Husa s nádivkou
Sváteční pochoutka s ovocnou nádivkou s vůní koření. Fotografie je ilustrativní
Doba přípravy: do 2 hodin

Suroviny
5 kg | husa |
na nádivku: | |
---|---|
150 g | brusinky |
500 g | sušená jablka |
100 g | Strouhanka |
1 kus | cibule, nakrájená nadrobno |
1 lžička | Sůl |
150 g | pekanových (vlašských) ořechů |
2 špetky | mleté skořice, mletý zázvor |
1 špetka | mletý hřebíček |
1 kus | mandarinka na kůru a dužinu |
30 ml | Javorový sirup |
1 dávka | drůbky z husy |
1 l | Voda |
2 kusy | mrkve |
1 dávka | cibule rozčtvrcená, svazek petrželky |
1 špetka | Sůl |
1 lžička | kuličky bílého pepře |
1 lžíce | Javorový sirup |
Postup
- Sušená jablka zalijeme studenou vodou a necháme přes noc nabobtnat. Scedíme je a spolu s brusinkami a strouhankou dáme do větší mísy. Přidáme nastrouhanou kůru a dužinu z mandarinky, zázvor, skořici a hřebíček.
- Troubu předehřejeme na 220 stupňů Celsia.Do směsi vmícháme nakrájenou cibuli, ořechy, sůl a javorový sirup. Vše důkladně promícháme.
- Z husy vyjmeme drůbky a odložíme je stranou, později z nich připravíme vývar na omáčku.
- Husu naplníme nádivkou a otvor sepneme ideálně kovovými jehlami, aby nádivka při pečení nevylézala ven.Na dno trouby dáme plech na pečení a husu volně položíme na kovovou mřížku. Tím zabráníme tomu, že se husa nebude zbytečně koupat ve velkém množství tuku, který během pečení pustí. Nebo použijeme pekáč s mřížkou.Pekáč s husou uložíme do trouby a pečeme asi tři hodiny. Zhruba po každé hodině odebereme z pekáče do hrnku přebytečné sádlo.
- Zatímco se husa dopéká, připravíme si lehkou omáčku. Všechny přísady na omáčku dáme do hrnce, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme hodinu.Pak vývar ochutnáme, měl by mít výraznou chuť. Vyndáme z něj všechny přísady a přecedíme ho.
- Husu vyndáme z trouby a naporcujeme. Přelijeme ji trochou z vývaru a zbytek přendáme do omáčníku, který servírujeme spolu s husou. Jako přílohu doporučujeme bramborové nebo karlovarské knedlíky nebo jen prosté pečené brambory. Dobrou chuť!