Festival řízků na iprima.cz Ochutnejte je všechny

Karolina naklepávala už v sobotu. A že se jí řízeček odpočatý v jogurtu povedl. A protože řízků není nikdy dost, inspirujte se níže i dalšími recepty.
Řízek podle Karolíny, domácí kuchařky se marinoval v jogurtu.
Řízek podle Karolíny, domácí kuchařky se marinoval v jogurtu.

Anglicky i Německy Schnitzel, Slovensky rezeň a třeba francouzsky escalope. Řízek je plátek masa, který je při kuchyňské úpravě změkčen naklepáním paličkou nebo hřbetem prstů. Jako pokrm může být obalený v trojobalu nebo bez obalu, takzvaný přírodní řízek.

Vše o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY

Český řízek se připravuje tak, že plátek masa se naklepe, osolí a opepří, obalí v trojobalu a smaží na oleji.

Na řízky se nejčastěji používá maso vepřové, kuřecí a telecí. Dají se však obalovat i játra nebo předvařené vemeno.

Recept na český vepřový řízek původně vznikl za dob Rakouska-Uherska z rakouského receptu na vídeňský řízek. Ten se připravuje z teleciho masa a smaží se na másle.

Znáte obrácené řízky?

 Makové řízky? Vyzkoušejte je, jsou skvělé!

I v Japonsku je znají.

A teď vídeňák.

Křupavý řízeček se svěžím bramborovým salátem

VIDEO Vídeňský řízek musí být z telecího

A co řízečky s houbovkou?

 

Zaostřeno na krustu:

Tento článek najdete v těchto speciálech

reklama