Česká klasika třikrát jinak - kyselé okurky ale nikdy nesmí chybět

Zdravotní sestra Maruška z Tvarožné Lhoty udělala tradiční české jídlo, které do jihomoravského regionu navíc skvěle zapadá.
Prostřeno IV (13) - jižní Čechy 15.11.2011 - hl.jidlo
Prostřeno IV (13) - jižní Čechy 15.11.2011 - hl.jidlo

reklama

 

Znojemská pečeně může být vynikající, stejně tak ale může připomínat podrážku ze závodních jídelen s mdlou UHO - univerzální hnědou omáčkou. Navíc někdo nemá rád teplé okurky, ty tam ale musí být. Znojemské nakládačky se mohou přidat jen na osvěžení chuti a na ozdobu až na závěr. Stejně jako na svíčkovou, i na znojemskou se recepty liší. Marie zvolila starý recept, který rozmixovanou kořenovou zeleninou spíš připomíná svíčkovou pečeni.

Uvádíme tři recepty, z nichž první má nejblíže k tomu, s nímž v pořadu zvítězila Maruška. Druhý se také neobejde bez kořenové zeleniny, ale nemixuje ji, a tomu poslednímu dodávají hlavní chuť právě pikantní sladkokyselé okurky. A o čem se ještě vede spor? Zda ke znojemské pečeni víc chutnají houskové knedlíky, nebo rýže. Obojí je dobré a zbytek už necháme na vás.

Znojemská z babiččiny kuchařky

Ingredience:
750 g hovězího masa, sůl, pepř, 1 cibule, 1 větší mrkev, 1 petržel, 1/2 menšího celeru, 50 g slaniny, 6 znojemských okurek, ,50 g másla, kousek chleba, 1 lžička hladké mouky, vývar

Příprava:
Hovězí nízký bok rychle opereme, naklepeme, osolíme, opepříme, protáhneme slaninou a kyselou okurkou a potřeme rozstrouhanou cibulí. Do kastrolu dáme tuk, na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a dorůžova osmažíme. Pak do toho vložíme připravené maso, přidáme kousek strouhaného chleba, podlijeme vařící vodou a upečeme. Při pečení podléváme opět horkou vodou, pak maso obrátíme, již nepřikrýváme a dopečeme. Upečené maso vyndáme, nakrájíme na díly a srovnáme na mísu. Šťávu zahustíme moukou, zalijeme ještě polévkou, podusíme, procedíme (rozmixujeme), přimícháme na kostičky pokrájenou okurku, částí polijeme maso a zbytek podáváme zvlášť v omáčníku.

Znojemská z tlakového hrnce od Pinkasů

Ingredience:

500 g zadního hovězího (kýta, nízký bok),  5 znojemských sladkokyselých okurek,  2 mrkve,  1 petržel,  kousek celeru,  2 cibule,  2 lžičky sladké papriky,  4 kuličky nového koření,  20 kuliček pepře,  2 bobkové listy,  sůl, tymián,  2 lžíce hladké mouky na zahuštění, 20 ml masového vývaru

Příprava:
V tlakovém hrnci rozpálíme olej a přidáme na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu a na menší kusy nakrájenou cibuli. Přidáme nové koření, pepř, bobkový list a tymián. Za častého míchání restujeme asi 10 minut. Poté přidáme maso, které jsme před tím nasolili. Zprudka je opečeme po obou stranách, zaprášíme paprikou, přidáme masový vývar, 1 malou, na kolečka nakrájenou okurku, a necháme asi hodinu dusit pod poklicí.

Když je maso měkké, vyndáme ho a do scezené šťávy přidáme mouku dobře rozmíchanou ve studené vodě. Omáčku dokonale promícháme a opět povaříme, dochutíme solí, případně lákem z okurek a vaříme asi 10 minut. Nakonec přidáme do omáčky na plátky nakrájené maso, necháme chvíli prohřát a ozdobíme okurkou.

Klasická znojemská hovězí pečeně


Ingredience:
600 g hovězí loupané plece, 50 g uzené slaniny, nakrájené na proužky, sůl a čerstvě mletý pepř, 1 cibule, nakrájená nahrubo, 1–2 lžíce sádla nebo oleje, 500 ml hovězího vývaru, 2–3 lžíce hladké mouky, 100 g naložených okurek na plátky

Příprava:
Maso prošpikujte slaninou. Cibuli zpěňte v hrnci na tuku a vložte maso. Opečte je krátce ze všech stran, aby se zatáhlo, a podlijte asi 150 ml vody. Přiklopené duste v troubě doměkka asi 1,5 hodiny. Vyndejte z trouby, vyjměte maso a uchovejte horké. Do šťávy v hrnci přilijte vývar a přiveďte k varu. Vmíchejte mouku rozšlehanou ve 100 ml studené vody. Vařte asi 20 minut a pak přeceďte. Podle chuti osolte a opepřete. Pokud je omáčka příliš hustá, rozřeďte ji vývarem. Vložte do omáčky okurky a už jen prohřejte. Plátky masa přelijte omáčkou a podávejte.

reklama

reklama