Recepty na bleskovky od Karolíny

I ve spěchu se dá z mála uvařit chutně. Naučte se čtveřici dobrot, které potěší vaše žaludky a nezatíží rozpočet. Dobrou chuť vám přeje Karolína Kamberská.
Sýrová omeleta s čerstvými rajčaty.
Sýrová omeleta s čerstvými rajčaty.

Vše o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY

 

 

 

 

 

MINUTKOVÁ KACHNÍ PRSA S MEDEM A VODKOU S PIKANTNÍMI BRAMBORY

Minutková kachní prsa s medem a vodkou  s pikantními bramborami.
Minutková kachní prsa s medem a vodkou s pikantními bramborami.


Suroviny:

4 kachní prsa

2 dcl pomerančového džusu

2 lžíce medu

0,5 dcl vodky

sůl a pepř

Postup:

1) Nařežte kůži kachních prsou tak, aby vytvářela mřížku. Rozpalte pánev na střední plamen a položte na ni prsa kůží dolů, a to nasucho (vypeče se dostatek tuku). Snižte plamen a opékejte spíš na mírném žáru 12 minut. Pak otočte a pečte ještě 3-5 minut (podle tloušťky prsou) po druhé straně. Pak prsa vyndejte na teplé místo, kde budou 5-10 minut odpočívat zakryté alobalem.

2) Do pánve na vypečené sádlo mezitím nalijte džus, med, vodku, sůl a pepř, rozmíchejte, a šťávu povařte několik minut, aby zhoustla. Vypněte plamen a přidejte ještě lžíci studeného másla, vmíchejte ji.

3) Kachní prsa nakrájejte na tenké plátky, dejte na talíře a přelijte omáčkou.

Podávejte například s jednoduchým salátem a rozpečenou bagetou.

Vhodnou přílohou, která funguje i jako samostatné jídlo jsou pikantně kořeněné opečené brambory (viz další recept).

 

PIKANTNĚ KOŘENĚNÉ OPEČENÉ BRAMBORY

Suroviny:

Brambory

Sůl, pepř

Sladká paprika

Chilli

Olivový olej

Postup:

1) Brambory nakrájíme na čtvrtky (pokud jsou brambory pěkné, pečeme je se slupkou) a poklademe na plech pokrytý papírem na pečení. Osolíme, opepříme, část pro děti posypeme sladkou paprikou a dospělou část chilli. Pokapeme olivovým olejem.

2) Pečeme v pořádně vyhřáté troubě po dobu, dokud nebudou uvnitř měkké a na povrchu křupavé. Podle velikosti a druhu brambor to bude trvat cca hodinu.

  

GRILOVANÉ BAGETKY S RUKOLOVÝM PESTEM

Grilované bagetky s rukolovým pestem.
Grilované bagetky s rukolovým pestem.

 

Suroviny:

3 hrsti rukoly

4 lžíce olivového oleje

1 stroužek česneku

2 lžíce vlašských ořechů (nebo mletých mandlí)

3 lžíce strouhaného parmezánu

malé křupavé francouzské bagetky min 5x

Postup:

1) Všechny přísady společně rozmixujeme. Pokud máme málo výkonný mixér, pomůžeme mu předtím pokrájením ingrediencí, u rukoly je to dobré i proto, aby se nenamotávala na mixér.

2) Bagetky rozpůlíme a půlky nasucho opečeme v toasteru, nebo v troubě opatrně ogrilujeme z obou stran.

3) Upečené malé bagetky potíráme rukolovým pestem, a pak si můžeme vyhrát se zdobením.

TIP: Můžeme klidně zdobit každou bagetku jinak, s použitím barevného kontrastu - plátky zralého rajčete,  lístky rukoly, mozzarella, tenké kroužky chilli papriček, kolečka nakrájená z černých oliv, lístek červené čekanky (radicchio), atd...

 

ŠŤAVNATÁ SÝROVÁ OMELETA S BYLINKAMI A ČERSTVÝMI RAJČATY

Sýrová omeleta s čerstvými rajčaty.
Sýrová omeleta s čerstvými rajčaty.


Suroviny:

4 lžičky másla

4 velká zralá rajčata, nasekaná najemno

čerstvé “jižní” bylinky podle chuti (tymián, bazalka, oregano, petrželka, …)

100g výrazného sýra podle chuti (nejlépe Grana Padano, ale lze naopak použít fetu nebo mozzarellu)

sůl a pepř

8 vajíček

4 lžíce smetany

Postup:

1) V míse (ale ideálně v průsvitné plastové odměrce, abychom pak lépe odhadli třetiny směsi) smícháme vajíčka se smetanou a solí. Přidáme rajčata pokrájená najemno (je to třeba, jinak pak omeletu nepřehneme bez potrhání), a lístky bylinek.

2) Třetinu této směsi nalijeme na pánev vymaštěnou jednou lžičkou másla, rozlijeme po celé pánvi , několikrát odhrneme ode dna (tím se nám vajíčka částečně udělají, protože i ta horní se dostanou dolů), a pak necháme na velmi mírném plameni pod pokličkou tuhnout další cca 3 minuty. Poté ji zkusíme nadzvednout na okrajích dřevěnou špachtlí, posypeme strouhaným sýrem a přeložíme tak, aby byl vidět rub i líc.

3) Přesuneme omletu na talíř ozdobíme troškou čerstvých rajčat a bylinek. A protože je omeleta přeložená napůl, druhou polovinu talíře vyplníme salátem.

 

POMERANČOVÉ RŮŽE

Pomerančové růže.
Pomerančové růže.


Suroviny:

chlazené listové těsto

0,1 dcl pomerančové marmelády

cukr krystal na ozdobení

Postup:

1) Troubu si předehřejte na 200°C. Listové těsto rozválejte na tenký obdélník, a ten potřete vrstvou pomerančové marmelády. Potom stočte do "rolády". Tuto roládu překrájejte na cca 5 cm dlouhé válečky. Každý z nich na jedné straně smáčkněte, tak aby se na druhé rozevřel, a touto smáčknutou stranou postavte na suchý plech (trochu přitlačte, aby byly růže stabilní). Posypejte krystalovým cukrem, který bude dělat dojem "rosy".

2) Upečte v troubě dozlatova (trvá to cca 20 minut podle trouby). Prvních deset minut troubu neotevírejte, listové těsto to nemá rádo.

Tento článek najdete v těchto speciálech

reklama