Recepty poslední záchrany od Karolíny

Rychle, z mála, chutně i výživně. Níže najdete všechny recepty na jídla z 6. dílu Karolíny, domácí kuchařky.

Vše o pořadu najdete TADY

Pokud vám sobotní díl utekl, můžete si ho pustit zdarma na Prima PLAY.

Epizoda 7 – Poslední záchrana

Mexická rajská polévka

Suroviny :

2 lžíce olivového oleje2 cibule pokrájené nahrubo6 stroužků česneku pokrájených na plátky2 x 400 g naložených domácích rajčatcca 3 dcl hovězího vývaru nebo vody1 malá konzerva rajského protlaku1 konzerva kukuřice1 konzerva bílých fazolek1 zakysaná smetana2 lžičky sladké paprikysůl, pepřchilli (pokud nevaříme malým dětem)Další přísady jsou volitelné, podle toho, co mám zrovna doma: např. tenké kroužky chilli papričky, čerstvý koriandr, ostrá klobása, pokrájená opečená slanina

Postup:

1) Na olivovém oleji si v hrnci osmahněte cibuli a česnek, dokud nebude cibule průsvitná. Pak přidejte rajčata, hovězí vývar nebo vodu a rajský protlak.

Je dobré si na konci léta dát domácí rajčata do sklenic, aby pak člověk měl kvalitní rajčata, i když už není jejich sezona. Jde to řešit i kvalitní konzervou loupaných rajčat, za jejichž používání se v zimě rozhodně nikdo nemusí stydět.

2) Z kukuřice a fazolek slijte vodu a obojí přidejte do polévky. Potom přidejte všechny další přísady – s výjimkou čerstvého koriandru, ten přijde až do talířů – tato bylinka je opravdu velmi choulostivá.

3) Kukuřice a fazolky se vaří jen cca tři minuty, aby zůstaly pěkně šťavnaté a křupavé.

Po třech minutách vypněte plamen, polévku ochutnejte, případně dosolte a opepřete. Nechte ji klidně půl hodinky odpočívat, než ji naservírujete (pokud nespěcháte), všechny chutě se pěkně propojí.

Těstoviny s tuňákem, pórkem a modrým sýrem

Suroviny :

½ balení těstovin farfalle Panzani (lze použít i penne či torti – prasečí ocásky )2 lžíce olivového oleje1 větší pórek, očištěný a pokrájený na kolečka1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě (lepší je, když jsou v něm větší kusy, ale může být i drcený)1 lžíce citronové šťávysůl a pepř100 g sýra s modrou plísní – Roquefort, Gorgonzola či třeba Niva

Postup:

1) Dejte vařit těstoviny do velkého množství vroucí osolené vody. Než se vám uvaří, udělejte omáčku.

2) V pánvi na olivovém oleji opékejte pórek, dokud nezměkne (trvá to několik minut), pak k němu přidejte tuňáka a citronovou šťávu a rozmíchejte, prohřívejte ještě tak minutu, dvě, pak vypněte a přiklopte poklicí. Nastrouhejte si modrý sýr.

3) Uvařené těstoviny slijte. Přidejte těstoviny na pánev a dobře promíchejte. Na talíře dávejte jednotlivé porce se stejným množstvím omáčky a hojně je posypejte nastrouhaným modrým sýrem. Můžete ozdobit zelenou bylinkou (bazalka, hladkolistá petržel) nebo cherry rajčátky.

Kořeněný kuskus s pečeným masem a sušeným ovocem

Suroviny :

200 g instantního kuskusu3 lžíce olivového oleje2 červené cibule pokrájené na kolečka5 stroužků česneku nakrájených na plátky3 červené papriky nakrájené na proužkycca 300 g pečeného masa od včerejška½ lžičky kari½ lžičky mletého zázvoru½ lžičky římského kmínusůl a pepř1 dcl bílého vína nebo vody100 g rozinek50 g sušených švestek, pokrájených100 g blanšírovaných mandlí (můžete použít i obyčejné, ale ty je ještě potřeba spařit a oloupat)1 lžíce meduhrst hladkolisté petržele, pokrájené

Postup:

1) Kuskus připravte podle návodu na obalu – důležitý je poměr vody a kuskusu – nikdy nejděte pod poměr k jednomu dílu kuskusu minimálně jeden a půl dílu vody. Do hotového kuskusu vmíchejte trochu olivového oleje a nechte ho odpočívat ve velké ozdobné míse zakrytý poklicí (nebo alobalem).

2) Na velké pánvi rozžhavte olivový olej. Opečte na něm cibuli a česnek, po cca třech minutách přidejte papriku a pečené maso, sůl a všechno koření.

Lehce podlijte bílým vínem. Za občasného míchání opékejte ještě cca 7 minut.

Pak přidejte rozinky, sušené švestky a med.

Rozmíchejte, ochutnejte a případně dosolte a dokořeňte.

3) Hotovou omáčkou přelijte kuskus v míse, několika tahy lehce promíchněte.

To, že v některém místě zůstane víc omáčky a v některém víc kuskusu, není na škodu – někdo má rád silnější chuť, a někdo si kuskus omáčkou jen lehce ochutí…

Kuskus totiž postavíte na stůl v této míse, posypete petrželí – a každý si nandá podle své chuti.

Černé amaretky

Suroviny :

2 bílky200 g mletých mandlí30 g kakaa1 lžíce instantní kávy150 g moučkového cukru

Postup :

Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.

Kávu rozpusťte v minimu horké vody tak, aby vznikla kávová pasta.

Z bílků, mletých mandlí, kakaa, kávové pasty a cukru vypracujte v míse jednolité lepkavé těsto. Z těsta rukama tvarujte kuličky velikosti malých vlašských ořechů. Připravte si k tomu velkou mísu se studenou vodou, když si po každé kuličce ve vodě opláchnete ruce, nebudou se tolik lepit.

Kuličky 11 minut pečte. Poté plech vyndejte ven a nelekejte se, jestli vám budou připadat nedopečené. Jak budou chladnout, zpevní se (jejich střed ale zůstane trošku vlhký).

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Milujete vaření, krásné fotky i praktické návody? Nenechte si ujít první vydání NOVÉHO ČASOPISU Prima FRESH

Prima FRESH – Sladké pokušení


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.