Jan Štěpán

Čas na sushi! Kam na sushi v Praze a jak si ho udělat doma?

Čekáte návštěvu a lámete si hlavu nad tím, jaké pohoštění připravit? Chcete něco opravdu speciálního? Inspirujte se a vyzkoušejte sushi! V následujícím článku se dozvíte, kde se vzalo, jak si ho můžete jednoduše připravit doma, i kde hledat dobré sushi v Praze.

Sushi u nás už dávno není nedostupnou pochoutkou. Do našich končin však proniklo jen relativně nedávno, a tak se s ním pořád ještě seznamujeme. Sushi je považováno za japonskou specialitu, podle některých pramenů však jeho původ může mít spojení i se starověkou Čínou. Až Japonci jej však dovedli k dokonalosti.

Původně se vůbec nejednalo o pochoutku v takovém smyslu, jak jej známe dnes. Šlo o způsob konzervace syrového masa, které se obalovalo do rýže, aby dozrálo a déle vydrželo. Maso tak vydrželo klidně i rok, fermentovaná rýže se však nekonzumovala. Až později někoho chytrého napadlo pochutnat si na rýži společně s masem. Jak to bylo a kdo to byl, se už asi nikdy přesně nedozvíme, spousta sushi milovníků se ale shodne na jednom: vděčíme mu za hodně!

Věděli jste, že…

  • ... původ sushi se datuje do období kolem sedmého století našeho letopočtu.
  • ... japonské slovo sushi v doslovném překladu znamená „kyselá rýže“.
  • ... sushi je rychlé, zdravé, estetické a spjaté s japonskou kulturou.

Sushi se jí hůlkami a nesmíte do něj hůlkami píchat. A jen jediný druh smíte vzít do ruky. FOTO: sushitime.cz

Je libo maki, nigiri nebo snad sashimi? Jak se v tom neztratit.

Co se vám vybaví, když se řekne sushi? Většinou asi kousek syrové ryby, zabalený do rýže a omotaný řasou. V takovém případě máte na mysli základní variantu jednoho z nejznámějších druhů sushi, tzv. maki sushi. Tip na to, jak jej připravit, najdete v následujícím videu:

Druhů sushi je však mnohem více. Postupem času si totiž každá část Japonska vytvořila své vlastní sushi speciality. K přípravě sushi se využívají nejen syrové ryby a rýže, ale i další mořské plody jako krevety, chobotnice, sépie, kaviár, dále pak houby, nejrůznější zelenina, avokádo či tradiční japonská omeleta Tamago. Sushi je tak zdrojem mnohých hodnotných látek – bílkovin, nenasycených mastných kyselin, proteinů, minerálů, jódu a přitom obsahuje málo tuku a kalorií.

Základní druhy sushi

  • Maki – ryby, zelenina a další suroviny obalené do okyselené rýže a mořské řasy Nori
  • Uramaki – obrácené maki, suroviny omotané řasou a následně obalené do vrstvy rýže
  • Nigiri – váleček rýže obložený kouskem lososa, tuňáka, krevety, japonské vaječné omelety či zeleniny
  • Temaki – kornout z řasy Nori plněný rýží, rybou či zeleninou
  • Gunkan – lodička z řasy Nori nebo tenkého plátku ryby plněná rýží, mořskými plody, kaviárem, tuňákovou pomazánkou
  • Chirashi – ryby, zelenina a další ingredience podávané v misce na vrstvě ochucené rýže
  • Sashimi – tenké plátky syrového masa, servírované pěkně naaranžované s wasabi a sójovou omáčkou

Sushi zdaleka není jen "syrová ryba v rýži" základem sushi může být i zelenina či japonská omeleta. FOTO: sushitime.cz

Jak na domácí sushi?

