Dýně: tradiční zelenina opět na scéně

Impozantní a polozapomenutá zelenina prožívá renesanci. Hodně k tomu přispěla japonská odrůda Hokkaidó, jejíž spotřebitelské, pěstitelské a dietetické vlastnosti nahradily na zahrádkách mnohdy až šedesátikilové exempláře dýní „halloweenského“ typu.
Prostřeno II - 4. cyklus - utery 14.9.10 polevka
Prostřeno II - 4. cyklus - utery 14.9.10 polevka
Prima

reklama

 

I Helena, mladá maminka z Prahy, se rozhodla použít malou dýni do svého menu a připravit módní a dnes tolik oblíbenou dýňovou polévku. Nasládlá chuť a příjemná oranžová barva jsou pro krém, k jehož dokončení použijeme většinou tyčový mixér, typická. Výsledek hodně ovlivní, pro jakou variantu dochucení se rozhodneme. Zda nám vznikne dětská polívčička, jak označuje zeleninové krémy kartářka a milovnice masa Zdena Regina, nebo smetanové pohlazení, případně pěkně ostrá záležitost s chilli. Koncovka je individuální záležitost a Helenina skořice v polévce hosty poněkud zaskočila. Ctibor, který vařil ve středu, použil dýni do zeleninové přílohy ke svým masíčkům. K pokrájené Hokkaidó vložil do pánve také její známější sestru cuketu.

Nepodceňujte dýně

Existuje hodně druhů dýní. Odlišují se především tvarem, chutí a barvou. Podle zbarvení dužiny se odhaduje obsah karotenu, oranžová dýně ho má nejvíce. Dužina se skládá z vody a vlákniny, která obsahuje všechny vitaminy a minerální látky, zejména hořčík a draslík. Složení vlákniny velmi dobře působí na trávicí trakt, hlavně při vylučování toxinů z těla. Dýně jsou skvělý antioxidant, snižují hladinu cholesterolu a celkově posilují organismus. Regulují hladinu cukru v krvi diabetiků. Je proto jasné, že bychom je měli konzumovat častěji. Jsou také výbornou potravinou pro naše děti. Semena jsou zásobárnou zinku a za studena se z nich lisuje ceněný dýňový olej. Pro kuchařské snažení je ideální dýně Hokkaidó. Uvaříme z ní jedno až dvě jídla, dokonce ji nemusíme loupat, zejména pokud jde o výpěstek z naší zahrádky. Tvrdá slupka totiž při vaření změkne. Dýně jídlo nejen pěkně obarví, ale i zahustí. Dužinu lze dusit, zapékat, smažit, mixovat. Semena z Hokkaidó očistěte, usušte a na jaře si můžete vypěstovat další dýně. Ve sklepě nebo chladné místnosti dýně vydrží až několik měsíců.

Dýňové polévky pohladí na těle i na duši

Dýně se ochotně a ráda rozváří, měkne a kašovatí, což se dá skvěle využít pro přípravu omáček, polévek a nejrůznějších čatní. Dýňové polévky jsou specifické krémovou konzistencí, nasládlou chutí a domácky příjemnou vůní. Přidává se do nich smetana (kyselá i sladká), muškátový oříšek, zázvor, skořice (tu zvolila Helena), ale i chilli, česnek, bylinky, víno, koňak, krevety atd. Základ bývá většinou cibulový.

Jeden ze základních ověřených receptů:

Suroviny (4 porce):

1 kg dýně, cibule, stroužek česneku, lžička másla, lžička sladké papriky, 2 dl bílého suchého vína, 8 dl drůbežího nebo zeleninového vývaru, 1 dl sladké smetany, kysaná smetana na ozdobu, olej, sůl, bílý pepř, pažitka či petrželka, muškátový oříšek.

Postup:

Nakrájíme česnek, cibuli a dužinu dýně bez semínek na malé kousky. Necháme v kastrolu rozpustit máslo s trochu oleje. Přidáme kostky dýně, nakrájený česnek a cibuli, restujeme. Teprve ke konci přisypeme sladkou papriku, aby nezhořkla. Promícháme a rychle přilijeme vývar a víno. Znovu zamícháme a dvacet minut vaříme odkryté na pomalém ohni. Polévku rozmixujeme a přidáme smetanu. Krátce zavaříme, osolíme a opepříme. Na talířích dochutíme kysanou smetanou, špetkou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku a pokrájenou pažitkou.

