Kapustnica mého dětství

K slovenským Vánocům patří zase neodmyslitelně bohatá kapustnica, zelňačka je ale oblíbená polévka i v Česku

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Martin Polačko

Když vaří táta (15) polévka
Kapustnica mého dětství

Suroviny

1 kgKysané zelí
1 kgvepřové uzené koleno
50 gsušené lesní houby
2 kusycibule, nadrobno nakrájená
4 stroužkystroužek česneku, prolisovaný
3 kusyBobkový list
8 kuličeknové koření
10 gmleté červená paprika
200 gčabajka
100 gSlanina
1 špetkasůl a pepř
1 dávkaolej nebo sádlo
1 kelímekZakysaná smetana
Reklama

Postup

  1. Do velkého hrnce dáme vepřové uzené koleno, přidáme bobkové listy, nové koření a vše zalijeme necelými 2 litry vody. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a vaříme asi tři hodiny. 
  2. Jakmile je vývar hotový, maso vyndáme na prkénko a necháme vychladnout. Ve větším hrnci orestujeme na oleji slaninu spolu s nakrájenou cibulí. Odstavíme z plamene, přidáme mletou papriku a promícháme. Zalijeme vývarem z masa. 
  3. Kysané zelí propláchneme (pokud nemáme rádi polévku ostrou, hodně kyselou), překrojíme na menší kousky, aby se lépe konzumovalo, a přidáme ho do vývaru. Potom přidáme houby a celou klobásu. Vaříme asi 30 minut, než bude zelí měkké. 
  4. Uzené maso nakrájíme na malé kousky. Z polévky vyjmeme klobásu a nakrájíme ji na kolečka.
  5. Obojí přesuneme do polévky a na závěr přidáme prolisované stroužky česneku. Zamícháme, ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem. Kapustnicu podáváme zjemněnou lžící zakysané smetany – podle chuti.
Reklama
Reklama