Voňavá pražma

Mořskou pražmu není problém sehnat zejména před Vánoci v oddělení ryb v supermarketu.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Martin Polačko

Když vaří táta (14) pražma
Voňavá pražma

reklama

Suroviny

2 kusycelá vykuchaná pražma
3 kusysnítky tymiánu
2 větvičkyvětvičky estragonu
1 kusCitron
2 lžíceextra pannenský olivivý olej
1 špetkasůl a čerstvě namletý pepř
1 kgsalátové brambory uvařené ve slupce
2 kusystředně velká cibule, nadrobno
100 gMáslo

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 stupňů C a vyložte plech pečícím papírem.
  2. Pražmu zevnitř nasolte a opepřete. Naplňte ji tymiánem, estragonem a na kolečka nakrájeným citronem.
  3. Rybu vložte na plech, polijte olejem a uložte do trouby. Pečte pod grilem přibližně 15 minut. Podávejte s lehkým bramborovým salátem
  4. Brambory na salát uvařte ve slupce, ještě vlažné je oloupejte a nakrájejte na kolečka. Dejte je do mísy a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli.
  5. Ve skleničce rozmíchejte trochu vody, octa a soli a připraveným lákem polijte brambory s cibulí. Opatrně s množstvím láku, brambory jím opravdu jen polijte, nesmí v něm plavat.
  6. Do malého kastrůlku dejte máslo a pomalu ho zahřívejte. Jakmile začne bublat a škvíří se, odstavte ho z plamene. Mělo by mít lehce nahnědlou barvu, ale nesmí se pálit. Takto připravené máslo nalijte na brambory a vše zlehka promíchejte. Dle chuti můžete přidat sůl a čerstvě namletý pepř.

reklama