Americká dýňová polévka

Suroviny:

menší dýně, balení zeleninového vývaru (na 1 l), chilli paprička, vlašské ořechy, máslo, med.

Postup:

Dýni rozpůlíme a očistíme od jader. Půlky položíme na plech slupkou dolů a pečeme při 200 °C. Asi po třiceti minutách dýni vyndáme, polovychladlou dužinu vydlabeme lžící a dáme do kastrolu. Přilijeme trochu vody a rozmixujeme. Podle potřeby ještě dolijeme vodu a povaříme s kostkami vývaru a pokrájenou papričkou bez semínek. Na konci přidáme máslo a třeba i drcený česnek a majoránku. Osolíme, opepříme dle chuti a necháme přejít varem. Před podáváním posypeme několika opraženými drcenými ořechy s medem.

Rakouská dýňová polévka

U našich jižních sousedů podzimní dýňovou polévku milují a připravují ji na mnoho způsobů. Je to stará láska, která nerezaví.

Suroviny:

dýně Hokkaidó, cibule, smetana, cukr, pepř, sůl, špetka muškátového oříšku, citron, dýňový olej.

Postup:

Očištěnou dýni nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nahrubo a na másle ji necháme zesklovatět. Do hrnce k ní přidáme dýni a společně osmahneme. Podlijeme vodou, přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Po chvíli přidáme smetanu nebo mléko a dovaříme doměkka. Se lžící cukru, špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem dle chuti rozmixujeme. V případě, že je polévka příliš hustá, zředíme ji ještě vodou, mlékem či smetanou. Dochutíme citronem, aby nebyla příliš sladká, a na talíři dozdobíme. Vhodné je přidat zakysanou smetanu či opražená dýňová semínka. Polévku můžeme také zakapat dýňovým olejem, jak to dělají právě v Rakousku. Chutná a zasytí s kostkami opečeného bílého chleba nebo s křupavou bagetou.

Mezi recepty na dýňovou polévku jsou nuance tak jemné, jak delikátní je sama polévka. To asijská varianta má větší grády.

Thajská dýňová polévka

Suroviny:

dýně (cca 300 g), 2 chilli papričky, cibule, garnáti, limetka, ½ l kokosového mléka, bazalka, 2 lžíce rybí omáčky.

Postup:

Dýni oloupeme a zbavíme semen. Dužinu nakrájíme na malé kostky. Chilli papričky pokrájíme na proužky, cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Cibuli, chilli papričky a lžíci sušených nebo pár očištěných čerstvých garnátů (vyloupané krevety) rozmačkáme a rozetřeme v hmoždíři. Očištěnou kůru z limetky nastrouháme a přidáme do hmoždíře. Smícháme se směsí a rybí omáčkou. Kokosové mléko přivedeme k varu, přidáme garnátovou pastu z hmoždíře a kostky dýně a vše pod pokličkou dusíme nejméně deset minut. Tuto polévku nemixujeme, jen ji ozdobíme lístky pokrájené bazalky. Můžeme též dochutit malým množstvím limetkové šťávy.

A ještě jedna pikantní příloha z dýně

I tahle příloha by se určitě skvěle hodila k Ctiborovým hovězím grilovaným žebrům.

Suroviny:

1,5 kg dýně (cca), olej na smažení, 4 cibule, 1 palice česneku, zázvor, římský kmín, 1 chilli paprička, 2 lžíce sójové omáčky, sůl a konzerva loupaných a posekaných rajčat (nebo pokrájená čerstvá).

Postup:

Osmažíme nakrájenou cibuli, přihodíme k ní dýni pokrájenou na kostičky, přidáme všechno koření a na malém ohni dusíme asi třicet minut. Ke směsi přidáme rajčata a ještě chvíli dusíme. Osolíme, opepříme a podáváme k minutkám nebo uzeninám. Necháme-li vychladnout, lze směs ve sklenici skladovat poměrně dlouho v ledničce.

reklama

reklama