Karbanátky s houbami

Velmi jedlé karbanátky se sýrem. Ty pravé, když máte k dispozici hodně hub.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Martin Polačko

Když vaří táta (5) karbanátky s houbami
Karbanátky s houbami

reklama

Suroviny

500 gmleté maso
200 glesní houby
150 gtučnější sýr
2 lžícehrubá mouka
150 mlMléko
2 špetkysůl a pepř
3 kusyvejce rozšlehané
1 dávkaolej na smažení
1 kgmalé brambory
6 kusůstébla pažitky na brambůrky
1 dávkaořech másla

Postup

  1. Nejprve namočíme houby do vroucí vody. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Jakmile mouka zavoní, zalijeme ji studenou vodou a rozmícháme dohladka. Přidáme namočené a slité houby, brambory, pokrájenou kořenovou zeleninu a majoránku. Osolíme a opepříme. Polévku chvilku mícháme a poté ji necháme asi 35 minut vařit na mírném plameni. 
  2. Na závěr do polévky přidáme prolisovaný česnek, dle chuti ještě sůl a pepř a směle podáváme.
  3. Houby očistíme a nasekáme najemno. V míse smícháme mleté maso, nastrouhaný sýr, hříbky, mouku a mléko. Osolíme, opepříme a vše dobře zpracujeme. 
  4. Do hrnce dáme vařit brambory. Neloupeme, jen dobře omyjeme.  
  5. Z masové směsi tvarujeme bochánky a obalujeme je v rozšlehaných vejcích a poté ve strouhance. Před smažením uděláme uprostřed každého bochánku malý důlek, zabráníme tím jeho nafouknutí. 
  6. Měkké brambory scedíme, rozpůlíme, přidáme kousek másla a dáme stranou. Pažitku nakrájíme. 
  7. V hluboké pánvi rozpálíme větší množství oleje a karbanátky v něm dozlatova osmažíme (asi 4 minuty po každé straně). Podáváme s vařenými brambory s pažitkou.

reklama