Jak na dokonalý steak? Bez chytré kuchyně to nejde!

Po dlouhém pátrání najdete řezníka s dobrým masem, ale vše nakonec zhatí nedokonalost vlastní kuchyně. Ať už jde o kluzkou podlahu nebo špatně rozestavený nábytek, zkuste předejít všem potížím, které mohou ohrozit slastné „hmmm“ při každém soustu.
Kuchyň na míru není luxus, její přednosti ocení úplně každý. FOTO: Stylishrooms
Kuchyň na míru není luxus, její přednosti ocení úplně každý. FOTO: Stylishrooms
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Základem je pochopitelně sehnat kvalitní odležené maso (z alespoň jeden a půl týdne poraženého zvířete, u hovězího spíše dva) a zeleninu pokud možno od místního farmáře. Když už potřebné ingredience doneseme domů, musíme je nejprve někde uskladnit. Skladovací část s lednicí, spižírnou a skříňkami s kořením by se měla nacházet na levém konci kuchyně (u leváků naopak na pravém).

Cesta steaku začíná

Suroviny nejdříve vyndáme na přípravnou plochu. S ní by měl sousedit dřez a také místo pro základní úpravu potravin. Tady pozor, pokud totiž pracovní plocha neměří na šířku alespoň 60 centimetrů (raději však o něco více), bude práce složitější, méně pohodlná a ve výsledku i pomalejší. Kuchyně na míru v tomto ohledu dávají možnost přizpůsobit si rozměry přesně podle sebe.

Stylishrooms

Přehledně uspořádaná kuchyně může být i krásná. FOTO: Stylishrooms

Maso tedy leží venku, je třeba ho nakrájet (ideálně na plátky silné 2–3 centimetry), očistit a odblanit. Nůž tedy nesmí chybět v některém z okolních šuplíků. Sůl a koření najdeme třeba ve skříňce za námi (pokud máme například kuchyň ve tvaru U nebo G). Tady pozor, vzdálenost protějších skříněk musí dosahovat nejméně 120 centimetrů. Jinak otevřená dvířka vadí bezproblémovému vyndavání nádobí a koření. Pomoci mohou výsuvná dvířka. Kupříkladu u firmy Stylishrooms pořídíte kvalitní vrchní výklopné skříňky s kováním Blum i oblíbené spodní skříňky s kováním Blum.

Co s rohem linky? Chce to chytrou skříňku 

Stylishrooms

Skříňky v rohu kuchyně mnozí používají jako sklad všeho, co používáme jen zřídka, nebo vůbec. Ohromný prostor v rohu totiž má jen malá dvířka, takže pokud chceme něco zevnitř, musíme se ponořit značnou částí těla do temných útrob skříně. Možnost vyřešení rohové skříňky nabízí otočné nebo posuvné systémy vnitřních poliček. Obsah se v mžiku octne na světle a připravený k použití. Problém nepříjemného setkání hmatající ruky s pavoukem ukrytým v zapadlém temném koutě tak odpadá.

Jídlo oživí kvalitní obloha, proto necháme maso chvilku stranou a nakrájíme zeleninu a oloupeme brambory. Slupky putují do koše, jenž se v nejlepším případě skrývá pod dřezem nebo pracovní plochou. Poslední dobou myslíme stále více na ekologii, proto v mnoha domácnostech dělají klasickému koši společnost ještě kolegové na tříděný odpad. V žádném případě ale nesmí být vidět. K jejich ukrytí se hodí i prostor pod dřezem, kde mohou být integrovány ve výsuvném šuplíku nebo třeba zavěšeny na dvířkách.

Stylishrooms

Pracovní plocha musí být dostatečně široká a k jejímu vylepšení můžete použít i speciální keramickou desku na krájení. FOTO: Stylishrooms

Keramický dřez slouží kuchyni nejlépe

Do pracovní zóny patří také nedílná součást vybavení kuchyně – dřez. Musí mít dostatečnou tuhost, to aby nevibroval při klepání řízků, a vysokou odolnost proti nárazům nedopatřením upuštěných kusů nádobí. Dále by mu neměla chybět odolnost proti chemikáliím a co nejmenší členitost kvůli snadné údržbě. Takovým požadavkům vyhovuje nejvíce keramický dřez.

