Recepty na úsporné rychlovky od Karolíny Kamberské

Tato jídla od Karolíny Kamberské si určitě zapamatujte a oblíbíte. Dají se hravě připravit třeba na chatě nebo v situacích, kdy na vaření opravdu nemáte čas.
Ďábelské topinky
Ďábelské topinky

Všechny recepty i celé epizody oblíbeného pořadu Karolína domácí kuchařka si můžete přehrát kdykoliv online na iPrima.cz

Uzená česnečka s celestýnskými nudlemi

Uzená česnečka s celestýnskými nudlemi.
Uzená česnečka s celestýnskými nudlemi.

 

Suroviny:

Na polévku

5 brambor
300 g uzené krkovice bez kosti a tepelně zpracované
sůl
5 kuliček celého pepře
2 bobkové listy
1 lžička sladké papriky
7 stroužků česneku
pažitka na ozdobu


Na nudle:
50 g hladké mouky
100 ml mléka
1 vejce
špetka soli
2 lžíce másla

Postup :

Brambory překrájejte na čtvrtiny a dejte je do hrnce, který naplníte 800 ml studené vody. Přidejte uzené v celku a vodu nechte dojít k varu. Osolte, ale opatrně, uzené už je slané… Přihoďte všechno koření (pepř, bobkový list a papriku) a vařte 15 minut.

Připravte si nudle. Na těsto smíchejte v misce mouku, mléko, vajíčko a sůl, až vznikne řídké těsto. V pánvi upečte na másle postupně 2 palačinky.

Položte je na sebe a nakrájejte z nich širší nudle.

Uzené po 15 minutách vyjměte z hrnce, nakrájejte ho na malé kostičky a vraťte do polévky. Přidejte prolisované stroužky česneku a polévku vařte ještě 2 minuty. Ochutnejte, případně osolte, přidejte nudle, ozdobte nasekanou pažitkou a můžete podávat.

 

Kuřecí špíz se sušenými švestkami a slaninou a máslové brambory s kukuřicí

 

Kuřecí špíz se sušenými švestkami a slaninou a máslové brambory s kukuřicí.
Kuřecí špíz se sušenými švestkami a slaninou a máslové brambory s kukuřicí.

 

Kuřecí špíz

Suroviny:

200 g kuřecích prsou
3 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
sůl a mletý pepř
150 g sušených švestek
150 g plátků anglické slaniny
3 cibule
200 g kuřecích jater

 

Postup:

Kuřecí maso nakrájejte na kousky a naložte do olivového oleje smíchaného s rozdrceným česnekem, solí a pepřem. Nechte ho 2 hodiny odpočívat.

Švestky obalte v plátcích slaniny a odložte si je na talíř tak, aby se slanina nerozevírala. Cibule nakrájejte na osminky a očištěná kuřecí játra překrájejte na kousky velikosti sousta.

Na jehly napichujte střídavě kousky masa, jater, cibule a obalené švestky. Pokračujte, dokud nebudou špízy plné.

Připravené špízy potřete olejem, ve kterém bylo naložené kuřecí maso, a položte je na gril – nebo pod gril, budete-li grilovat v troubě. Grilujte z každé strany několik minut, aby bylo kuřecí maso propečené, a podávejte s máslovými bramborami s kukuřicí.

 

Máslové brambory s kukuřicí

Suroviny

600 g brambor
sůl a celý kmín
200 g konzerva kukuřice
4 lžíce másla
pažitka na ozdobu

Postup :

Brambory oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny a uvařte ve vroucí vodě se solí a kmínem. Bude to trvat zhruba 20 minut. Pak vodu slijte.

V hrnci s bramborami nechte rozpustit máslo a přidejte k nim slitou kukuřici.

Asi 10 minut brambory s kukuřicí opékejte. Občas promíchejte, ale opatrně, aby se opekly ze všech stran a nerozpadly se. Hotové brambory opepřete a posypte nasekanou pažitkou.

 

Kuřecí paličky s medem a sezamem s kari rýží

Kuřecí paličky s medem a sezamem s kari rýží.
Kuřecí paličky s medem a sezamem s kari rýží.

