Jednoduše tradičně. Vánoce podle Karolíny

Karolína Kamberská, nebo také domácí kuchařka, má na vánoční svátky jasné plány. Alespoň co se kuchyně týče. Všechny recepty z posledního sobotního dílu její školy vaření najdete rozepsané níže. Teď už jen s chutí do Vánoc!

Vše o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY

Díly, které jste nestihli sledovat v televizi, si můžete pustit ještě na Prima PLAY

Tradiční sulc

Suroviny :

1 středně velké vepřové koleno3 vepřové nožičky3 bobkové listy8 kuliček černého pepře6 kuliček nového kořeníasi 2 lžíce soli3 mrkve1/2 menšího celeruasi 2 lžíce octa + k podávání4 malé cibuletrochu petrželky4 kyselé okurkychléb k podávání

Postup :

Koleno a vepřové nožičky očistěte a opláchněte. Vložte je do tak velkého hrnce, aby se tam vše pohodlně vešlo. Kolem masa by nemělo být moc volného místa, a ani nesmí trčet z hrnce. Koleno si proto nechte rozpůlit u řezníka, bude skladnější.

Zalijte maso takovým množstvím vody, aby bylo ponořené. Přidejte bobkové listy, pepř, nové koření, sůl, 1 celou očištěnou mrkev, asi třetinu celeru a celou cibuli. Přiklopte pokličkou, přiveďte k varu, stáhněte plamen na minimum a vařte na velmi mírném ohni 2–3 hodiny, dokud maso nezměkne. Průběžně sbírejte z povrchu pěnu.

Mezitím do chladničky připravte pokusný talířek – prázdný, a nakrájejte zbylou zeleninu na kostičky. Když je maso měkké, Udělejte pokus – trošku vývaru nalijte lžičkou na studený talířek a vraťte ho do chladničky. Po pár minutách zkontrolujte, jestli vývar rosoluje. Pokud ne, vařte dál a zkuste totéž za 1/2 hodiny a pak znovu, tak dlouho, dokud se to nepovede.

Z vývaru vyndejte maso a odstraňte vyvařenou zeleninu. Vývar přeceďte, dejte do něj kostičky mrkve a celeru a vařte je doměkka, asi 10 minut. Před ukončením varu přilijte ocet. Koleno a nožičky oberte. Maso i s kůží pokrájejte na kostičky, stejně naložte s okurkami. Pak maso vraťte do vývaru k zelenině a přidejte i okurky a zbývající cibuli nakrájenou najemno.

Ochutnejte a je-li to třeba ještě dochuťte octem či solí.

Na dno formy (paštikové nebo na srnčí hřbet) dejte několik lístků petrželky a naběračkou do ní přendejte budoucí sulc. Nechte ho vychladnout a pak ho přetáhněte potravinářskou fólií a dejte ztuhnout do chladničky, nejlépe přes noc.

Podávejte krájený na plátky s octem a čerstvým chlebem.

Cukroví na poslední chvíli

Whisky sušenky z bílkové polevy

Suroviny :

1 hrnek zbylé bílkové polevy

7 lžic whisky

60 g dětských piškotů

60 g lískových oříšků nebo loupaných mandlí

Postup :

Do polevy vmíchejte whisky. Přidejte nasekané piškoty a nastrouhané oříšky nebo mandle, rovnoměrně promíchejte a nechte půl hodiny odpočívat, aby piškoty měly čas nasát alkohol a změkly.

Troubu rozehřejte na pouhých 60 °C. Pak si připravte na plech list pečicího papíru a hmotu na něj vyklopte. Přes ni položte další list pečicího papíru a těsto rozválejte na placku silnou zhruba 3 milimetry.

Opatrně sundejte horní list pečicího papíru, placku na plechu rozkrájejte nožem na čtverečky a plech přesuňte do trouby. Těsto bude usušené zhruba za 45 minut.

Z papíru sušenky sejměte zcela vychladlé.

Vysmáté fíky v čokoládě

Suroviny :

250 g sušených fíků100 ml tuzemského rumu200 g hořké čokoládys obsahem kakaové sušinyminimálně 50%100 ml smetany ke šlehání

Postup :

Fíky pokrájejte na malé kousky, vsypte do hrnku a zalijte rumem. Pak je nechte alespoň hodinu odpočívat, aby rumem pěkně nasákly.

