Jan Štěpán

Zdravá čokoláda? Sen se stal skutečností, jezte Šmakoun!

Nebudu tu čokoládu jíst. No dobře, tak jenom jeden čtvereček. Teď už tohle odříkání nebude nutné – na trh vstoupila dlouho očekávaná zdravá varianta světoznámé čokoládové pomazánky – český oříško-čokoládový krém obsahuje unikátní bílkovinu Šmakoun, která radikálně snižuje její kalorickou hodnotu.

Zdravá čokoláda – že to zní jako nesmysl? Věřte nebo ne, i na „nezdravých“ jídlech si teď můžete pochutnat bez výčitek svědomí. Vědci ve VÚPP Praha totiž vyvinuli speciální vaječnou bílkovinu, dnes známou jako Šmakoun, která je patentově chráněná a v kuchyni ji využijete při přípravě celé řady jídel. Tím, že ji přidáte do jídla, mu snížíte kalorickou hodnotu a zvýšíte podíl bílkovin - i když jde o oříško-čokoládový krém! To vše při dosažení výborné chuti.

Oříško-čokoládový krém se Šmakounem: Energetická hodnota na 100g

  • Energetická hodnota - 907 KJ (běžné oříško-čokoládové pomazánky mají kolem 2500 KJ)
  • Bílkoviny - 12% (běžné oříško-čokoládové pomazánky mají asi 5%)
  • Sacharidy - 15% (běžné oříško-čokoládové pomazánky mají asi 60%)
  • Tuky - 12% (běžné oříško-čokoládové pomazánky mají asi 30%)

O co tedy jde? Šmakoun je v podstatě čistá bílkovina. Neobsahuje žádný tuk, cukr, cholesterol ani lepek a konzervanty. Ve 100 g Šmakouna je 14 g bílkoviny a jeho energetická hodnota je 282 kj. Tím, že si uděláte „čínu“ se Šmakounem a ne s vepřovým masem, se víc a zdravěji nasytíte, protože jídlo bude obsahovat víc bílkovin a méně tuků. A přitom si pochutnáte - kouzlo Šmakouna je i v jeho dobré chuti.

Zdravá oříško-čokoládová pomazánka? Šmakoun sníží tuky i cukry

Kormě klasických plátků Šmakoun, které jsou dnes již také ochucené (paprikové, houbové) a stačí je jen orestovat, existují také potraviny, které v sobě Šmakouna už mají a přitom si zachovávají svoji klasickou chuť i vůni. Jediné, co s přidáním Šmakouna ztrácejí, jsou kalorie. Můžete tak sehnat třeba párky se Šmakounem, čokoládový dortík se Šmakounem nebo třeba oříško-čokoládový krém se Šmakounem. Tahle jídla sice nepřijdou o všechny tuky a cukry (takže budou chutnat pořád stejně), ale podstatně se sníží jejich energetická hodnota. A chuť? Rozdíl nepoznáte.

Na Facebookové stránce fanoušků Šmakouna se každou chvílí objeví zajímavý recept se Šmakounem nebo tip na nový výrobek, ve kterém je tahle unikátní bílkovina obsažena. Poslední novinkou v potravinách se Šmakounem je právě „zdravá čokoláda“, jak se tomuto novému ořísko-čokoládovému krému přezdívá. „Konečně něco, co dětem chutná a zároveň je to pro ně i zdravé,“ radují se maminky v internetových diskuzích potom, co zjistily, kolik tuků a cukrů obsahují klasické čokoládové pomazánky.

Zapečený Šmakoun s bramborem

Ingredience:

  • 200 g Šmakoun Steak Mexico
  • 200 g brambor
  • Mix zeleniny dle chuti: rajčata, papriky, lilek
  • Sůl, pepř
  • 100 g eidam strouhaný

Postup:

Šmakoun nakrájíme na kousky a osolíme. Očištěné brambory nakrájíme na kolečka a do zapékací mísy vrstvíme vždy vrstvu brambor a vrstvu Šmakouna se zeleninou (rajčata, papriky, lilek). Vždy jemně osolíme a okořeníme dle chuti. Poslední vrstvou jsou brambory. Zakryjeme alobalem a pečeme zvolna 40–50 min. Pak alobal odkryjeme, posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme.

