Karbanátky s houbami
Velmi jedlé karbanátky se sýrem. Ty pravé, když máte k dispozici hodně hub.
Doba přípravy: do 1 hodiny

Suroviny
500 g | mleté maso |
200 g | lesní houby |
150 g | tučnější sýr |
2 lžíce | hrubá mouka |
150 ml | Mléko |
2 špetky | sůl a pepř |
3 kusy | vejce rozšlehané |
1 dávka | olej na smažení |
1 kg | malé brambory |
6 kusů | stébla pažitky na brambůrky |
1 dávka | ořech másla |
Postup
- Nejprve namočíme houby do vroucí vody. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Jakmile mouka zavoní, zalijeme ji studenou vodou a rozmícháme dohladka. Přidáme namočené a slité houby, brambory, pokrájenou kořenovou zeleninu a majoránku. Osolíme a opepříme. Polévku chvilku mícháme a poté ji necháme asi 35 minut vařit na mírném plameni.
- Na závěr do polévky přidáme prolisovaný česnek, dle chuti ještě sůl a pepř a směle podáváme.
- Houby očistíme a nasekáme najemno. V míse smícháme mleté maso, nastrouhaný sýr, hříbky, mouku a mléko. Osolíme, opepříme a vše dobře zpracujeme.
- Do hrnce dáme vařit brambory. Neloupeme, jen dobře omyjeme.
- Z masové směsi tvarujeme bochánky a obalujeme je v rozšlehaných vejcích a poté ve strouhance. Před smažením uděláme uprostřed každého bochánku malý důlek, zabráníme tím jeho nafouknutí.
- Měkké brambory scedíme, rozpůlíme, přidáme kousek másla a dáme stranou. Pažitku nakrájíme.
- V hluboké pánvi rozpálíme větší množství oleje a karbanátky v něm dozlatova osmažíme (asi 4 minuty po každé straně). Podáváme s vařenými brambory s pažitkou.