Příprava sushi není vůbec tak složitá, jak se na první pohled může zdát. I když mistr by vám řekl, že příprava sushi je umění, kterému se člověk učí po celý život. Chce to však jen trošku praxe a půjde vám to od ruky. Na internetu dnes naleznete spoustu návodů, které vás krok za krokem provedou celou přípravou. Nejsložitější na celém procesu je sehnat všechny potřebné suroviny. Zde se vám nevyplatí dělat kompromisy a raději investujte do těch opravdu kvalitních. Dbejte na to, aby byly čerstvé. Sushi to vždy posune o několik tříd výše.

Nejrůznější druhy sushi si můžete prohlédnout v následujícím videu od pražských sushi specialistů ze Sushi Time. Zároveň si tak uděláte dobrou představu, co všechno příprava sushi obnáší.

Kam na dobré sushi v Praze?

Chcete-li si vychutnat sushi u sebe doma či přichystat svým hostům originální pohoštění, ale napoprvé si na vlastnoruční přípravu netroufáte, pro dobré sushi nemusíte chodit do drahé restaurace. Vyzkoušejte některou z donáškových služeb. Mezi favority v této oblasti v Praze patří již zmíněná Sushi Time, firma specializovaná na přípravu čerstvého sushi a dalších asijských specialit.

Jak konzumovat sushi? Nebojte se hůlek

V restauraci vám sushi naservírují i s párem hůlek. Sushi se vkládá do úst pomocí samotných hůlek. Nezapomínejte, že je proti sushi etiketě zapichavat hůlky do sushi, odkusovat z nich či jíst sushi rukama. Pouze u nigiri existuje výjimka, to jediné se konzumuje rukama a to tak, že se uchopí mezi palec a prostředníček a ukazováčkem se přidrží. Do úst byste ho měli vkládat tak, aby se maso či jiné suroviny dotkly jazyka jako první, díky čemuž si jej vychutnáte intenzivněji.

K sushi se vždy podává sójová omáčka, nakládaný zázvor a wasabi. Neexistuje univerzální recept, v jakém pořadí tyto doplňky konzumovat, ale stále tu platí stejná sushi etiketa. Wasabi je velmi ostrý japonský křen, proto to s ním nepřehánějte – je nezdvořilé ostatní u stolu obtěžovat smrkáním a slzením, které vám velká dávka wasabi zaručeně způsobí. Při namáčení kousků sushi dbáme na to, aby nám rýže neodpadávala do sójové omáčky. Nesmíme však zapomenout na to, že Nigiri se do sójové omáčky nenamáčí.

Ale pozor! Jakmile jej jednou ochutnáte, může se stát, že nebudete chtít přestat. To riziko však rozhodně stojí za to! ;-)

Přejeme vám dobrou chuť!

Inzertní sdělení: Ochutnejte čerstvé sushi za dobré ceny!
Vyzkoušejte na vlastní kůži pravé a čerstvé sushi – doporučujeme vám Sushitime, jedničku v Praze.
SushiTime.cz Sushi & Wok Bistro PrahaČerstvé sushi a chutná jídla z woku, jaká jinde nenajdete. Zkuste SushiTime a objednejte si nejlepší sushi v Praze. FOTO: Sushitime.cz
FOTO: Sushitime.cz Velký výběr sushi a dalších asijských specialit Maki sushi, nigiri sushi, sashimi, polévky, saláty, speciální menu. Prohlédněte si celou nabídku našeho výborného sushi a dalších specialit asijské kuchyně.
Sushi Time na Facebooku Novinky a zajímavosti ze sushi světa a informace o speciálních akcích, to vše se dozvíte na našem Facebooku. Buďte první, kdo ví o našich speciálních akcích! FOTO: Sushitime.cz

Čtěte dále:

Chcete další zajímavé články o tématech, která Vás baví? Čtěte dál!

Jak se stát milionářem? Založte si kosmetickou firmu!

Nejšílenější hotely: Přespěte pod mořem nebo v dolu!

Autor: Sushitime.cz

Autor článku

Jan Štěpán

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Recepty