Recepty nejen na víkendové hody. Od Karolíny

Návštěva se blíží a vy nevíte, čím přesně ji pohostíte? Nestresujte se, Karolína Kamberská vás může ispirovat. Žádné rychle a zběsile, ale v pohodě a s chutí! Všechny recepty najdete níže podrobně rozepsané.
Rychlá paštika.
Rychlá paštika.

Vše o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY

 

 

 

 

Pokud vám unikl sobotní díl, pusťte si ho na Prima PLAY

 

 

Myslivecký guláš s perníkovým knedlíkem

Myslivecký guláš s perníkovým knedlíkem.
Myslivecký guláš s perníkovým knedlíkem.

 

Guláš

Suroviny:

2 lžíce másla
10 dkg anglické slaniny, na kostičky
2 velké cibule, nakrájená najemno
600 g kančí kýty, na kostky
500 ml hutného červeného vína
2 bobkové listy
6 jalovčinek
5 celých pepřů
4 kuličky nového koření
sladká paprika
sůl
tymián
rozmarýn
2 velké mrkve, na kolečka
¼ bulvy celeru, na kostičky
2 lžíce rajského protlaku
500 ml hutného červeného vína

 

 

Postup :

Maso z divočáka nakrájíme na kostky a osolíme, zeleninu nakrájíme na kolečka a proužky. Maso proložíme zeleninou, bylinkami a kořením (jalovec trochu roztlučeme v utěrce nebo moždíři) do mísy.

Zalijeme dobrým červeným vínem a dáme na noc do lednice.

Druhý den maso, zeleninu a víno zase rozdělíme. Pomůžeme si cedníkem.

Na oleji maso zprudka opečeme a pak ho vyjmeme, ihned vložíme zeleninu a slaninu nakrájenou na kostičky.

Když se nám bude zdát zelenina a slanina dost opečená přidáme mletou papriku, lžíci másla, protlak,  krátce orestujeme a zalijeme červeným vínem jež nám zbylo z nakládání, přidáme maso a dusíme.

Přidáváme vývar nebo vodu, když už se víno téměř odpaří (cca po půl hodině).

Když je maso měkké vyjmeme ho do jiného kastrolu a omáčku na něj propasírujeme. Dochutíme solí a pepřem.

 

Perníkový knedlík

Suroviny :

3 vajíčka
100 g perníku na strouhání
250 ml mléka
200 g hrubé mouky
3 rohlíky nakrájené na kostky
sůl
3 vajíčka
sádlo na vymazání hrnků (jsou potřeba obyčejné, rovné hrníčky, třeba ty “reklamní”)

Postup :

Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků.

Perník nastrouhejte a z bílků ušlehejte sníh.

Žloutky, perník, mléko, mouku, rohlíky a sůl promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte sníh.

Těsto na perníkové knedlíky rozdělte do sádlem vymazaných hrníčků a vařte v hrnci pod pokličkou, zalité do poloviny vroucí vodou (voda nesmí být moc vysoko, aby vám při bublání nenatékala do hrnků).

Zda jsou knedlíky hotové vyzkoušejte špejlí - když se na ni nelepí těsto, máte hotovo. Bude to trvat tak 20 minut.

 

Blesková paštika z kuřecích jater s mandlemi a pomerančovým máslem

Rychlá paštika.
Rychlá paštika.

 

Suroviny :

2 cibule
2 stroužky česneku
400 g kuřecích jater
100 g másla
2 lžíce smetany ke šlehání 33%
sůl a pepř
čerstvý rozmarýn - několik jehliček
5 plátků anglické slaniny
30 g spařených mandlí, pokrájených na podélné poloviny
Na polevu:
30 g másla
2 lžíce šťávy vymačkané z pomeranče
Na ozdobu: tenký srpeček vykrojený z pomeranče

 

Postup:

Na másle opečte cibuli, dva stroužky česneku, potom přijdete kuřecí játra – opečte je tak, aby uvnitř zůstaly růžové, ale ne syrové.

Nejlíp to samozřejmě poznáte tak, že si jedno rozkrojíte.

