Gastrománie! Ochutnejte speciality všech koutů Španělska

Máte 10 minut volného času? Sbalte své chuťové pohárky a vydejte se s námi na poznávací výpravu kuchyněmi celého Španělska. Během ní rozšifrujete tajemství vyhlášených španělských pokrmů, ochutnáte regionální speciality a hlavně zjistíte, kam se pro španělské dobroty vydat!
Do Španělska se nejezdí jen k moři, ale i na ochutnávky vína. FOTO: Delfin Travel
Do Španělska se nejezdí jen k moři, ale i na ochutnávky vína. FOTO: Delfin Travel

reklama

Španělská kuchyně dnes všeobecně platí za jednu z nejrozmanitějších a nejzdravějších v Evropě, a tak si lze jen stěží představit, že ještě v 19. století tomu bylo zcela naopak. I slavný spisovatel Alexander Dumas se ve svých cestopisech vyjadřoval o stravovacích návycích Španělů velmi nechvalně a kvalitu pohostinských zařízení přirovnával ke kvalitě služeb doby Dona Quijota. Ale dnes? Dumas by se divil! Vydejte se s námi na gastronomickou jízdu do 3 kuchařských velmocí Španělska – severního, středomořského a Jižního Španělska.

Severní Španělsko – specialisté na luštěniny ve všech podobách

  • nejzelenější část Španělska s dostatkem vláhy si zakládá na zelenině a ovoci vyhlášené kvality
  • nejpoužívanější z nich jsou chřest, papriky, broskve a hrušky
  • oblíbené jsou všechny luštěniny
  • Ve zdejším jídelníčku převažuje hovězí a vepřové maso, z říčních ryb je nejoblíbenější pstruh
  • hojně jsou zde zastoupeny dary moře

Pokud si v severním Španělsku chcete dát něco opravdu klasického, dejte si asturskou směs FABADA. Jde o směs uvařených bílých fazolí s vepřovým masem a uzeninami, např. salámem chorizo, a vepřovými jelity, kořeněnou šafránem, paprikou a vavřínovými listy. Jako dezert pak musíte ochutnat výtečné CHURROS S ČOKOLÁDOU, křupavé trubičky z kynutého těsta smažené na oleji a podávané s kelímkem hutné čokolády.

Asturská  fabada

Ingredience:

  • 500g suchých bílých fazolí
  • 500g Lacon, naloženého ramínka, nebo šunky
  • 500g uzené chorizo klobásky
  • 500g jelit
  • 100g slaniny
  • 1/2 lžičky šafránu, 1 bobkový list, vavřínový list

Postup:

Namočené fazole slijeme, vložíme do hrnce, zalijeme na dva prsty vodou a přivedeme k varu. Na pánvičce orestujeme šafrán a přidáme do fazolí, stejně jako slaninu a naložené ramínko nebo šunku. Vaříme cca 5min a následně přidáme jelita a chorizo klobásky. Všechny masné výrobky zastrčíme ke dnu pod fazole a vaříme. Po dalších 5min varu dochutíme bobkovým a vavřínovým listem a vaříme 2–3 hodiny. Fazole občas zalijeme vodou, aby byly ponořené. Fazole nemícháme, aby nepopraskaly. Když jsou fazole měkké, kastrol na 20min odstavíme. Podáváme s chlebem.

Oblast středomoří – tradiční paella na tisíc způsobů

  • V pokrmech převažují olivy, pšenice, luštěniny a rýže
  • Používá se aromatické koření a různé druhy studených omáček
  • Oblíbené jsou pokrmy z mořských ryb, které se zde pečou, dusí či grilují
  • Ochutnat musíte delikatesy z divočiny, které dominují oblastem vzdálenějším od pobřeží
  • každodenním chlebem jsou zde různé druhy sýrů, vejce a ovoce

Španělské středomoří, to je hlavně úžasná dovolená v Katalánsku a Valencii a zdejší zdravá a lehká kuchyně. Nejznámější místní specialitou je bezesporu valencijská PAELLA. Existuje mnoho druhů paelly, které se liší především ve výběru jednotlivých druhů masa či ryb, které jí dodávají výslednou chuť. Jedná se o dušenou lahůdku, směs rýže, zeleniny, koření a právě masa či ryb. A jaké maso použít? Ve Španělsku můžete zkusit vepřové, králičí, kuřecí, paellu ze sépií, langust, slávek i chobotnic.    

Jižní Španělsko – sem jeďte na slavnou polévku gazpacho

  • klasikou pro jižní Španělsko jsou TAPAS, malé porce místních chuťovek, podávané v barech k pivu, vínu a jiným nápojům
  • vyhlášené jsou místní dezerty a sladkosti, mnohé ovlivněny arabskými recepturami
  • ochutnat musíte různé druhy marcipánů, výtečné sádlové cukroví a pudinky
  • zajímavostí jsou různé varianty TURRÓNU, sladké tabulky, jejíž hlavní ingrediencí jsou mandle

Ve výhni andaluského slunce nejlépe osvěží tradiční a lahodné GAZPACHO, studená polévka připravovaná ze syrové zeleniny (zpravidla paprik, okurek, rajčat a cibule), bílého pečiva, octa a olivového oleje, ochucená česnekem.  Další místní lahůdkou je JAMÓN SERRANO, jedna z nejkvalitnějších variant sušené šunky, pro Španělsko tak typické.

Španělské sherry – světově proslulá lahůdka

Téměř ke každému jídlu ve Španělsku neodmyslitelně patří sklenka vína. Některá španělská vína jsou ale jiná než ostatní – více než 3000 let je stará produkce vína z oblasti Andalusie. Vznikají tu světově proslulá dezertní vína u nás známá jako Sherry. Existuje několik druhů vína Sherry, které se od sebe liší barvou i poměrem cukru. Cestujte do Španělska a ochutnejte tuto proslulou delikatesu.

Španělská vína - ochutnejte slavné sherry

Španělská vína jsou samostatnou kapitolou zdejší gastronomie. K nejzvučnějším jménům patří červená vína z regionu Rioja, zrající v dubových sudech. Nejvyužívanější odrůdou je Tempranillo, jehož vína zaujmou svou plností a ovocnou chutí. Z bílých vín vynikají ty z oblasti Penedés v Katalánsku, kam se můžete vydat na putování po španělských vinicích. Jsou typické svou lehkou, svěží a aromatickou chutí. V téže oblasti je hojná produkce šumivých vín, ve Španělsku známých jako cava. Jednou z nejproslulejších značek cavy je katalánský Freixenet.

Čtěte dále:

Kam vyrazit za skvělým jídlem? Gurmán na cestách vám poradí!

 

Autor: Delfin Travel

reklama

reklama