Plněné papriky a žampiony

Středočeši sáhli ve svých předkrmech k letním předkrmům z teplé zeleniny a hub. Mohou být skutečně výborné, navíc je to alternativa pro ty, co nejedí maso. Při přípravě teplé zeleniny jako jsou lilky, papriky a cukety je dobré se inspirovat na Balkáně, Středozemí i severu Afriky.
Prostřeno VI (39) Střední Čechy - 24.9.2012 predkrm
Prostřeno VI (39) Střední Čechy - 24.9.2012 predkrm

Stačí si jen vzpomenout, jak jsme si pochutnávali na dovolené. S houbami si náš národ houbařů umí docela dobře poradit, ale inspirativní houbové pokrmy se vaří také v Itálii, protože Italové také houby milují, kupují je na tržištích a hlavně z nich vaří.
První kuchař Martin nevyužil potenciál, jaký nabízejí papriky, a překořenil dip česnekem. Už tvar paprik vybízí ke všelijakým rafinovaným náplním, nemusí to být vždy jen maso s rýží v rajské omáčce. Skvělý je například teplý i studený salát z pečených paprik, který se v pořadu moc často neobjevuje. Chutný je následující teplý předkrm s balkánským sýrem a vejci. Na koho je balkánský sýr moc slaný, může ho přes noc namočit do studené vody a druhý den je tak akorát. Barevné silnostěnné papriky jsou dobré zapečené také se slovenskou brynzou.
Pečené papriky plněné balkánským sýrem
Suroviny: 4 silnostěnné papriky, 200 g balkánského sýru, fety nebo brynzy, 2 vajíčka, 2 lžíce mléka, sůl, čerstvé bylinky, olivový olej, (4 plátky slaniny – když to musí být)

Příprava:

1. Použijeme výhradně silnostěnné papriky, pokud možno souměrné, nejlépe červené. Očistíme je a osušíme, rozpůlíme a očistíme, stopku necháme, aby udržela uzavřenou paprikovou mističku.
2. Zapékací misku vytřeme trochou oleje a půlky paprik do ní naskládáme. Sýr balkánského typu nakrájíme na kostičky (případně promícháme s proužky nakrájené slaniny) a smícháme s nasekanými zelenými bylinkami – tymián, oregano, bazalka, zelená cibulová nať. Sýrovou směsí naplníme papriky. Vajíčka rozšleháme se špetkou soli a troškou mléka a zalijeme jimi náplň v paprikách.
3. Vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů C a zapékáme asi 30 až 40 minut.
Můžeme podávat jako předkrm nebo lehkou večeři s pečivem. Slaninu lze vynechat, jídlo chutná i bez ní.

Linda s Terezou si ve středu a v pátek vzpomněly na žampiony. Obě do nich dávaly sýr – jedna goudu a druhá nivu. Linda je plnila a grilovala, Tereza houby obalila slaninou. Žampiony kvůli své jemné chuti snesou leccos, jejich přirozená chuť ale dobře vynikne v následujícím italském receptu, ideálním na předkrm, který vaše hosty určitě nezklame. S bramborovou kaší a zeleninovým salátek je to i dobré hlavní jídlo, které nezabere mnoho času. Na plnění se hodí větší hlavičky, možno i žampiony portobello.
Plněné žampiony po italsku
Suroviny (až pro 8 osob): 1 kg velkých žampionů, 1 – 2 lžíce másla, 1 svazeček petrželky nasekané najemno, lístky bazalky, pár lžic střídky z bílé veky, 3 stroužky česneku utřeného se solí, sůl a čerstvě mletý pepř, 3 lžíce olivového oleje

Příprava:

1. Z očištěných žampionů vytrhněte nožky a pokrájejte je najemno.
2. Na pánvi na másle houbovou směs asi deset minut podusíme, až se z ní vypaří voda.
3. Odstavíme a vmícháme česnek, žemli, petrželku a bylinky a dobře promícháme.
4 Vzniklou hmotou naplníme hlavičky žampionů. Houby dáme na pečící papír, nebo lehce pomaštěný plech a pokápneme trochou oleje.
5 Pečeme asi deset minut v troubě předehřátí na 200 stupňů a podáváme s plátky ciabatty. Česnek můžeme v receptu nahradit lahůdkovou cibulkou, bazalku tymiánem či šalvějí.

Recept na plněnou papriku můžete nalézt ZDE.

reklama