Husa s nádivkou

Sváteční pochoutka s ovocnou nádivkou s vůní koření. Fotografie je ilustrativní

Doba přípravy: do 2 hodin

Autor receptu: Martin Polačko

PEČENÁ HUSA S NÁDIVKOU
Husa s nádivkou

reklama

Suroviny

5 kghusa
na nádivku:
150 gbrusinky
500 gsušená jablka
100 gStrouhanka
1 kuscibule, nakrájená nadrobno
1 lžičkaSůl
150 gpekanových (vlašských) ořechů
2 špetkymleté skořice, mletý zázvor
1 špetkamletý hřebíček
1 kusmandarinka na kůru a dužinu
30 mlJavorový sirup
1 dávkadrůbky z husy
1 lVoda
2 kusymrkve
1 dávkacibule rozčtvrcená, svazek petrželky
1 špetkaSůl
1 lžičkakuličky bílého pepře
1 lžíceJavorový sirup

Postup

  1. Sušená jablka zalijeme studenou vodou a necháme přes noc nabobtnat. Scedíme je a spolu s brusinkami a strouhankou dáme do větší mísy. Přidáme nastrouhanou kůru a dužinu z mandarinky, zázvor, skořici a hřebíček.
  2. Troubu předehřejeme na 220 stupňů Celsia.Do směsi vmícháme nakrájenou cibuli, ořechy, sůl a javorový sirup. Vše důkladně promícháme.
  3. Z husy vyjmeme drůbky a odložíme je stranou, později z nich připravíme vývar na omáčku.
  4. Husu naplníme nádivkou a otvor sepneme ideálně kovovými jehlami, aby nádivka při pečení nevylézala ven.Na dno trouby dáme plech na pečení a husu volně položíme na kovovou mřížku. Tím zabráníme tomu, že se husa nebude zbytečně koupat ve velkém množství tuku, který během pečení pustí. Nebo použijeme pekáč s mřížkou.Pekáč s husou uložíme do trouby a pečeme asi tři hodiny. Zhruba po každé hodině odebereme z pekáče do hrnku přebytečné sádlo.
  5. Zatímco se husa dopéká, připravíme si lehkou omáčku. Všechny přísady na omáčku dáme do hrnce, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme hodinu.Pak vývar ochutnáme, měl by mít výraznou chuť. Vyndáme z něj všechny přísady a přecedíme ho.
  6. Husu vyndáme z trouby a naporcujeme. Přelijeme ji trochou z vývaru a zbytek přendáme do omáčníku, který servírujeme spolu s husou. Jako přílohu doporučujeme bramborové nebo karlovarské knedlíky nebo jen prosté pečené brambory. Dobrou chuť! 

reklama