Recepty nejen na víkendové hody. Od Karolíny

Návštěva se blíží a vy nevíte, čím přesně ji pohostíte? Nestresujte se, Karolína Kamberská vás může ispirovat. Žádné rychle a zběsile, ale v pohodě a s chutí! Všechny recepty najdete níže podrobně rozepsané.

Vše o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY

Pokud vám unikl sobotní díl, pusťte si ho na Prima PLAY

Myslivecký guláš s perníkovým knedlíkem

Guláš

Suroviny:

2 lžíce másla10 dkg anglické slaniny, na kostičky2 velké cibule, nakrájená najemno600 g kančí kýty, na kostky500 ml hutného červeného vína2 bobkové listy6 jalovčinek5 celých pepřů4 kuličky nového kořenísladká paprikasůltymiánrozmarýn2 velké mrkve, na kolečka¼ bulvy celeru, na kostičky2 lžíce rajského protlaku500 ml hutného červeného vína

Postup :

Maso z divočáka nakrájíme na kostky a osolíme, zeleninu nakrájíme na kolečka a proužky. Maso proložíme zeleninou, bylinkami a kořením (jalovec trochu roztlučeme v utěrce nebo moždíři) do mísy.

Zalijeme dobrým červeným vínem a dáme na noc do lednice.

Druhý den maso, zeleninu a víno zase rozdělíme. Pomůžeme si cedníkem.

Na oleji maso zprudka opečeme a pak ho vyjmeme, ihned vložíme zeleninu a slaninu nakrájenou na kostičky.

Když se nám bude zdát zelenina a slanina dost opečená přidáme mletou papriku, lžíci másla, protlak, krátce orestujeme a zalijeme červeným vínem jež nám zbylo z nakládání, přidáme maso a dusíme.

Přidáváme vývar nebo vodu, když už se víno téměř odpaří (cca po půl hodině).

Když je maso měkké vyjmeme ho do jiného kastrolu a omáčku na něj propasírujeme. Dochutíme solí a pepřem.

Perníkový knedlík

Suroviny :

3 vajíčka100 g perníku na strouhání250 ml mléka200 g hrubé mouky3 rohlíky nakrájené na kostkysůl3 vajíčkasádlo na vymazání hrnků (jsou potřeba obyčejné, rovné hrníčky, třeba ty “reklamní”)

Postup :

Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků.

Perník nastrouhejte a z bílků ušlehejte sníh.

Žloutky, perník, mléko, mouku, rohlíky a sůl promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte sníh.

Těsto na perníkové knedlíky rozdělte do sádlem vymazaných hrníčků a vařte v hrnci pod pokličkou, zalité do poloviny vroucí vodou (voda nesmí být moc vysoko, aby vám při bublání nenatékala do hrnků).

Zda jsou knedlíky hotové vyzkoušejte špejlí - když se na ni nelepí těsto, máte hotovo. Bude to trvat tak 20 minut.

Blesková paštika z kuřecích jater s mandlemi a pomerančovým máslem

Suroviny :

2 cibule2 stroužky česneku400 g kuřecích jater100 g másla2 lžíce smetany ke šlehání 33%sůl a pepřčerstvý rozmarýn - několik jehliček5 plátků anglické slaniny30 g spařených mandlí, pokrájených na podélné polovinyNa polevu:30 g másla2 lžíce šťávy vymačkané z pomerančeNa ozdobu: tenký srpeček vykrojený z pomeranče

Postup:

Na másle opečte cibuli, dva stroužky česneku, potom přijdete kuřecí játra – opečte je tak, aby uvnitř zůstaly růžové, ale ne syrové.

Nejlíp to samozřejmě poznáte tak, že si jedno rozkrojíte.

Směs rozmixujte nahrubo, přidejte máslo, dvě lžíce smetany, sůl, pepř a rozmarýn. Nebojte se dát soli, pepře i rozmarýnu dost, vychlazená paštika by měla mít výraznou chuť.

Znovu rozmixujte, tentokrát dohladka.

Přidejte nasekanou angl. slaninu a polovinu mandlí. Promíchejte, a rozdělte do mističek (nejlépe kokotek).

V hrnku si rozpusťte máslo se špetkou soli a pomerančovou šťávou.

Nalijte na jednotlivé paštiky několikamilimetrovou vrstvičku. Dejte do chladničky, a až vrstvička trochu ztuhne, položte na ni srpeček pomeranče.

Servírujte se vychlazené s čerstvým bílým pečivem a dobrým bílým vínem.

Chleby se špekem

Suroviny:

Půlka bochníku českého chleba100 g uzeného špeku (tedy nikoliv slaniny, pouze špeku bez masa)

Postup :

Chleby nakrájejte na krajíce, krajíce na půlky. Špek nakrájejte na malé tenké plátky, rozložte ho na chleba, a zapečte pár minut v rozpálené troubě (200°C). Hotovo máte, když špek pustí šťávu do chleba, a nahoře zůstanou jen malé škvarky.

Linecký koláč s hruškami a marcipánem

Suroviny :

250 g hladké mouky170 g másla60 g moučkového cukru1 sáček vanilkového cukru2 žloutky1 lžíce citronové šťávy200 g marcipánu3 hrušky5 lžic meruňkového džemu1 lžíce citronové šťávy1 lžíce rumu tuzemského

Postup:

Smíchejte mouku, máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky a citronovou štávu - nejdřív máslo k ostatním surovinám nasekejte nožem, a pak těsto propracujte rychle buď rukama, nebo využijte práci robota….

Těsto zabalte do fólie a uložte na cca hodinu do chladničky (ale můžete ho tam klidně nechat i dva dny).

Rozpalte troubu na 190°C (horkovzdušnou na 160°C).Těsto rozválejte na pomoučeném vále na velikost o něco větší, než je forma, vložte do suché formy a vmáčkněte k okrajům. Neděste se, pokud se vám někde roztrhlo, nebo prasklo, a v klidu ho “zazáplatujte” přebývajícími kousky - snadno se zacelí. Na dně několikrát propíchněte. Dejte do trouby, položte na něj pečicí papír a na ten nasypejte suché fazole nebo hrách - tímto tzv. pečením naslepo těsto přesvědčíte, aby se pěkně drželo na dně formy a nevyboulilo se.

Pečte deset minut (nedivte se, že je ještě měkké a bledé - jste pouze v první fázi).

3) Mezitím si oloupejte hrušky, rozkrojte na čtvrtiny, vykrojte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky. Marcipán rozválejte na placku velkou jako je dno vaší formy. V hrníčku si smíchejte meruňkový džem s citronovou šťávou a rumem.

Předpečený koláč vyndejte z trouby, vyložte plackou marcipánu a propíchejte ji vidličkou, aby šťáva z hrušek protekla do těsta. Vějířovitě poklaďte plátky hrušek, celý koláč včetně okrajů potřete meruňkovou směsí, a dejte ještě na 30 minut péct (teplotu snižte na 170°C). V hrníčku si smíchejte meruňkový džem s citronovou šťávou a rumem.

Po dvaceti minutách koláč (přibližně - každá trouba peče trošku jinak - řiďte se tedy hlavně očima) vyndejte z trouby a potřete touto směsí - ta dodá hruškám lesk. Z formy ho vyndávejte téměř prochladlý, díky tomu se zpevní.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Více inspirace do kuchyně najdete v NOVÉM časopisu Prima FRESH! První číslo už je na trhu - je plné úžasných receptů, krásných fotek i praktických tipů.

Časopis Prima FRESH


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.