Jednoduše tradičně. Vánoce podle Karolíny

Karolína Kamberská, nebo také domácí kuchařka, má na vánoční svátky jasné plány. Alespoň co se kuchyně týče. Všechny recepty z posledního sobotního dílu její školy vaření najdete rozepsané níže. Teď už jen s chutí do Vánoc!
Pestrý rybí pekáč 
a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem.
Pestrý rybí pekáč 
a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Vše o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY

 

 

 

 

 

Díly, které jste nestihli sledovat v televizi, si můžete pustit ještě na Prima PLAY

 

 Tradiční sulc

Tradiční sulc.
Tradiční sulc.


Suroviny :

1 středně velké vepřové koleno
3 vepřové nožičky
3 bobkové listy
8 kuliček černého pepře
6 kuliček nového koření
asi 2 lžíce soli
3 mrkve
1/2 menšího celeru
asi 2 lžíce octa + k podávání
4 malé cibule
trochu petrželky
4 kyselé okurky
chléb k podávání

Postup :

Koleno a vepřové nožičky očistěte a opláchněte. Vložte je do tak velkého hrnce, aby se tam vše pohodlně vešlo. Kolem masa by nemělo být moc volného místa, a ani nesmí trčet z hrnce. Koleno si proto nechte rozpůlit u řezníka, bude skladnější.

Zalijte maso takovým množstvím vody, aby bylo ponořené. Přidejte bobkové listy, pepř, nové koření, sůl, 1 celou očištěnou mrkev, asi třetinu celeru a celou cibuli. Přiklopte pokličkou, přiveďte k varu, stáhněte plamen na minimum a vařte na velmi mírném ohni 2–3 hodiny, dokud maso nezměkne. Průběžně sbírejte z povrchu pěnu.

Mezitím do chladničky připravte pokusný talířek – prázdný, a nakrájejte zbylou zeleninu na kostičky. Když je maso měkké, Udělejte pokus – trošku vývaru nalijte lžičkou na studený talířek a vraťte ho do chladničky. Po pár minutách zkontrolujte, jestli vývar rosoluje. Pokud ne, vařte dál a zkuste totéž za 1/2 hodiny a pak znovu, tak dlouho, dokud se to nepovede.

Z vývaru vyndejte maso a odstraňte vyvařenou zeleninu. Vývar přeceďte, dejte do něj kostičky mrkve a celeru a vařte je doměkka, asi 10 minut. Před ukončením varu přilijte ocet. Koleno a nožičky oberte. Maso i s kůží pokrájejte na kostičky, stejně naložte s okurkami. Pak maso vraťte do vývaru k zelenině a přidejte i okurky a zbývající cibuli nakrájenou najemno.

Ochutnejte a je-li to třeba ještě dochuťte octem či solí.

Na dno formy (paštikové nebo na srnčí hřbet) dejte několik lístků petrželky a naběračkou do ní přendejte budoucí sulc. Nechte ho vychladnout a pak ho přetáhněte potravinářskou fólií a dejte ztuhnout do chladničky, nejlépe přes noc.

Podávejte krájený na plátky s octem a čerstvým chlebem.

 

Cukroví na poslední chvíli

Cukroví na poslední chvíli.
Cukroví na poslední chvíli.

 

Whisky sušenky z bílkové polevy

Suroviny :

1 hrnek zbylé bílkové polevy

7 lžic whisky

60 g dětských piškotů

60 g lískových oříšků nebo loupaných mandlí

Postup :

Do polevy vmíchejte whisky. Přidejte nasekané piškoty a nastrouhané oříšky nebo mandle, rovnoměrně promíchejte a nechte půl hodiny odpočívat, aby piškoty měly čas nasát alkohol a změkly.

Troubu rozehřejte na pouhých 60 °C. Pak si připravte na plech list pečicího papíru a hmotu na něj vyklopte. Přes ni položte další list pečicího papíru a těsto rozválejte na placku silnou zhruba 3 milimetry.

Opatrně sundejte horní list pečicího papíru, placku na plechu rozkrájejte nožem na čtverečky a plech přesuňte do trouby. Těsto bude usušené zhruba za 45 minut.

Z papíru sušenky sejměte zcela vychladlé.

 

Vysmáté fíky v čokoládě

Suroviny :

250 g sušených fíků
100 ml tuzemského rumu
200 g hořké čokolády
s obsahem kakaové sušiny
minimálně 50%
100 ml smetany ke šlehání

Postup :

Fíky pokrájejte na malé kousky, vsypte do hrnku a zalijte rumem. Pak je nechte alespoň hodinu odpočívat, aby rumem pěkně nasákly.