Proč jíst Šmakouna? Tělo neumí skladovat bílkoviny

Se Šmakounem vaří školní jídelny, nemocnice, lázně i sportovní kluby. Jako zdravé odlehčení jídelníčku ho doporučují nejen dietologové, ale i samotní sportovci. Proč? „Jeho největší předností je, že dodá tělu bílkoviny. Jejich optimální denní dávku je jinak velmi obtížné do sebe dostat,“ říká česká atletka, která s ním pravidelně obohacuje svůj sportovní jídelníček. Tělo si totiž dokáže skladovat tuk i cukry, ale bílkoviny ne, takže je nezbytné je každý den přijímat v jídle. A to se netýká jen sportovců, ale všech - Šmakouna by si měl sehnat ten, kdo chce zdravě jíst a třeba i zhubnout a přitom si stále užívat dobrého jídla.

Jak zdravě jíst? Pomůže zvýšený příjem bílkovin

  • Polysacharidy a tuky jsou hlavním zdrojem energie v těle a tím pádem také hlavní příčinou tloustnutí. Bílkoviny se v těle využívají na obnovu tkání a metabolické funkce organismu, na růst svalů.
  • Ideální bílkovina je taková, která není doprovázena tukem.
  • Když si dáte dort, na chvíli vás zaplácne, ale za pár desítek minut máte zase hlad. Při konzumaci bílkovin jste lépe nasyceni.
  • Energetická hodnota (kalorie) u pokrmů, které obsahují Šmakouna, je výrazně nižší než u ekvivalentních potravin, které ho neobsahují.

Pokud se chcete začít zdravě stravovat, rozhodně si nastudujte ideální objem tuků, cukrů a bílkovin, který byste za den měli do těla dostat. Právě čisté bílkoviny už díky Šmakounovi není tak těžké pro tělo obstarat – ochucené plátky stačí orestovat se zeleninou, ochutit a je hotovo. Velmi dobré jsou i tzv. Štíhlé nudle – alternativa těstovin, které stačí jenom ohřát, dochutit "italskou" omáčkou a posypat sýrem. Je v nich snížený podíl sacharidů a naopak vysoké procento bílkovin.

Podívejte se na video, ve kterém se dozvíte, co všechno si ze Šmakouna můžete připravit nebo koupit.

Inzertní sdělení: Jezte zdravě a zhubněte! Zkuste Šmakouna
Šmakoun je zdravá alternativa mnoha jídel, je to čistá bílkovina, která nemá žádný tuk, sacharidy, lepek ani cholesterol. Výrobky Šmakoun jsou k mání v prodejnách zdravé výživy, v Expreskách, v supermarketech TERNO, v Makru, některé výrobky též v Tescu a Bille a také v e-shopech (například www.potravinydomu.cz).
Potraviny se ŠmakounemSaláty, pečivo, párky i nudle – Šmakoun dokáže z jakékoli potraviny udělat její zdravější variantu, aniž byste to poznali na chuti. Podívejte se na potraviny se Šmakounem. FOTO: Šmakoun
FOTO: Šmakoun Kupte si dobroty se Šmakounem!Nakupte si zdravé potraviny se Šmakounem na e-shopu! Objednejte si třeba Štíhlé nudle, ochucené plátky (steaky) ze Šmakouna nebo třeba párky se Šmakounem. Vaše oblíbená jídla ve zdravější verzi!
Recepty ze ŠmakounaŠmakoun plátek lze snadno upravit na mnoho různých způsobů a připravit tak kvalitní jídlo pro celou rodinu. Proteinový plátek lze smažit, obalovat, grilovat, je výborný do asijské či italské kuchyně. FOTO: Šmakoun

Čtěte dále:

Jídlo je vášeň! Inspirujte se v dalších článcích od Gurmána na cestách!

Autor: Viola Kratochvílová a Adler Wellness Produkte

Autor článku

Jan Štěpán

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Recepty