Karolína, domácí kuchařka: recepty ze 3. dílu

Nestihli jste se dívat na třetí díl? Nevadí, teď si můžete všechny čtyři recepty v klidu pročíst, nakoupit si suroviny a vrhnout se do vaření. Níže jsou všechna jídla, která zaručeně potěší všechny muže a děti. Jejich výhoda? Nemusíte vařit 2x.
Domácí cheesburgery.
Domácí cheesburgery.

Karolína, domácí kuchařka vaří každou sobotu v 18.10 na Primě.

Vše o pořadu najdete TADY

 

 

 

Epizoda 3 – Pro muže a děti

 

DOMÁCÍ CHEESEBURGERY

Domácí cheesburgery.
Domácí cheesburgery.


Suroviny:

olivový olej
červená paprika
žlutá paprika
cibule, na plátky
mleté hovězí – např. kombinace cca 80 % krku a 20 % žeber (pro dodání tuku), ideálně mleté doma
čedar plátkový (n. gouda)
hořčice
majonéza
sůl, pepř
mletá sladká paprika
chilli
trochu ledového salátu, rukoly, polníčku,
domácí burgerové bulky

 

Postup:

1) Nameleme maso. Mleté maso promícháme se solí a pepřem, hněteme pečlivě a opatrně, aby byl burger nadýchaný a dostatečně provzdušněný. Necháme maso chvilku uležet.

2) Papriky rozkrojíme podélně na čtvrtiny, okrájíme přečuhující části abychom alespoň přibližně měli plátky, a opečeme na pánvi na olivovém oleji. Puristi je mohou poté oloupat. Dáme si je na stranu do misky a přikryjeme pokličkou. V té samé pánvi opečeme i cibuli, kterou potom přidáme “odpočívat” k paprikám.

3) Mezitím si smícháme dresink z hořčice, majonézy, soli, pepře a chilli, můžeme si klidně udělat dvě varianty (do dětské nedáme chilli, ale tím pádem dáme i méně sladké papriky, aby ta ostrá byla červenější a snadno jsme pak poznali ostřejší hamburger).

4) Rozkrojíme bulky, potřeme je na obou řezných stranách troškou oleje a touto řeznou stranou opečeme na suché pánvičce (pokud jsou čerstvé domácí, ani nemusíme opékat).

5) Z masa vytvoříme placky o šířce naší bulky a tloušťce tak 1,5 cm, Dáme placičky masa péct na pánev, klidně nasucho, nebo je můžeme potřít olivovým olejem. Hned po upečení na každou z nich položíme plátek čedaru (v horším případě goudy), aby se pěkně roztekl.

6) Pak už můžeme skládat. Na jednu stranu bulky vrstvíme: listí, maso se sýrem, dresink, grilované papriky a cibuli, ještě trošku dresinku, na něj znovu trošku listí a přiklopíme druhou půlkou bulky.

 

DOMÁCÍ BULKY NA HAMBURGERY

Suroviny:

20 g droždí
2 lžičky moučkového cukru
200 ml mléka
200 ml horké vody
2 lžíce másla
2 vrchovaté lžičky soli
600 g hladké mouky
1 vejce na potření
hrst sezamových semínek na ozdobu

Postup:

1) Rozpusťte si máslo a nechte ho mírně prochladnout, mléko smíchejte v odměrce s horkou vodou. Ve velké míse posypejte droždí moučkovým cukrem a až se rozpustí, přidejte sůl a máslo. Pak přidávejte mouku a mléko s vodou (vmíchávejte po částech, ale vždy v tomto pořadí – nejdřív mouka, potom mléko). Rukama vypracujte hladké těsto, posypejte ho moukou a nechte hodinu kynout na teplém místě.

2) Z vykynutého těsta tvarujte větší koule a dávejte je na plech vyložený pečicím papírem. Z našeho množství připravíte přibližně 12 bulek – je lepší je dát na dva plechy po šesti, aby se vám při pečení neslily, protože ještě nabydou... Vytvarované bulky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte sezamem nechte ještě cca půl hodiny kynout přímo na plechu.

3) Bulky vykynuté na plechu dejte cca na 15 minut péct do trouby rozpálené na 200 °C. Upečené bulky nechte vychladnout a pak je můžete rozkrojit a plnit. Část z nich klidně uložte do mrazáku na příště. Po rozmrazení si je jen rozpečete v troubě a budete mít připravené bulky na další sadu hamburgerů.

 

PRAKTICKÉ DIPY S KRÁJENOU ZELENINOU

Dipy: pro děti se smetánkou a pro chlapy s vodkou.
Dipy: pro děti se smetánkou a pro chlapy s vodkou.


