Cool coochyně ze soboty. Všechny recepty jsou tady

Tato jídla spolehlivě zasytí, chutnají snad všem a nejsou náročná na suroviny. Naučte se je a máte na jedno odpoledne vystaráno.
Sekaná s hořčičnou kůrkou a pivem
Sekaná s hořčičnou kůrkou a pivem
Hermína / Prima

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY

 

 

 

 

Celý díl ze soboty si můžete ještě pustit na Prima PLAY

 

 

 

Recepty 9. episoda

Chilli con carne s čokoládou, rýží a kukuřičnými tortillami

Chilli con carne s čokoládou, rýží a kukuřičnými tortillami.
Chilli con carne s čokoládou, rýží a kukuřičnými tortillami.

 

Suroviny :

3 lžíce oleje
1 velká cibule, najemno
1 červená paprika, na tenké proužky
2 oloupané stroužky česneku, posekaný najemno
1 zarovnaná lžička chilli
1 vrchovatá lžička sladké papriky
½ lžičky skořice
sůl a pepř
1 lžička mletého římského kmínu
500 g libového mletého hovězího
300 ml hovězího vývaru
400 g loupaných rajčat z konzervy
½ lžičky sušené majoránky
1 lžička třtinového cukru
2 lžíce rajčatového protlaku
2-3 kostičky hořké čokolády
400 g konzervovaných červených fazolí
příloha - dlouhozrnná rýže, tortilly, kysaná smetana, papričky jalapenos, salsa

Postup :

V kastrolu si rozehřejte olej a opečte na něm cibuli dosklovita.

Pak přidejte papriku, česnek, chilli, čerstvou chilli papričku, sladkou papriku, skořici a římský kmín, opečte tři minuty, a pak přidejte maso – nakrájené na kostičky .

Opékejte dalších cca 8 minut za občasného zamíchání, všechno maso by na závěr mělo být opečené pěkně dohněda.

Pak přidejte k masu fazole několikrát promíchněte a vlijte do kastrolu k masovo-zeleninové směsi hovězí vývar.

Při použití čerstvých fazolí je nutné je namočit předem a před tím než je přidáme k masu z nich pečlivě slít vodu. Čerstvé fazole se vaří/dusí společně s masem. Je dobré použít dva druhy fazolí – jídlo je pak pestřejší – např. kombinace bílých a černých nebo červených fazolí.

Pokud použijete fazole konzervované přidávají se do jídla později tzn zhruba po 20ti minutách spolu s čokoládou, aby se nerozvařily.

Přidejte konzervovaná rajčata, majoránku a cukr, osolte a opepřete. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.

Pak stáhněte plamen tak, aby směs jen probublávala, zakryjte pokličkou, a nechte 20 minut vařit.

Občas zkontrolujte - zamíchejte, a pokud se směs přichytává na dno kastrólu, můžete trochu podlít.  

Přidejte čokoládu a fazole, promíchejte a nechte ještě 10 minut probublávat.

Pak ochutnejte a případně dochuťte chilli, záleží na vás, jestli jídlo chcete ostřejší, nebo jemnější, můžete přidat čerstvý koriandr..

Dobře promíchejte, opět zakryjte poklicí, a nechte 10 minut odpočívat.

Typickou přílohou pro chilli con carne je rýže a také kukuřičné tortilly.

Připravte rýži, udělejte si salsu a nahřejte tortilly.

Do několik misek dejte papričky jalapenos, vyrobenou salsu a zakysanou smetanu.

Servírujete tak, že každý si na prostorný talíř sám servíruje chili con carne, rýži, tortillu a přídavné omáčky a smetanu.

 

Sekaná s hořčičnou kůrkou a pivem

Sekaná s hořčičnou kůrkou a pivem.
Sekaná s hořčičnou kůrkou a pivem.


Suroviny

1 velká cibule, najemno
1 lžíce oleje
500 g vepřového bůčku, mletého
500 kg hovězího krku, mletého
2 lžičky soli
2 lžíce hladké mouky
6 lžic strouhanky (nejlépe domácí, ať víte co v ní je - TIP?)
3 stroužky česneku
2 vejce
3 lžíce sušené majoránky
1 lžíce čerstvého tymiánu (máte-li, jinak sušený)
3 lžíce plnotučné hořčice
1,5 dl piva + cca 1 dcl na podlití
troška sádla na vymazání pekáče
1 lžíci hrubozrnné hořčice
k podávání: kyselé okurky, oblíbená úprava brambor (např. šťouchané)

 

Postup :

Cibuli nakrájejte na velmi jemno a osmažte na oleji jen do chvíle, kdy začnou okraje zlátnout. Troubu si předehřejte na 180°C.

