Invaze humrů! Snězte je dřív, než sní oni vás!

Humr – jen málokteré jídlo má tak luxusní chuť a přitom je tak snadné ho připravit. Dnes je tenhle velikánský druh mořského raka považován za drahou delikatesu, kdysi dávno byl ale jídlem chudiny a vězňů. Jestli vás zajímá, jak chutná humří maso, máte šanci. Začíná invaze humrů!
Humr je původně šedomodrý, červenou barvu získá až po uvaření. FOTO: Corinthia Prague
Humr je původně šedomodrý, červenou barvu získá až po uvaření. FOTO: Corinthia Prague

reklama

Humři a jejich mořští přátelé oznámili svůj velkolepý návrat na pátek 16. listopadu. Přesně v ten den totiž vypukne Invaze humrů, velkolepá hostina v hotelu Corinthia Prague, na které kromě Vás bude i nespočet vybraných delikates z humra. Co všechno se z humrů dá udělat a jak na to? Čtěte dál!

Co všechno bude na Invazi humrů?

  • Čerstvé ústřice, které stačí zakápnout citronem
  • Mořské předkrmy jako krabí a krevetové koktejly, filety z tuňáka v pepřové krustě nebo podomácku nakládaný losos
  • skvělá polévka humří bisque
  • Cataplana z mořských plodů neboli bohaté ragú z mořských plodů v čerstvých rajčatech, česneku a bílém víně, podávané s česnekovou bagetou
  • Čerstvé slávky vařené přímo před vašimi zraky na dva způsoby. Marinara v čerstvých rajčatech a česneku  nebo meuniere se šalotkou, čerstvým tymiánem, česnekem  a bílým vínem
  • Humří grilované ocasy s omáčkou Hollandaise nebo s přepuštěným máslem
  • Dušená krabí stehna z kamčatského kraba s přepuštěným máslem a česnekovou bagetou
  • Těstoviny „Pasta arragosta“ se silnou humří omáčkou a s cherry rajčátky

Humr – vězňům lezl krkem a dnes je to delikatesa

Humr je nad okolní svět docela dobře povznesen. Žije sám v trhlinách skal pod mořem a dalo by se říct, že je na dně (oceánů). Jeho největším životním zážitkem je výměna krunýře, který čas od času musí vystřídat za nový, větší. V tu chvíli je zalezlý a do společnosti skoro nepřijde – cítí se zranitelný. Praví gurmáni vědí, že nejlepší humr je ten, který žije ve studených vodách.

Když Evropané začali kolonizovat Ameriku, humrů bylo tolik, že je ani nemuseli lovit, ale jen je sbírali na březích. Humr byl tenkrát jídlem chudiny a dennodenně ho museli jíst vězni a přistěhovalci, kteří se kvůli tomu dokonce bouřili. Dnes se během servírování humra bouří málokdo – díky jednoduché, ale přesné přípravě patří humří maso k těm největším pochoutkám.

Jak jíst humra? Je to těžké, ale stojí to za to

Nejdřív oddělte ocas od zbytku těla tím, že ohnete humra vzad. Stiskněte ocasní část a vytlačte maso z krunýře pomocí vidličky směrem od zadní části. Oddělte klepeta a speciálním louskáčkem je rozbijte. Dostali jste se k masu, hurá! Teď ještě tělo humra podélně rozlomte a vyndejte z něj zbylé maso.

Invaze humrů v Praze! Delikatesy z humra za super cenu

A právě ty můžete ochutnat při akci „Invaze humrů“, která vypukne 16. listopadu v hotelu Corinthia Prague v restauraci Let’s eat! „Pro návštěvníky bude připraven bufet ve stylu „ sněz, co můžeš“ s vybranými mořskými pochoutkami nejen z humrů, ale taky živá kapela a neomezená konzumace alkoholu i nealkoholických nápojů,“ říká marketingová manažerka hotelu Jana Horáčková. Na invazi humrů přijedou i další obyvatelé moří a oceánů – těšit se můžete na stylový sushi bar, dušené kraby nebo čerstvé mušle.

Je to jedinečná příležitost ochutnat prvotřídní delikatesy za dobrou cenu. Servírovat se bude třeba i taková pochoutka jako tradiční cioppino ze San Franciska nebo největší sladký humří dort,“ dodává manažerka. Je ale nutné jednat rychle – počet míst je omezený a cena se bude každým dnem zvyšovat. Pokud si chcete připravit humra sami doma, není to zase tak náročné – čtěte dál!

Humrové ravioli

Ingredience:

  • Humr               150 g
  • Losos               250 g
  • Hladká mouka   100 g
  • Pórek               100 g
  • Smetana           50 g
  • Žloutek              3 ks
  • Olivový olej, máslo, sůl, pepř             

Postup:

Na másle zpěníme na kolečka nakrájený pórek, přidáme kousek másla, nakrájené maso z lososa, humra a přilijeme smetanu. Necháme zhoustnout. Ochutíme solí a pepřem. Necháme vychladit. Z hladké mouky, oleje a žloutků vypracujeme těsto, které necháme odležet. Těsto vyválíme na tenké plátky, na půl plátu naznačíme tvořítkem tvary raviol. Do středu každého kolečka dáme náplň, okraje potřeme žloutkem a překryjeme druhým plátem těsta tak, abychom vytlačili vzduch. Okolo náplně stiskneme těsto k sobě a tvořítkem vykrojíme ravioli. Vaříme v osolené vodě cca 1 - 2 minuty.

Jak doma připravit humra? Uvařit, osolit a podávat

Sežeňte si živého (hýbajícího se) humra. Pokud ho chcete grilovat, povařte ho ve vroucí, osolené vodě (můžete přidat víno) asi 3 minuty, pokud vařit, nechte ho tam 20 minut. Potom vyndáte maso z krunýře (který se hodí třeba na ochucení polévky) a je to. Chcete-li humra grilovat, dělejte to na másle asi 10 minut z každé strany. Asi 700g humr vydá na jednu porci masa. Humr se podává s hustými omáčkami anebo se z něj připravují saláty a koktejly.

Chcete na Invazi humrů? Napište mail na zuzana.klepsova@corinthia.com nebo volejte na tel. číslo +420 261 191 103.

Čtěte dále:

Kam vyrazit za skvělým jídlem? Gurmán na cestách vám poradí!

 

Autor: Viola Kratochvílová a Corinthia Prague

reklama

reklama