Připravte si vodní lázeň – do širšího kastrolu s horkou vodou posaďte menší kastrůlek. Do něj nalámejte čokoládu, přilijte smetanu a zahřívejte a míchejte tak dlouho, až vznikne hladká čokoládová hmota.

Z fíků slijte zbytky rumu a vmíchejte je do rozpuštěné čokolády. Tác nebo plech vyložte pečicím papírem a dvěma lžičkami na něj tvarujte hrudky. Ty pak nechte ztuhnout.

 

Marcipánová kávová zrna

Suroviny :

200 g marcipánu
20 spařených a oloupaných mandlí
3 lžičky instantní kávy
3 lžičky kakaa holandského typu

Postup :

V malém šálku spařte instantní kávu s tak malým množstvím vody, aby vznikla hustá pasta.

Do mísy si připravte marcipán pokrájený na větší kousky a kakao, přidejte vychladlou kávovou pastu a prsty zpracovávejte všechny tři ingredience tak dlouho, až marcipán obě přísady vstřebá.

Tvarujte z něj kuličky. Doprostřed každé vpíchněte mandli tak, aby byla uvnitř kuličky úplně schovaná.

Pak do každého kousku udělejte tupou stranou nože zářez, vytvoříte tak dojem kávového zrna.

 

Smetanový krém z lososa s koprem

Smetanový krém z lososa s koprem.
Smetanový krém z lososa s koprem.


(den předem)

Doba přípravy: 10 minut

Doba vaření: 25 minut

Suroviny :

2 lžíce másla
1 malá cibule
1 mrkev
5 brambor
1 l rybího nebo zeleninového vývaru
sůl a mletý pepř
300 g filetu lososa bez kůže a kostí
malý svazek čerstvého kopru
125 ml smetany ke šlehání

Postup:

1) Cibuli zpěňte na másle. Když je průsvitná, přidejte i mrkev a brambory a pár minut opékejte za občasného míchání. Pak do hrnce přidejte vodu či vývar, osolte a opepřete, a vařte deset minut.

2) Pak přidejte pokrájenou rybu a vařte dalších cca sedm minut. Pár kousků lososa a brambor si dejte stranou (budete jimi zdobit talíř) a polévku rozmixujte dohladka. Pak dochuťte nasekaným koprem (nechte si ještě nějaký na ozdobu) a vmíchejte smetanu..

3) Do každého talíře nalijte polévku, do středu dejte pár kostiček lososa a brambor, a ozdobte čerstvým koprem.

 

Pestrý rybí pekáč 
a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem

Pestrý rybí pekáč 
a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem.
Pestrý rybí pekáč 
a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem.


pestrý rybí pekáč

Suroviny:

Na 6 porcí
3 lžíce olivového oleje
1,2 kg filetů různých druhů ryb podle vaší volby
2 lžíce másla
sůl a mletý pepř
po 1 lžičce sušeného tymiánu a rozmarýnu
5 stroužků česneku
200 ml suchého bílého vína
250 g mražených mořských
plodů
pár snítek čerstvého tymiánu a rozmarýnu na ozdobu
1–2 citrony k podávání

Postup :

Troubu předehřejte na 150 °C. Do pekáče nalijte olej, na něj vyrovnejte porce ryb, poklaďte je kousky másla, osolte, opepřete, přidejte bylinky a kolem ryb položte celé a neoloupané stroužky česneku. Pekáč zakryjte alobalem a dejte ho do trouby.

Po 15 minutách ryby podlijte vínem, lžící je přelijte šťávou z pekáče a pečte dalších 10 minut. Během pečení je ještě jednou přelejte vypečenou šťávou.

Přidejte plody moře (předem propláchnuté teplou vodou, aby jste je zbavily ledu a rozmražené), odkryjte alobal, zvyšte teplotu v troubě na 200 °C a pečte dalších 10 minut.

Hotové ozdobte snítkami čerstvého tymiánu a rozmarýnu a podávejte s klínky citronu.

 

Šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem

Suroviny :

1 kg brambor
sůl
2 lžíce másla
50 g anglické slaniny
150 ml smetany ke šlehání
nakládaný zelený pepř dle chuti

Postup :

Brambory nakrájejte a uvařte doměkka v osolené vodě, bude to trvat zhruba

20 minut. Pak vodu slijte.

Na pánvi rozpusťte máslo, dejte na něj pokrájenou slaninu a několik minut ji opékejte, dokud se nevyškvaří dozlatova. Opečenou slaninu i s máslem nalijte do brambor. Přidejte k nim smetanu a rozšťouchejte je tak, jak to máte rádi.

Na závěr vmíchejte nakládaný zelený pepř podle vlastní chuti.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Tento článek najdete v těchto speciálech
Reklama
Reklama