Do mísy dejte oba druhy masa. Přidejte sůl, mouku, strouhanku, prolisovaný česnek, vajíčka, majoránku, tymián, 2 lžíce plnotučné hořčice, pivo, a osmaženou cibulku. Vypracujte důkladně masovou směs (klidně ho propracovávejte rukama 20 minut, nebo to svěřte stroji), a na závěr šiškou několikrát pořádně prašťte o pracovní desku. Tím pomůžete její soudržnosti. V sekané by neměl zůstat vzduch - ten totiž potom způsobuje trhliny.

Smíchejte si směs z jedné lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce hrubozrnné hořcice, a 1 lžíce piva. Vytvarujte bochánek, vložte ho do pekáčku trošku vymazaného sádlem, svrchu důkladně potřete směsí hořčic a piva. Podlijte ještě troškou piva (aby bylo v pekáči tak 1 cm tekutiny) a dejte péct. Optimální je hodina pečení při 180°C. Občas polévejte výpekem a podle potřeby podlévejte vodou (už ne pivem, to už by bylo příliš hořkosti).

Hotovou sekanou poznáte podle pěkné zlatavé barvy na povrchu. Když ji potíráte hořčicí, nebude mít pevnou kůru jako má při potírání bílkem, ale její kůrka bude o to chutnější. Krájejte na plátky a podávejte s kyselou okurkou a třeba šťouchanými bramborami.

 

Čerstvé těstoviny se sušenými rajčaty, olivami a pikantní klobásou

Čerstvé těstoviny se sušenými rajčaty, olivami a pikantní klobásou.
Čerstvé těstoviny se sušenými rajčaty, olivami a pikantní klobásou.


Suroviny :

3 lžíce extra panenského olivového oleje
3 stroužky česneku, na plátky
1 červená cibule, na kolečka
sůl a pepř
sušené oregano a sušená bazalka
80 g sušených rajčat, na proužky
15 černých oliv bez pecek, podélně rozpůlených
1 nožička ostré klobásy, na kolečka
800 g domácí rajčatové směsi
1.2 lžičky cukru
400 g čerstvých těstovin
50 g parmazánu
čerstvá bazalka na ozdobení

 

Postup :

V kastrolu si rozpalte olej, na něm opečte dosklovita česnek a cibuli, osolte, opepřete, a přidejte oregano a (sušenou) bazalku. (Jako první věc můžete do oleje přidat na jemno nakrájenou ančovičku).

Pak přidejte i sušená rajčata, olivy a klobásu, a společně několik minut opékejte.

Po těchto několika minutách si dejte vařit čerstvé těstoviny.

Než se vám těstoviny uvaří (u čerstvých je do 5ti minut) , dokončete omáčku: do kastrolu přidejte zavařenou domácí rajčatovou směs, znovu osolte, přidejte trošku cukru, promíchejte a na mírném plameni ještě chvíli vařte.

Pokud by loupaná rajčata byla příliš vodnatá a vy chcete omáčku hustší, nechte ji vyvařit, moukou ji nezaprašujte.

Uvařené těstoviny slijte, zamíchejte do nich rajčatovou směs, a na talířích sypejte parmazánem a posekanou čerstvou bazalkou.

 

Palačinky s javorovým syrupem

Palačinky s javorovým syrupem a smetanou.
Palačinky s javorovým syrupem a smetanou.

 

Na 6 palačinek:

Suroviny:

170 g celozrnné pšeničné mouky, nejlépe špaldové
1 lžička prášku do pečiva
4 lžičky třtinového cukru
4 vajíčka
500 ml podmáslí
100 g lískových oříšků, posekaných na malé kousky
troška oleje na pánev
100 ml javorového sirupu

Postup :

Smíchejte (nejrychleji co to jde v elektrickém šlehači) mouku, prášek do pečiva, cukr, vajíčka, podmáslí.

Když máte hladké těsto, zamíchejte do něj i oříšky.

Rozpálenou pánev lehce vytřete olejem, nalijte tolik těsta, aby se vám po rozlití do okrajů zaplnilo dno pánve, a když začne palačinka na okrajích zlátnout, obraťte ji.

Hotové palačinky skládejte na jeden talíř, každou z nich přelijte javorovým sirupem, a pokračujte ve vrstvení, dokud nedoberete těsto.

Navrstvené palačinky krájejte jako dort a servírujte s ušlehanou šlehačkou (moje děti k tomu ovšem mají radši kysanou smetanu).

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Tento článek najdete v těchto speciálech

reklama