bylo dobře propečené.
  3. Podávejte s opečenými bramborami, lilkem, cuketou a cibulí. Předvařené brambory několikrát nařízněte  a dopečte je na grilu společně s na plátky pokrájeným lilkem, cuketou a cibulí pokrájenou na klínky. Můžete potřít zbylou marinádou.
  4. Ke kuřeti se zeleninou podávejte  tvaroh promíchaný s rozetřeným česnekem a solí, posypaný koprem a rajčatový salát -  pokrájená rajčata, pokapejte citronovou šťávou, osolte a přelijte kvalitním za studena lisovaným olejem a posypte najemno pokrájenou cibulkou.


 

Reklama
Reklama