1) BLOODY MARY DIP S CIBULKOU:

Suroviny:

1 červená cibule
1 lžíce olivového oleje
100 g rajčatového protlaku
100 g pikantní chilli omáčky
1 lžíce strouhaného čerstvého křenu
2 lžíce vodky
šťáva z 1 citronu
1 lžíce worcesterské omáčky
špetka chilli nebo pokrájená chilli paprička
sůl a pepř podle chuti

Postup:

1) Cibuli nasekejte najemno a opečte na olivovém oleji na pánvi dozlatova. 

2) Smíchejte všechny přísady, vmíchejte do nich opečenou cibulku, ochutnejte, a dochuťte tak, aby vám dip připadal pěkně ostrý. Dejte vychladit. 

 

2) DIP Z PEČENÉHO ČESNEKU A ZAKYSANÉ SMETANY

Suroviny:

6 stroužků česneku
1 dl olivového oleje extra vergine
300 g zakysané smetany
hrst pažitky, nasekané
sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

1) Celé stroužky česneku opečte v kastrůlku v oleji na velmi mírném plameni, dokud nebudou dostatečně měkké.

2) Zchlaďte a rozmixujte v hladkou hmotu. Smíchejte se zakysanou smetanou, pažitkou a dochuťte solí a pepřem.

 

KUŘECÍ ŘÍZKY MARINOVANÉ V JOGURTU A SMETANOVÉ BRAMBORY

 

Řízek podle Karolíny, domácí kuchařky se marinoval v jogurtu.
Řízek podle Karolíny, domácí kuchařky se marinoval v jogurtu.


Suroviny:

150 ml bílého jogurtu
4 kuřecí prsní řízky
sůl a čerstvý pepř
1 vejce
chilli paprička, kajenský pepř (nebo pálivá paprika)
strouhanka na obalování
sezamová semínka (pro skvělý vizuální efekt ideálně černá)
olej na smažení

Postup:

1) Řízky jemně naklepeme, osolíme a opepříme. Jogurt rozšleháme s vajíčkem, také ho osolíme a opepříme. Řízky dáme do uzavíratelné dózy a přidáme k nim jogurtovou směs, tak aby byly obalené ze všech stran. Dáme marinovat do chladničky – klidně na dva dny, ale nejmíň přes noc.

2) Připravíme si hluboký talíř se strouhankou promíchanou se sezamem. Řízky vyndáme ze směsi a bez otírání (pěkně se vším tím jogurtem) obalujeme ve strouhance. Dětská varianta tady končí.

3) Chlapská varianta vznikne, když do strouhanky se sezamem přidáme ještě najemno nasekanou chilli papričku a trošku kajenského pepře (množství podle toho, jak ostrého máme chlapa). Smažíme normálně v oleji na pánvi.

 

SMETANOVÉ BRAMBORY

Suroviny:

máslo
brambory
smetana ke šlehání
sůl
sladká paprika
rozmarýn

Postup:

1) Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, čím tenčí budou, tím menší bude doba pečení. Smetanu promícháme se solí (nebojte se použít jí dost, brambory to potřebují), paprikou i rozmarýnem. Pak nakrájené brambory v míse promícháme se smetanou.

2) Zapékací misku vymažeme máslem, vyrovnáme do ní směs a nahoře ozdobíme pár snítkami rozmarýnu. Pečeme hodinu. Pak vyndáme, nahoru naklademe pár tenkých plátků másla a necháme ještě dvacet minut dopéct. Tyto doby jsou orientační. Nejlepší je nenápadně někde na boku vytáhnout brambůrku a ochutnat...

 

VANILKOVÁ ZMRZLINA S POMERANČOVÝM KARAMELEM

 

Domácí zmrzlina od maminky.
Domácí zmrzlina od maminky.


Suroviny:

vanilková zmrzlina
50 g másla
50 g třtinového cukru
75 ml pomerančového džusu
špetka soli
loupané mandle
pomeranč a máta na ozdobení

Postup:

1) Máslo rozpustíme v kastrůlku, přidáme cukr, džus a sůl a necháme za občasného promíchání pomalu přicházet k varu. Pak za stálého míchání necháme vařit a bublat tak dlouho, dokud směs nezačne houstnout (bude to trvat cca 10 minut). Když to začíná vypadat, že karamel houstne, dejte si zkusmo jednu lžičku karamelu na čistý talířek – sice se rozteče, ale jakmile po malé chvilce vychladne, stačí do něj hrábnout prstem, a pokud je konzistence správná, bude už mazlavý jako med.

2) Odstavíme karamel ze sporáku, vmícháme mandle a necháme vychladnout (můžete ho ale klidně použít i horký, jako zajímavý kontrast ke zmrzlině). Pro děti tímto naše práce končí, takže jim nandáme jako prvním.

3) Pro chlapy pak do karamelu přidáme lžíci vodky. Na talířky dáváme dva „noky“ vanilkové zmrzliny, přeléváme karamelem a zdobíme filátky z pomeranče a lístky máty.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

 

Buchty s čokoládou

Recepty ze dvojky Karolíny, domácí kuchařky


Tento článek najdete v těchto speciálech

reklama