Opravdový vanilkový lusk: Kde ho sehnat a co s ním?

Příchuť vanilky známe všichni. Tedy myslíme si to. Až 95% vanilkových příchutí, na kterých si pochutnáváme ve formě pudinků, jogurtů, dortů a zmrzlin, je ale umělých. Seznamte se s pravou vanilkou a na syntetický vanilinový cukr si za několik měsíců ani nevzpomenete.
Vanilkový lusk při přípravě podélně rozřízneme a vyškrábeme zrníčka s dužinou.FOTO: Vanilkové lusky
Vanilkový lusk při přípravě podélně rozřízneme a vyškrábeme zrníčka s dužinou.FOTO: Vanilkové lusky

reklama

Víte, jaký je rozdíl mezi francouzským crème brûlée a českým vanilkovým pudinkem? V čem spočívá tajemství francouzských a italských šéfkuchařů, které z obyčejných jídel dělá neobyčejná? V čerstvých a přírodních ingrediencích! Crème brûlée s pravou vanilkou je na několik kulinářských galaxií vzdálen crèmu brûlée ze syntetického vanilinového cukru. Zaručeně to poznáte po prvním ochutnání a pravé vanilky se již od té chvíle nevzdáte. Je to přesně ten rozdíl, jenž dělá z dobrého kuchaře mistra.

Co je to vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt se ve světě hojně používá k pečení namísto vanilkového cukru. Jde o přírodní ochucovadlo z pravé vanilky, jenž se dá použít do pokrmů i k namíchání osvěžujících koktejlů. Extrakt vzniká dlouhodobou (zhruba půl roční) macerací vanilkových lusků v kvalitní vodce. Extrakt připravíme tak, že rozřízneme podélně vanilkové lusky (cca 25 kusů) a zalijeme litrem alkoholu. Po půl roce lusky vyjmeme a extrakt přecedíme. Extrakt uchováváme na chladném a tmavém místě.

Příchuť vanilky známe všichni. Tedy myslíme si to, ale není tomu úplně tak. Až 95% vanilkových příchutí, na kterých si pochutnáváme ve formě pudinků, jogurtů, dortů a zmrzlin, je totiž umělých. Opravdovou chuť a vůni poznáme až s přírodní vanilkou neboli vanilkovými lusky. Původem aromatické koření z Mexika si dnes získává stále větší oblibu mezi gurmety a stává se klíčovou ingrediencí v přípravě sladkých nápojů, jídel a dezertů.

Rozdíl mezi pravou vanilkou a vanilinovým cukrem

Chuť i aroma pravé přírodní vanilky je nesrovnatelné se synteticky vyrobeným vanilinovým cukrem, který vzniká přidáním chemického ethylvanilinu. Přírodní vanilka kromě přírodního vanilinu obsahuje až 200 dalších aromatických látek. Proti této symfonii chutí a vůní syntetický vanilinový cukr zní jako rozladěná kytara s jednou strunou.

Jak zužitkovat celý vanilkový lusk

Nejcennější součástí vanilkového lusku je jeho obsah – dřeň, která je tvořená drobnými černými zrníčky. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, tupou stranou nože zrníčka vyškrábeme z obou polovin lusku a vmícháme do svých oblíbených jídel. Jeden středně velký vanilkový lusk přitom vystačí na 0,5 – 1 kg těsta, krému apod.
Slupka, která nám po vyškrabání dřeně zbude, stále obsahuje nezanedbatelné aroma. Je možno ji vyvařit v pudinku, svařáku, horkém mléce. Ze slupek si také můžete vyrobit domácí vanilkový cukr. Stačí jich vložit do sklenice s moučkových nebo krupicovým cukrem a uzavřít. Vanilka po několika týdnech cukr provoní nádhernou vůní. Slupky, nebo celé rozříznuté lusky můžeme také použít na výrobu domácího vanilkového extraktu. Použijte alespoň 3 lusky na 100ml alkoholu a nechte macerovat 6-30 týdnů.

Vanilkové lusky jsou nepostradatelnou ingrediencí k dochucení sladkých jídel, k přípravě krémů, pudinků, dezertů, zmrzlin a čokolád. Pro začátek můžete vanilku vyzkoušet třeba v receptu na Buchtičky s vanilkovým krémem. Pokračovat můžete domácí vanilkovou zmrzlinou, nebo si připravit vanilkový vaječný koňak na vánoce.

Jak se vanilka pěstuje a zpracovává

Vanilka je ze všech plodin nejnáročnější na lidskou práci při jejím zpracování, neboť celý proces pěstování je prováděn ručně a bez použití nástrojů. Proto patří vanilka mezi nejdražší koření světa a je přezdívána královna mezi kořením. Na stránkách firmy Vanilkové lusky si ji seženete ve výhodných balíčcích a vyzkoušet můžete i různé odrůdy.

Jak vanilku skladovat

Vanilkové lusky se dodávají ve vakuovaném balení, kde zůstávají čerstvé až dva roky. Po rozbalení skladujeme vanilkové lusky nejlépe v zavřené skleněné nádobě, kterou občas odvětráme. Vanilku uchováváme při pokojové teplotě, ne v ledničce, protože nízká teplota vede k vysrážení vanilinu a aromatických olejů na povrchu lusku v podobě malých krystalků. Po opětovném umístění do pokojové teploty se krystalky rozpustí.

Vanilkový lusk je tobolkou některých druhů orchidejí rodu Vanilla. Jsou to liánovité rostliny, které musejí být pravidelně kontrolovány, neboť kvetou jen několik hodin. Za tu dobu musí dojít k ručnímu opylení a květ poté dozrává 6-9 měsíců. Plody se sklízí krátce před dozráním a následně se zpracovávají buď mokrým, nebo suchým způsobem. Během dalších asi 8 měsíců plody dozrají do podoby, jak je známe.

Jaké má vanilka účinky na lidský organismus

Pozitivní vliv má pravá vanilka i na lidskou psychiku. To je zásluhou aromatických látek v ní obsažených, které harmonizují smysly a uvolňují nervové napětí v těle. Uklidňuje mysl, ale probouzí tělo. Dříve tak sloužila vanilka k povzbuzení srdeční činnosti i jako lék proti horečce. Dnes aromaterapie používá esence vanilky na zmírnění agrese a k relaxaci mysli.

Můžu si vanilku vypěstovat i doma?

Rostlina se dá pěstovat i u nás, abychom ale dostali plody vanilky, které lze použít k vaření, museli bychom projít celým procesem pěstování – přes ruční opylení až po sklizeň, což je náročný proces trvající až 9 měsíců. Vanilka překvapivě po sklizni vůbec nevoní a získává svou charakteristickou vůni až díky několikaměsíčnímu zpracování.

Kde vanilku sehnat a za kolik

Vanilka je druhé nejdražší koření světa, hned po šafránu. Pokud ale nakoupíte 5-20 lusků, dá se na internetu pořídit za velmi přijatelnou cenu již od 12Kč/ lusk. Na stránkách www.vanilkove-lusky.cz si každý může vybrat ze široké nabídky vanilkových lusků a vyzkoušet tak, proč bývá vanilka nazývána královnou mezi kořením.

Čtěte dále:

Kam vyrazit za skvělým jídlem? Gurmán na cestách vám poradí!

Autor: Vanilkove-Lusky.cz

reklama

reklama