Připravte si vodní lázeň – do širšího kastrolu s horkou vodou posaďte menší kastrůlek. Do něj nalámejte čokoládu, přilijte smetanu a zahřívejte a míchejte tak dlouho, až vznikne hladká čokoládová hmota.

Z fíků slijte zbytky rumu a vmíchejte je do rozpuštěné čokolády. Tác nebo plech vyložte pečicím papírem a dvěma lžičkami na něj tvarujte hrudky. Ty pak nechte ztuhnout.

Marcipánová kávová zrna

Suroviny :

200 g marcipánu20 spařených a oloupaných mandlí3 lžičky instantní kávy3 lžičky kakaa holandského typu

Postup :

V malém šálku spařte instantní kávu s tak malým množstvím vody, aby vznikla hustá pasta.

Do mísy si připravte marcipán pokrájený na větší kousky a kakao, přidejte vychladlou kávovou pastu a prsty zpracovávejte všechny tři ingredience tak dlouho, až marcipán obě přísady vstřebá.

Tvarujte z něj kuličky. Doprostřed každé vpíchněte mandli tak, aby byla uvnitř kuličky úplně schovaná.

Pak do každého kousku udělejte tupou stranou nože zářez, vytvoříte tak dojem kávového zrna.

Smetanový krém z lososa s koprem

(den předem)

Doba přípravy: 10 minut

Doba vaření: 25 minut

Suroviny :

2 lžíce másla1 malá cibule1 mrkev5 brambor1 l rybího nebo zeleninového vývarusůl a mletý pepř300 g filetu lososa bez kůže a kostímalý svazek čerstvého kopru125 ml smetany ke šlehání

Postup:

1) Cibuli zpěňte na másle. Když je průsvitná, přidejte i mrkev a brambory a pár minut opékejte za občasného míchání. Pak do hrnce přidejte vodu či vývar, osolte a opepřete, a vařte deset minut.

2) Pak přidejte pokrájenou rybu a vařte dalších cca sedm minut. Pár kousků lososa a brambor si dejte stranou (budete jimi zdobit talíř) a polévku rozmixujte dohladka. Pak dochuťte nasekaným koprem (nechte si ještě nějaký na ozdobu) a vmíchejte smetanu..

3) Do každého talíře nalijte polévku, do středu dejte pár kostiček lososa a brambor, a ozdobte čerstvým koprem.

Pestrý rybí pekáč 
a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem

pestrý rybí pekáč

Suroviny:

Na 6 porcí3 lžíce olivového oleje1,2 kg filetů různých druhů ryb podle vaší volby2 lžíce máslasůl a mletý pepřpo 1 lžičce sušeného tymiánu a rozmarýnu5 stroužků česneku200 ml suchého bílého vína250 g mražených mořskýchplodůpár snítek čerstvého tymiánu a rozmarýnu na ozdobu1–2 citrony k podávání

Postup :

Troubu předehřejte na 150 °C. Do pekáče nalijte olej, na něj vyrovnejte porce ryb, poklaďte je kousky másla, osolte, opepřete, přidejte bylinky a kolem ryb položte celé a neoloupané stroužky česneku. Pekáč zakryjte alobalem a dejte ho do trouby.

Po 15 minutách ryby podlijte vínem, lžící je přelijte šťávou z pekáče a pečte dalších 10 minut. Během pečení je ještě jednou přelejte vypečenou šťávou.

Přidejte plody moře (předem propláchnuté teplou vodou, aby jste je zbavily ledu a rozmražené), odkryjte alobal, zvyšte teplotu v troubě na 200 °C a pečte dalších 10 minut.

Hotové ozdobte snítkami čerstvého tymiánu a rozmarýnu a podávejte s klínky citronu.

Šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem

Suroviny :

1 kg bramborsůl2 lžíce másla50 g anglické slaniny150 ml smetany ke šlehánínakládaný zelený pepř dle chuti

Postup :

Brambory nakrájejte a uvařte doměkka v osolené vodě, bude to trvat zhruba

20 minut. Pak vodu slijte.

Na pánvi rozpusťte máslo, dejte na něj pokrájenou slaninu a několik minut ji opékejte, dokud se nevyškvaří dozlatova. Opečenou slaninu i s máslem nalijte do brambor. Přidejte k nim smetanu a rozšťouchejte je tak, jak to máte rádi.

Na závěr vmíchejte nakládaný zelený pepř podle vlastní chuti.

Autorka receptů: Karolína Kamberská


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.