Směs rozmixujte nahrubo, přidejte máslo, dvě lžíce smetany, sůl, pepř a rozmarýn. Nebojte se dát soli, pepře i rozmarýnu dost, vychlazená paštika by měla mít výraznou chuť.

Znovu rozmixujte, tentokrát dohladka.

Přidejte nasekanou angl. slaninu a polovinu mandlí. Promíchejte, a rozdělte do mističek (nejlépe kokotek).

V hrnku si rozpusťte máslo se špetkou soli a pomerančovou šťávou.

Nalijte na jednotlivé paštiky několikamilimetrovou vrstvičku. Dejte do chladničky, a až vrstvička trochu ztuhne, položte na ni srpeček pomeranče.

Servírujte se vychlazené s čerstvým bílým pečivem a dobrým bílým vínem.

 

Chleby se špekem

Chleba se špekem.
Chleba se špekem.


Suroviny:

Půlka bochníku českého chleba
100 g uzeného špeku (tedy nikoliv slaniny, pouze špeku bez masa)

Postup :

Chleby nakrájejte na krajíce, krajíce na půlky. Špek nakrájejte na malé tenké plátky, rozložte ho na chleba, a zapečte pár minut v rozpálené troubě (200°C). Hotovo máte, když špek pustí šťávu do chleba, a nahoře zůstanou jen malé škvarky.

 

 

Linecký koláč s hruškami a marcipánem

Linecký koláč s hruškami a marcipánem.
Linecký koláč s hruškami a marcipánem.

 

Suroviny :

250 g hladké mouky
170 g másla
60 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 žloutky
1 lžíce citronové šťávy
200 g marcipánu
3 hrušky
5 lžic meruňkového džemu
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce rumu tuzemského

 

Postup:

Smíchejte mouku, máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky a citronovou štávu - nejdřív máslo k ostatním surovinám nasekejte nožem, a pak těsto propracujte rychle buď rukama, nebo  využijte práci robota….

Těsto zabalte do fólie a uložte na cca hodinu do chladničky (ale můžete ho tam klidně nechat i dva dny).

Rozpalte troubu na 190°C (horkovzdušnou na 160°C).Těsto rozválejte na pomoučeném vále na velikost o něco větší, než je forma, vložte do suché formy a vmáčkněte k okrajům. Neděste se, pokud se vám někde roztrhlo, nebo prasklo, a v klidu ho “zazáplatujte” přebývajícími kousky - snadno se zacelí. Na dně několikrát propíchněte. Dejte do trouby, položte na něj pečicí papír a na ten nasypejte suché fazole nebo hrách - tímto tzv. pečením naslepo těsto přesvědčíte, aby se pěkně drželo na dně formy a nevyboulilo se.

Pečte deset minut (nedivte se, že je ještě měkké a bledé - jste pouze v první fázi).

3) Mezitím si oloupejte hrušky, rozkrojte na čtvrtiny, vykrojte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky. Marcipán rozválejte na placku velkou jako je dno vaší formy. V hrníčku si smíchejte meruňkový džem s citronovou šťávou a rumem.

Předpečený koláč vyndejte z trouby, vyložte plackou marcipánu a propíchejte ji vidličkou, aby šťáva z hrušek protekla do těsta. Vějířovitě poklaďte plátky hrušek, celý koláč včetně okrajů potřete meruňkovou směsí, a dejte ještě na 30 minut péct (teplotu snižte na 170°C). V hrníčku si smíchejte meruňkový džem s citronovou šťávou a rumem.

Po dvaceti minutách koláč (přibližně - každá trouba peče trošku jinak - řiďte se tedy hlavně očima) vyndejte z trouby a potřete touto směsí - ta dodá hruškám lesk. Z formy ho vyndávejte téměř prochladlý, díky tomu se zpevní.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Více inspirace do kuchyně najdete v NOVÉM časopisu Prima FRESH! První číslo už je na trhu - je plné úžasných receptů, krásných fotek i praktických tipů.

Časopis Prima FRESH  Foto:

Časopis Prima FRESH

Tento článek najdete v těchto speciálech

reklama