Výška linky dosahuje běžně asi 90 centimetrů, dřez by ale klidně mohl být vyvýšený, aby při shýbání nad ním nebolela záda. Pokud však přesouváte ze sporáku hrnec s bramborami plný horké vody, musíte ho zvedat a hrozí riziko opaření. Právě při vylévání vařících tekutin doceníme výhody keramických dřezů, teploty do 1200 stupňů jim totiž nevadí. Tyto dřezy se dají pořídit jak přímo u výrobce, tak třeba prostřednictvím některé z firem vyrábějící kuchyně na míru. Ty se o potřebné vybavení rády postarají. Navíc často nabízejí i návrh kuchyně zdarma.

Stylishrooms

Keramický dřez je dobrá investice, pokud si pořizujete novou kuchyň. Vydrží totiž opravdu hodně. FOTO: Stylishrooms

Steak míří do cíle

Ve dřezu si ovšem myjeme jen ruce a nádobí, maso nenamáčejme! Očistíme ho jen nožem, osolíme a okořeníme dle vlastní chuti a můžeme se přesunout v kuchyni dále, k pánvi na varné ploše. Tam by si měl při teplotě 180 stupňů poležet kolem dvou a půl minut na každé straně, chvilku si odpočinout a putovat na talíř. Už cítíte tu vůni křehkého plátku masa smísenou s aromatickým kořením? Při cestě ke stolovníkům také číhá nebezpečí. Pravidla pro správné uspořádání kuchyně zakazují různé stoličky a pultíky v hlavním koridoru u linky, abychom s perfektně udělaným jídlem v ruce nezakopli a neznehodnotili je pádem na zem.

5 kuchyňských zón: Dobré uspořádání kuchyně je základ

  • Potravinová/zásobovací – lednice a skříňky s potravinami stojí na začátku kuchyňského řetězce
  • Úložná – tady skladujeme nádobí, příbory či prkénka
  • Mycí/přípravná  – dřez, koš a všechny pomůcky nezbytné pro mytí a čištění; nehodí se příliš na kuchyňský ostrůvek, v jeho okolí je větší pravděpodobnost vylití vody na podlahu a vzniku nebezpečné kluzké pasti
  • Pracovní – srdce kuchyně, kde jídlo dostává svou podobu
  • Zóna vaření/pečení – finále, teď honem na talíř!

Přečtěte si více o tom, jak se vypořádat s uspořádáním prostoru pro různé tvary kuchyní (jednořadou, dvouřadou, U, L, G, s ostrůvkem).

V zásadě tedy lze říci, že k pohodlnému vaření potřebujeme plynulý přechod mezi logicky navazujícími zónami a pohodlný pohyb. Prostoru nesmí být málo, ale také bychom asi neradi vykonávali s masem dlouhý pochod. „Musíme vhodně uspořádat i spotřebiče. Součet stran trojúhelníku mezi sporákem, lednicí a dřezem se má pohybovat mezi čtyřmi a osmi metry, ideálně šesti,“ říká designér společnosti Stylishrooms Lukáš Vytiska. Jestliže vše dodržíme a kuchyň přestavíme dle pravidel, můžeme klidně zvládnout přípravu šťavnatého lahodného steaku. Pokud se sami na nábytková škatulata necítíte, poraďte se s odborníky na návrhy kuchyní.

Čtěte dále:

Jídlo je vášeň! Inspirujte se v dalších článcích od Gurmána na cestách!

Kam na nejlepší dorty v Praze? Pod orloj!

Štíhlé nudle v Bille. Konečně!

 

Autor:  Jan Švestka a Stylishrooms

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
7