Recepty poslední záchrany od Karolíny

Rychle, z mála, chutně i výživně. Níže najdete všechny recepty na jídla z 6. dílu Karolíny, domácí kuchařky.
Černé amaretky.
Černé amaretky.

Vše o pořadu najdete TADY

 

 

 

Pokud vám sobotní díl utekl, můžete si ho pustit zdarma na Prima PLAY.

 

 

 

Epizoda 7 – Poslední záchrana

Mexická rajská polévka

Mexická rajská polévka.
Mexická rajská polévka.


Suroviny :

2 lžíce olivového oleje
2 cibule pokrájené nahrubo
6 stroužků česneku pokrájených na plátky
2 x 400 g naložených domácích rajčat
cca 3 dcl hovězího vývaru nebo vody
1 malá konzerva rajského protlaku
1 konzerva kukuřice
1 konzerva bílých fazolek
1 zakysaná smetana
2 lžičky sladké papriky
sůl, pepř
chilli (pokud nevaříme malým dětem)
Další přísady jsou volitelné, podle toho, co mám zrovna doma: např. tenké kroužky chilli papričky, čerstvý koriandr, ostrá klobása, pokrájená opečená slanina

 

Postup:

1) Na olivovém oleji si v hrnci osmahněte cibuli a česnek, dokud nebude cibule průsvitná. Pak přidejte rajčata, hovězí vývar nebo vodu a rajský protlak.

Je dobré si na konci léta dát domácí rajčata do sklenic, aby pak člověk měl kvalitní rajčata, i když už není jejich sezona. Jde to řešit i kvalitní konzervou loupaných rajčat, za jejichž používání se v zimě rozhodně nikdo nemusí stydět.

2) Z kukuřice a fazolek slijte vodu a obojí přidejte do polévky. Potom přidejte všechny další přísady – s výjimkou čerstvého koriandru, ten přijde až do talířů – tato bylinka je opravdu velmi choulostivá.

3) Kukuřice a fazolky se vaří jen cca tři minuty, aby zůstaly pěkně šťavnaté a křupavé.

Po třech minutách vypněte plamen, polévku ochutnejte, případně dosolte a opepřete. Nechte ji klidně půl hodinky odpočívat, než ji naservírujete (pokud nespěcháte), všechny chutě se pěkně propojí.  

 

Těstoviny s tuňákem, pórkem a modrým sýrem

Těstoviny s tuňákem, pórkem a modrým sýrem.
Těstoviny s tuňákem, pórkem a modrým sýrem.

 

Suroviny :

½ balení těstovin farfalle Panzani (lze použít i penne či torti – prasečí ocásky )
2 lžíce olivového oleje
1 větší pórek, očištěný a pokrájený na kolečka
1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě (lepší je, když jsou v něm větší kusy, ale může být i drcený)
1 lžíce citronové šťávy
sůl a pepř
100 g sýra s modrou plísní – Roquefort, Gorgonzola či třeba Niva

 

Postup:

1) Dejte vařit těstoviny do velkého množství vroucí osolené vody. Než se vám uvaří, udělejte omáčku.

2) V pánvi na olivovém oleji opékejte pórek, dokud nezměkne (trvá to několik minut), pak k němu přidejte tuňáka a citronovou šťávu a rozmíchejte, prohřívejte ještě tak minutu, dvě, pak vypněte a přiklopte poklicí. Nastrouhejte si modrý sýr.

3) Uvařené těstoviny slijte. Přidejte těstoviny na pánev a dobře promíchejte. Na talíře dávejte jednotlivé porce se stejným množstvím omáčky a hojně je posypejte nastrouhaným modrým sýrem. Můžete ozdobit zelenou bylinkou (bazalka, hladkolistá petržel) nebo cherry rajčátky.

 

Kořeněný kuskus s pečeným masem a sušeným ovocem

Kuskus se zeleninou.
Kuskus se zeleninou.


Suroviny :

200 g instantního kuskusu
3 lžíce olivového oleje
2 červené cibule pokrájené na kolečka
5 stroužků česneku nakrájených na plátky
3 červené papriky nakrájené na proužky
cca 300 g pečeného masa od včerejška
½ lžičky kari
½ lžičky mletého zázvoru
½ lžičky římského kmínu
sůl a pepř
1 dcl bílého vína nebo vody
100 g rozinek
50 g sušených švestek, pokrájených
100 g blanšírovaných mandlí (můžete použít i obyčejné, ale ty je ještě potřeba spařit a oloupat)
1 lžíce medu
hrst hladkolisté petržele, pokrájené

 

Postup:

1) Kuskus připravte podle návodu na obalu – důležitý je poměr vody a kuskusu – nikdy nejděte pod poměr k jednomu dílu kuskusu minimálně jeden a půl dílu vody. Do hotového kuskusu vmíchejte trochu olivového oleje a nechte ho odpočívat ve velké ozdobné míse zakrytý poklicí (nebo alobalem).

2) Na velké pánvi rozžhavte olivový olej. Opečte na něm cibuli a česnek, po cca třech minutách přidejte papriku a pečené maso, sůl a všechno koření.

Lehce podlijte bílým vínem. Za občasného míchání opékejte ještě cca 7 minut.

Pak přidejte rozinky, sušené švestky a med.

Rozmíchejte, ochutnejte a případně dosolte a dokořeňte.

3) Hotovou omáčkou přelijte kuskus v míse, několika tahy lehce promíchněte.

To, že v některém místě zůstane víc omáčky a v některém víc kuskusu, není na škodu – někdo má rád silnější chuť, a někdo si kuskus omáčkou jen lehce ochutí…

Kuskus totiž postavíte na stůl v této míse, posypete petrželí – a každý si nandá podle své chuti.

 

Černé amaretky

Černé amaretky.
Černé amaretky.


Suroviny :

2 bílky
200 g mletých mandlí
30 g kakaa
1 lžíce instantní kávy
150 g moučkového cukru

Postup :

Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.

Kávu rozpusťte v minimu horké vody tak, aby vznikla kávová pasta.

Z bílků, mletých mandlí, kakaa, kávové pasty a cukru vypracujte v míse jednolité lepkavé těsto. Z těsta rukama tvarujte kuličky velikosti malých vlašských ořechů. Připravte si k tomu velkou mísu se studenou vodou, když si po každé kuličce ve vodě opláchnete ruce, nebudou se tolik lepit.

Kuličky 11 minut pečte. Poté plech vyndejte ven a nelekejte se, jestli vám budou připadat nedopečené. Jak budou chladnout, zpevní se (jejich střed ale zůstane trošku vlhký).

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Milujete vaření, krásné fotky i praktické návody? Nenechte si ujít první vydání NOVÉHO ČASOPISU Prima FRESH

Prima FRESH - Sladké pokušení Foto:

Prima FRESH – Sladké pokušení

Tento článek najdete v těchto speciálech

reklama