 

Suroviny :

12 kuřecích paliček
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce medu
1 lžička soli
špetka mletého chilli a mletého pepře
1/2 lžičky mleté skořice
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička mleté sladké papriky
hrst sezamových semínek
250 g rýže dlouhozrnné rýže
2 lžičky kari koření

Postup :

Do mikrotenového sáčku vložte kuřecí paličky, olej, med, sůl, chilli, pepř, skořici, citronovou šťávu a papriku. Sáček pevně uzavřete, zatřepejte s ním a uložte ho na noc do chladničky.

Do pekáčku dejte paličky vyjmuté ze sáčku i s marinádou a podlijte je lehce vodou, maximálně do výšky 1 cm. Hustě je posypte sezamem a pečte v troubě předehřáté na 200 ºC.

Potom paličky obraťte, posypte semínky i z druhé strany a nechte v troubě zhruba dalších 15 minut, dokud nebudou propečené. Podle potřeby je můžete během pečení ještě lehce podlít. Výsledkem budou kousky kuřete se zlatavou kůrkou, ale sezam zůstane světlý.

Podávejte s basmati rýží. Uvařte ji ve vodě podle návodu na obalu s dvěma lžičkami kari koření.

 

Ďábelské topinky

Ďábelské topinky.
Ďábelské topinky.

 

Suroviny :

3 lžíce olivového oleje
1 větší cibule
4 stroužky česneku
200 g mletého hovězího masa
2 papriky (červená a žlutá)
1 červená chilli paprička
300 g kečupu
sůl
mletá sladká a pálivá paprika na dochucení
2 rajčata, spařená a oloupaná
rostlinný olej na opékání
200 g ementálu
8 krajíců chleba

Postup :

Na pánvi na olivovém oleji osmahněte najemno nasekanou cibuli a 3 stroužky česneku pokrájené na plátky. Přidejte mleté maso, obě papriky (nakrájené na menší kousky) a nadrobno nakrájenou chilli papričku.

Vše dohromady ještě pár minut opékejte. Pak do směsi vmíchejte kečup, osolte ji a ochuťte sladkou a pálivou paprikou podle vaší chuti.

Přiklopte pánev pokličkou a za občasného míchání směs duste asi dvacet minut. Chvíli před dokončením přidejte nasekaná oloupaná rajčata. Dále duste, dokud směs dostatečně nezhoustne. Na závěr ji v každém případě ochutnejte – měla by být dost ostrá.

Na jiné pánvi rozehřejte rostlinný olej, opečte na něm krajíce chleba a hned je položte na papírové utěrky, kterými i shora odsajete přebytečný olej.

Topinky zůstanou i po osušení křupavé.

Na hotové topinky navrstvěte ďábelskou směs a navrch nahrubo nastrouhejte ementál.

 

Polomáčené ovesné koláčky

Polomáčené ovesné koláčky.
Polomáčené ovesné koláčky.

 

Suroviny :

Na cca 20 kusů

Na těsto

100 g změklého másla
150 g ovesných vloček
80 g třtinového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
1 vejce
100 g celozrnné mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva

Na polevu

100 g hořké čokolády
30 g smetany ke šlehání

Postup :

Máslo utřete s vločkami, cukrem, skořicí a vejcem. Přidejte mouku rovnoměrně promíchanou s práškem do pečiva a vypracujte těsto. Dejte ho na hodinu odležet do chladničky.

Z těsta tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Každou kuličku mírně stlačte.

Koláčky pečte přibližně 20 minut při 150 °C, dokud nezačnou na okrajích růžovět. Pak je nechte vychladnout.

V misce postavené do vodní lázně rozpusťte čokoládu se smetanou.

Do tekuté hmoty namáčejte vždy polovinu koláčku. Namočené koláčky odkládejte na pečicí papír – až čokoláda ztuhne, půjdou dobře sloupnout.

 Autorka receptů: Karolína Kamberská

Tento článek najdete v těchto speciálech

reklama